Maminka.czPorod

Co do porodnice? Poradíme 5 věcí, které vám nikdo neřekne

Michaela Karavarakis 9.  6.  2017
Klasické seznamy věcí, co si hlavně nezapomenout s sebou do porodnice, máte už asi nastudované. Ale co takhle přečíst si jeden zákulisní, neoficiální, zato praxí ověřený?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Noční košile aneb Jak vybrat vhodnou košili do porodnice

Vycházejte z předpokladu, že vám bude neustále horko a budete se potit. Jednak kvůli rozbouřeným hormonům a pak taky pobyt na pokoji v porodnici, to není žádný studený odchov.

Všude musí být hezky teplíčko, aby se miminka nenastydla. Pročež zapomeňte na flanel, ale i na jakékoli umělé materiály. Volte co nejlehčí bavlnu a v co nejkratší délce (v jaké se ještě budete cítit pohodlně), volný střih, krátké rukávy a co největší výstřih s několika nutnými knoflíčky pro snadné kojení.

Pokud se vám podaří sehnat model splňující všechny tyto podmínky, zajásejte a ne aby vás napadlo odejít z obchodu pouze s jedním exemplářem. Nutností jsou dva a nic nezkazíte ani třemi – na každý den čistý a nemusíte se obtěžovat s přepíráním toho starého.

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

Župan do porodnice

Opět prosím zapomeňte na svůj oblíbený obří froté župan, do kterého se s požitkem zabalíte po každém sprchování a zima vám v něm není, ani když si rozpařená z koupelny jdete sednout do větraného obýváku.

Takový "župánek" sice zakryje všechny vaše případné přetrvávající tělesné disproporce, ale brzy shledáte, že v něm nevydržíte déle než 5 minut, a navíc vás pokaždé zanechá s obřími tmavými skvrnami v podpaží.

Pokud si chcete vzít do porodnice župánek, vybírejte takový víceméně symbolický, který byste si přes sebe mohla přehodit, když byste potřebovala do kantýny nebo se na chvilku vyvětrat; takový, co by vás přiměřeně zakryl, ale ne zahřál.

Víte, co si s sebou máte sbalit do porodnice?

Krém na bradavky je důležitý

Krém na opruzeniny u kojenců a bolestivé prsní bradavky bude v příštích pár týdnech váš Coco Chanel parfémů, váš balzám na tělo i duši. A nenechte se zviklat ani jeho vyšší cenou, stoprocentně se vyplatí.

Až budete balit tašku do porodnice, spolu s občankou a těhotenskou průkazkou se ujistěte, že jste nezapomněla hlavně tenhle krém. Právě v oněch prvních dnech ho totiž budete potřebovat nejvíc.

Víte, co si s sebou máte sbalit do porodnice?

Make-up aneb Upravená maminka rovná se i spokojená

Možná vám to teď připadá absolutně nepodstatné, ale až se budete bolavá belhat po nemocničním pokoji, fakt, že si můžete barvu obličeje sjednotit trochou make-upu, na tváře si máznout zdravíčko, nejhorší kruhy pod očima zakrýt korektorem a trochu si zvýraznit řasy, vám udělá náramně dobře.

Jak vás oslovovali v porodnici? Aneb „Tlačte, paní inženýrko!“

Přibalte si do tašky knihu

Ano, čtete správně, hlavně ať se netýká kojení, mateřství nebo dětí obecně. Budete mít sice plnou hlavou své nové role a všech povinností z ní vyplývajících, budete se chtít na své miminko láskyplně koukat 24 hodin denně, budete věčně lítat do koupelny a zpátky, ale i tak se najdou momenty, kdy budete jen tak znuděně sedět na posteli a nevědět do čeho píchnout.

A věřte, že v takové chvíli skočíte po nějaké dobré detektivce nebo románu radši než po čerstvém rohlíku s máslem (který byste mimochodem už teď vůbec neměla, když začínáte kojit. No, ach jo.).

Tak dobrou zábavu!

7 pravidel, jak přežít první rok s miminkem. Spěte a nebojte se říct si o pomoc
9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem
Jak pečovat o poranění po porodu? Pomůžou větrání, obklady a později i masáž
Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Porodnice, Kojenec, Výbavička pro miminko, pořad, Knížka, Noční košile, Coco, Řasy, Skvrna, Nik, Nemocniční pokoj, Výstřih, Bělá, Coco chanel, Balzám, Košile, Nesnesitelná bolest, Korektor, Mašle, Pór