Maminka.czNovorozenec

5 důvodů nevysvětlitelného večerního pláče miminek

Martina Machová 21.  4.  2016
Mnoho kojenců, zvláště těch nejmenších, na sklonku dne pláče. Nešťastným rodičům se obvykle nedaří vypátrat proč. Vždyť má všechno! Co ho může trápit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je najedený, přebalený, netrápí ho bolesti bříška natož samota. Není mu zima ani horko, nemá vyrážku, nemá teplotu, zoubky mu ještě nerostou. Snad stokrát jste ho prohlíželi, zda ho něco netlačí či neškrábe. Proč tedy každý podvečer pláče? Je to prostě záhada!

10 nejčastějších příčin pláče miminka

Proč se nejedno miminko navečer mění ve řvoucího tygra, kterému není nic po chuti? Proč se každý večer opakuje stejný scénář, a vy začínáte nenávidět pozdní odpoledne a podvečery, kdy se vše ve vaší rodině obrátí vzhůru nohama a v místě, kde vládla přes den relativní spokojenost, začíná panovat nervozita, a někdy dokonce lhostejná rezignovanost a zoufalství?

5 možných důvodů večerního pláče bez zjevné příčiny

  • Některé děti jednoduše potřebují ventilovat a zcela uvolnit všechno napětí a stres, který se v nich v daný den postupně nastřádal. Zkrátka potřebují vykřičet onen „přetlak“ do světa, aby pak mohly spokojeněji usnout.
  • Mnoho miminek (ale i batolat) pláče únavou, jsou prostě „přetažené“ a nejde jim usnout, i když by moc chtěla. Tyto citlivé děti velmi často volají po klidnějším denním režimu. Jednoduše nepotřebují ke svému zdárnému vývoji tolik „akcí“ a podnětů.
  • Existuje též teorie, že děti mohou v tuto dobu plakat i z důvodu špatné celodenní manipulace, kdy je maminka či jiný pečovatel opakovaně špatně zvedá z podložky, nevhodným způsobem je nosí, nepodpírá hlavičku apod. Tato miminka se pak mohou po fyzicky náročném dni, kdy jsou nevhodně přetěžovány určité svalové partie cítit navečer velmi nepříjemně.
  • Děťátko možná jednoduše zrcadlí vaší nervozitu a uspěchanost. Večer mnoho maminek „finišuje“; snaží se vše stihnout, připravují večeři (často ve dvou verzích – pro děti a pro dospělé), chystají koupání i krmení. Do toho je čeká i večerní péče o starší děti, někdy i psaní úkolů, manžel přichází se svými starostmi z práce a ony možná spěchají na cvičení s kamarádkou.  Miminko pak jednoduše vnímá napjatou atmosféru a je „napjaté“ také.
  • Některé senzitivní děti pravděpodobně hůře snášejí stmívání. Vždyť i nám dospělým v některých případech nahání tma strach – naprosto iracionální strach! Prastaré obavy zakořeněné hluboko v nás, strach starý jako lidstvo samo.

A co radí odborníci? Některé důvody lze docela snadno ovlivnit a eliminovat – pakliže je rozeznáme. Jindy nezbývá nic jiného než vydržet. Například maminka, autorka několika knih o vývoji dětí a skvělá psycholožka Anne Bacus říká: „Pravidelný pláč v době, kdy se připravuje večeře a otec se vrací z práce, bývá těžko snesitelný. Snažte se zachovat klid, protože dítě bude plakat tím víc, čím víc nervozity bude vnímat ve svém okolí. Řekněte si, že asi potřebuje takovým způsobem uvolnit vnitřní napětí.“

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Chování a vztahy, pláč, névy, Stmívání, Nevhodný způsob, Důvod, Anne Bacus, Stejný scénář, Věc, Plac, Samota, Mimi