Maminka.czDovolená s dětmi

5 kroků, jak postavit parádní hrad z písku

Postavit hrad z písku nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. My sami bychom o tom mohli vyprávět, a proto vám přinášíme pár osvědčených tipů, jak na to. Můžete si být jisti, že letos svým stavitelským uměním oslníte nejen své děti. Důležité je se toho nebát a mít po ruce ty správné nástroje. Pak už to bude hračka…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Vytvořte si pevné základy

Ze všeho nejdřív si vyberte vhodné místo, nejlépe takové, které je nad přílivovou hranicí. V takovém místě je dostatek mokrého písku, který se bude hodit. Snažte se vodu s pískem co nejvíce udusat. Základem je najít ideální poměr mezi vodou a pískem. Čím více vody, tím bude hrad méně pevný.

2. Postavte horu

Nejprve si vyhlubte kolem půdorysu hradu dostatečně hluboký vodní příkop. Postavte si horu, základ na ni vám poskytne vlhký písek. Doprostřed nahrňte hromadu písku, na jehož vrcholu vytvoříte mělkou prohlubeň, do níž nalijte kyblík vody.

Opatrně horu (nebo písečný útvar, který vám vznikne) udusejte a po stranách uhlaďte. Pomáhat si můžete lopatkou nebo zkuste využít ruce a nohy. Směs na  stavbu hradu by měla být vlhká a lepivá. Odborníci na stavění hradů ji přirovnávají ke konzistenci malty.

 

Vždy přidávejte písek do vody a ne naopak.

 

3. Uplácejte další věže

Když máte hotovo, zkuste využít „palačinkovou“ metodu na stavění věžiček k hradu. Naberte mokrý kopeček písku a plácněte jím dolů. Takto postupujte do doby, než máte dostatek písku na vytvoření celé věže.

4. Pusťte se do tvoření

Potom, co jste si udělali hrubý základ, pusťte se do tvoření. Začněte od vrcholu, nebojte se přitom využít špachtle nebo plastového nože. Díky nim totiž můžete pohodlně uhladit své věže a stěny. Použít můžete i štěteček na odhrnování přebytečného písku.

Jdeme se koupat!

5. Buďte kreativní

Na závěr dejte svému hradu tvar. Použijte vše, co máte po ruce. Plastovou vidličkou můžete naznačit svému hradu zdi, brčko můžete využít jako základ pro most, na které stačí přisypat kvalitně namíchanou hmotu z písku. Hrad můžete doplnit také mušlemi nebo mořskými řasami.

Lžící můžete pro změnu vydlabat vchody… Fantazii se meze nekladou. Čím více budete kreativní, tím budou děti spokojenější. Potom jim můžete své dílo přenechat k dotvoření a vy si již můžete užívat zaslouženého klidu.

Témata: Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Krok, Pára, Pošta, Hrad, Par, Špachtle, Hra, Pár, Jak, Brčko, Post, Vhodné místo