[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
250 g tvarohu 250 g moučkového cukru 120 g másla 3 vejce 350 g polohrubé mouky prášek do pečiva 1 sklenice vlažného mléka (asi ¼ l) rozinky
Tvaroh, cukr, máslo a žloutky utřeme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, rozinky a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy a zvolna upečeme.
1 hrnek hladké mouky 1 hrnek kokosu 1 hrnek moučkového cukru ½ hrnku rostlinného oleje 3 vejce 1 balíček prášeku do pečiva 3 balíčky vanilkového cukru 1 citron (citronová kůra a šťáva)
Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 3/4 hodiny.
1 kelímek bílého jogurtu 150 g polohrubé mouky 50 g lískových oříšků (nahrubo nasekané) 1 vejce 100 g moučkového cukru 3 lžíce rostlinného oleje 1 balíček prášku do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli
Jogurt se lžící oleje, žloutkem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, nahrubo sekané oříšky a lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílku. Konzistence by měla být polotekutá. 2/3 těsta nalijeme do formy, kterou vymažeme zbytkem oleje a vysypeme hrubou moukou, zbytek smícháme s kakaem a nalijeme do světlého těsta.
V předehřáté troubě pečeme 30-40 minut. Prvních 5-10 minut pečeme prudčeji a neotvíráme troubu a pak dopečeme na mírněji. Hotovou bábovku posypeme moučkovým cukrem.
300 g cukru krupice 300 g hladké mouky 1 balíček vanilkového cukru 1 balíček prášku do pečiva (nebo lžičku sody) 4 vejce 1 hrnek mléka 1 hrnek panenského olivového oleje
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty. Ve zbytku (skutečně to stačí) promícháme lžičku kakaa. Taktéž vlijeme. Je to dost řídké, ale nikdy jsem neměl problém. Pečeme na 160 °C. Hotovo je po cca 35 minutách, až je suchá špejle, kterou pomocí vpichů kontrolujeme bábovku.
200 g másla (Hera) 250 g cukru krupice 1 balíček vanilkového cukru 5 žloutků 5 bílků 120 g polohrubé mouky 1 balíček kypřícího prášku citronová kůra z jednoho citronu skořice (na špičku nože) 180 g vlašských ořechů (mletých) 100 g čokolády (nadrobno nasekané)
Rozpuštěnou Heru nebo máslo utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Potom přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a vše zamícháme. Pokud je těsto tuhé, můžeme zředit mlékem.
Dále přidáme citronovou kůru, skořici, vlašské ořechy a čokoládu. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z 5 bílků. Těsto dáme do strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 170 °C asi 50-60 min.
Zdroj: www.recepty.cz