Maminka.czLetní tábory

5 osvědčených tipů, kde vzít peníze na dětský tábor

Kateřina Pokorná 17.  4.  2023
Trhá vám srdce pomyšlení, že letos nejspíš nebudete mít dost peněz na to, abyste vyslala dítě s kamarády na prázdniny? Zvlášť u maminek samoživitelek jsou finance problém. Jestli potřebujete přispět několika tisícovkami, pomoc existuje. Zkuste se obrátit na personální oddělení v práci, svou zdravotní pojišťovnu nebo spolky, které pomáhají svobodným maminkám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Zaměstnavatel

Určitě se poptejte zaměstnavatele, jestli neposkytuje kromě benefitů, které využíváte hlavně v případě stravenek, i ty na zaplacení tábora. Pořadatel letní akce vám může vystavit fakturu, kterou jednoduše zanesete na personální oddělení.

VIDEO: Samoživitelka Monika: Školní rok? Pro mě bez peněz rodičů noční můra

2. Klub svobodných matek

„Naše nezisková organizace má jako každý rok spuštěný sezonní program pomoci. Hradíme letní tábory a školy v přírodě pro děti rodin samoživitelů v nouzi. Žadatelé můžou vyplnit na stránkách klubsvobodnychmatek.cz formulář a požádat o finanční podporu,“ vysvětluje ředitelka klubu Dana Pavlousková. Když je žádost schválená, peníze putují přímo na účet organizátora tábora nebo školy v přírodě, a to v maximální částce 7 tisíc korun.

3. Úřad práce

Na jakékoli pobočce je možné si zažádat o jednorázovou dávku pomoci zvanou dávka mimořádné okamžité pomoci. Ta je určena pro rodiny s dětmi, které nemají dostatek financí na vzdělávání nebo koníčky, tam spadají právě i letní tábory a školy v přírodě. Úřad práce každou žádost vyhodnotí a pak buď dávku přiklepne, nebo ne (celkem za celý rok můžete čerpat dávky v hodnotě téměř 50 tisíc korun). Záleží ale na příjmech rodiny a vůbec majetkových poměrech. Loni bylo úspěšných kandidátů přes 3 tisíce.

Kam s dětmi o prázdninách? Řešením jsou příměstské tábory. Kde hledat a který vybrat?

4. Hlídejte si slevy

Jestli máte zálusk na jeden konkrétní tábor, zkuste se poptat, jestli není možné čerpat slevu, když si termín zarezervujete s předstihem, nebo naopak vyčkávejte na poslední chvíli. Někdy pořadatelé potřebují zaplnit daný turnus a mohla by s nimi být na toto téma řeč. Ke slevě se můžete dopracovat, i když se potomek vypravuje na stejný tábor opakovaně nebo jede se sourozencem. Zkrátka pečlivě prostudujte podmínky vyhlédnuté akce.

5. Zdravotní pojišťovny

Také zdravotní pojišťovny poskytují svým klientům různé výhody.

VOJENSKÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČR – pojištěncům od 4 do 18 let poskytuje příspěvek tisíc korun. Ten je možné využít na placený a už absolvovaný letní mimoměstský tábor, příměstský sportovní tábor nebo sportovní soustředění. Pobyt musí trvat alespoň 5 dní.

OBOROVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ZAMĚSTNANCŮ BANK, POJIŠŤOVEN A STAVEBNICTVÍ – nabízí buď speciální kupony na sportovní aktivity, nebo aplikaci VITAKARTA, což je vlastně odměna pro klienty, kteří si preventivně hlídají své zdraví. Ti můžou získat příspěvek z programu Pro volný čas a regeneraci na ozdravné a sportovní pobyty, školy a školky v přírodě nebo na sportovní soustředění až do výše 10 tisíc korun. Když jste u téhle pojišťovny celá rodina, můžete nasbírané body za každého z vás nasčítat a potom dosáhnete na vyšší příspěvek.

Témata: Rodina, Peníze, příroda, Finance, Samoživitelky, Letní tábory, pojišťovna, Příspěvky na děti, Tip, Dětský tábor, Úřad práce, Personální oddělení, Česká republika, Tábor, Zdravotní pojišťovna, Maminka