Maminka.czVýživa a stravování

5 osvěžujících receptů, jak naložit s melounem

redakce 29.  7.  2014
5 osvěžujících receptů, jak naložit s melounem
Melouny k létu patří. Pokud vás už nudí jen jejich obyčejné pojídání, zkuste některý z našich receptů. Určitě je ocení i vaše děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Melouny znaly už staří Egypťané. Dokazují to nalezené hieroglyfy. Navíc nejoblíbenější melouny – vodní – sloužily jako výbava královských hrobek coby poslední jídlo mrtvých. Odsud se pak rozšířily do Evropy i jinam. Existuje několik druhů melounů.
Nejoblíbenější jevodní se zelenou slupkou a červeným obsahem. Dále se na pultech můžete sehnat s cukrovým žlutým melounem. Je oválný má žlutou tuhou slupku, která je uvnitř lehce nazelenalá. Dále potkáte kulatý na povrchu popraskaný meloun s oranžovou dužinou. Tomu se říká Gallia.

Melouny nejsou jen chutné, ale i zdravé. Najdete v nich – vitamíny A, C, B6 a také velké množstí draslíku. Výživoví poradci doporučují melouny do letního jídelníčku dětí zařadit. Přednost by však měly dostat ty bezpeckové varianty.

Italský melounový salát s mozarellou

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 400 g vodní meloun, 2 balení mozarella, 1 ks fenykl, 2 ks řapíkatého celeru, 8 lžic extra panenského olivového oleje, 4 lžíce balsamikového octu, růžový pepř, bazalka, sůl

Dužninu nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu nechte okapat ze syrovátky a natrhejte ji na kousky velikosti sousta. Opláchnutý a očištěný fenykl nastrouhejte na tenké plátky stejně jako řapíkatý celer. Promíchejte v míse, zakapejte olejem a octem, dochuťte špetkou soli a mírně nadrcenými kuličkami růžového pepře. Podávejte posypané lístky celeru a bazalky.

Studená melounovookurková polévka

6 porcí, 20 minut

Potřebujeme: 500 g meloun, 1 ks salátové okurky, 150 ml pomerančové šťávy, 10 ks lístků máty, sůl; K podávání: 1 plát listového těsta, 100 ml slunečnicového oleje, 2 plátky parmské šunky

Dužninu melounu nakrájejte na velké kostky a zbavte případných zrníček. Oloupanou okurku nakrájejte rovněž na kostky a obojí rozmixujte s pomerančovou šťávou a mátou dohladka. Vzniklý krém ještě protřete sítem a dochuťte špetkou soli. Až do doby podávání uchovejte v chladu. Z těsta nakrájejte čtverečky nebo trojúhelníčky a vysmažte je v horkém oleji dozlatova. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a podávejte k polévce spolu s kousky šunky.

Melounová lízátka

Pokud se nechcete přejíst celým melounem najednou, můžete si zamlsat i za několik dní, týdnů. Tato lízátka vás i děti skvěle ochladí.

Potřebujeme:1 ks vodního melounu, potravinářskou folii

Celý meloun řádně omyjte, rozkrojte na půlku, tu pak na díly asi 3 cm silné, pak každý díl opět na stejnou tloušťku, hlavně neodřezávajte kůru. Kůru poté propíchněte špičkou nože a zarazte do dírky silnější kousek špejle, za kterou se pak zmražené lízátko drží. Tento dlouhý kus napíchnutého melounu už jen zabalte do plastické fólie a dejte zmrazit. Ta kůra se tam nechává, aby vám pak melounová šťáva netekla tak rychle po ruce. Kůra vydrží déle zmražená. Nejlépe chutná po několika dnech. No a máte prima melounové osvěžení.

Tip:Před zmrznutím můžete melounová lízátka namočit do čokolády nebo do jiné polevy. Dá se experimentovat i jinak.

Melounový sorbet

5 minut + mrazení

Potřebujeme:½ melounu vodního melounu, ½ citronu, 1 lžíce třtinového cukru

Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z půlky citronu. Vše promícháme a dáme tak na 2-3 hod. zmrazit. Během mražení musíme směsí míchat, aby příliš nezmrzla (asi každých 30 min.)

Jahodový salát s melounem

1 salátová mísa, 20 minut

Potřebujeme:jahody, meloun (vodní nebo medový), mozzarella, zelený salát – lollo biondo, balzamiko (hruškové nebo fíkové)

Natrhejte salát, poházejte jej nakrájenými jahodami a melounem, přidejte natrhanou mozzarellu a zakapejte balzamikem.

Tip: vyzkoušejte pravou mozzarellu z buvolího mléka, má výraznější chuť

Témata: Výživa a stravování, Jak, Mozzarella, Vodní meloun, Nal, Lízátko, Mražení, Recept, Poslední jídlo, Řeč, Osvěžující recept, Meloun, Nálož

Video