Maminka.czŠkolák

5 rad, jak zajistit dítěti bezpečný návrat domů

Iva Endrychová 11.  9.  2014
Celým Českem otřásla tragédie z Klášterce nad Ohří. Mnozí rodiče teď opět zvýšili svou ostražitost. Důležité však je, aby hlavně poučili děti, jak se mají bezpečně chovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na stránkách Policie ČR najdete rady, jak děti poučit. Nejdůležitější však je znát důkladně své dítě a vzbuzovat u něj pocit důvěry, aby se nebálo a přišlo za vámi v případě problémů.

Po tragické násilné smrti Elišky si mnozí rodiče přišli pro děti ke škole. Ne vždy je to však možné a proto je důležité, abyste své děti důkladně poučili, jak se mají na cestě ze školy bezpečně chovat.

  1. Bezpečnost především -  Láká to, ušetřit pár minut a být doma ze školy dřív. A vždyť v tomhle parku se nikdy nic nestalo a cesta je tudy rychlejší než kolem. Děti by měly domů ze školy chodit jen bezpečnou cestou, i když je delší. A cesta by měla vést mimo nebezpečná a opuštěná místa. Než dítě necháte jít ze školy poprvé samotné, raději s ním tuto trasu několikrát projdete.
  2. Doma je tabu – Nikdo cizí nesmí vědět kde to je. Klíč od bytu by mělo mít řádně schovaný na bezpečném místě, ale tak, aby byl hned po ruce. Po příchodu domů by mělo zkontrolovat dveře a okna, zda jsou pořádně zavřené a zamčené. To samé musí provést, když z bytu odchází. Do telefonu by nemělo poskytovat informace o tom, že je doma samo. V žádném případě nesmí otvírat dveře cizím lidem. Klidně si spolu vyprávějte pohádku O třech kůzlátkách.  
  3. Lidé nejsou jen hodní – Dítě by se po cestě nemělo dávat do řeči s cizími a vyprávět jim o rodinném majetku a o tom, že bude samo doma. V žádném případě by nemělo chodit s cizími osobami, sedat k nim do auta, i když říkají, že je posílá maminka. Od cizích lidí by si nemělo nic brát.  Při kontaktu s agresivní osobou by se mělo snažit co nejrychleji dostat se do bezpečí. Pokud nelze zabránit kontaktu, ať si alespoň udržuje bezpečnou vzdálenost. Ať tuto osobu nijak neprovokuje.
  4. Vědět komu volat – Každé dítě by mělo znát číslo na své rodiče, policii, záchrannou službu a hasiče.
  5. Jak tráví dítě volný čas - Jako rodič máte právo vědět, s kým a jak dítě tráví volný čas. Uzavřete se svým dítětem dohodu, že vám vždy dá vědět, kam jde, s kým jde a kdy se vrátí. 
V bezpečí i na ulici
Časopis Maminka

V bezpečí i na ulici

Témata: Děti, Školák, Hlídání dětí, Návrat, Cizí osoba, Dítě bezpečný, Policie ČR, Dom, Řád, Jak