Maminka.czVýživa a stravování

5 receptů na skvělé lasagne

Jana Chmelíková 30.  6.  2015
Nejen mleté maso, ale i zelenina, houby či ryby - do lasagní se dá dát prostě úplně všechno. Legenda mezi těstovinami se stane vaším kulinárním majstrštykem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní recept 

Pláty na lasagne si můžete připravit doma, jen počítejte s tím, že s čerstvými těstovinami se zkracuje i doba zapečení – jsou hotové rychleji.

Připravte si 400 g hladké semolinové mouky a 4 vejce. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčka a vidličkou je začněte mísit s moukou. Pak těsto zadělejte rukama. Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet. Pak ho rozdělte na 4 části, z nich vyválejte pláty a rozkrájejte je na lasagne.

 
Pokud máte strojek na těstoviny, ušetří vám hodně práce. 

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 2–3 cukety, 300 g dušené vepřové šunky, 2 hrsti plocholisté petržele, 70 g mandlí, kůra z biocitronu, 3 lžíce parmazánu, 500 g ricotty, 2 vejce, sůl a pepř, olivový olej, 300 g (12 plátů) lasagní.

Cukety omyjte a nakrájejte na podélné plátky. Šunku nakrájejte na kousky. Petržel a mandle nasekejte a smíchejte s citronovou kůrou a nastrouhaným parmazánem. Ricottu promíchejte s vejci a ochuťte solí a pepřem. Troubu zapněte na 180 °C.

Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete lžíci ricotty a rozložte vrstvu lasagní. Na ně narovnejte cuketu, zakápněte olejem, osolte a opepřete a potřete polovinou ricotty. Zasypte lžící petrželové směsi. Zopakujte. Nahoru přijde vrstva lasagní. Ty pokryjte cuketou, zakápněte, osolte a opepřete a dejte na 40 minut péct dozlatova – dokud těstoviny nezměknou. Podávejte zasypané zbytkem petrželové směsi a mandlemi. 

Klepněte pro větší obrázek

Lilkové lasagne s bulgurem 

4 porce, 85 minut

Potřebujeme: 1 hrnek bulguru, 2 lilky, sůl a pepř, olivový olej, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 mrkve, 100 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 červená cibule, 3 rajčata, 3 lžíce parmazánu

Bulgur zalijte vroucí vodou asi 4 cm nad něj. Nechte hodinu odležet. Lilky nakrájejte na plátky. Z obou stran osolte. Na oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a nastrouhanou mrkev. Podlijte vínem a nechte odpařit. Vmíchejte protlak a slitý bulgur. Okořeňte.

Na jiné pánvi orestujte na kolečka nakrájenou červenou cibuli do poloměkka. Lilek osušte a opečte z obou stran na grilovací pánvi. Troubu zapněte na 200 °C. Dno zapékací misky potřete olivovým olejem a vrstvěte stejně jako na fotografii. Navrch dejte lilek, zakápněte olivovým olejem a posypte strouhaným parmazánem. Dejte asi na 10 minut zapéct. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty 

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 500 g lososa, 2 stroužky česneku, olivový olej, 300 g špenátu, sůl a pepř, 4 velká rajčata, 400 g mascarpone, 200 ml mléka, 2 vejce, muškátový květ, bazalka a tymián, 300 g (12 plátů) lasagní, 100 g parmazánu

Lososa rozeberte na kousky. Česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a spařte. Dochuťte. Rajčata nakrájejte na kolečka. Mascarpone prošlehejte s mlékem, vejci, solí a květem. Přidejte nasekanou bazalku a tymián. Troubu zapněte na 190 °C a vše navrstvěte na sebe. Úplně nahoru přijde zbytek bílé omáčky. Posypte trochou parmazánu, bylinkami a pečte asi 40 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Lasagne „ratatouille“ 

4 porce, 120 minut

Potřebujeme: 1 cuketa, 1 lilek, sůl a pepř, olivový olej, 1 cibule, 1 červená tlustostěnná paprika, 2 stroužky česneku, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 220 g rajčatové passaty, 150 g rajčatového protlaku, oregano, chilli vločky; Světlá omáčka: 420 g ricotty, 75 g strouhaného parmazánu, 2 větší vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř; Na dokončení: 300 g (12 plátů) lasagní, 250 g strouhané mozzarelly, 3 lžíce strouhaného parmazánu

Cuketu a lilek nakrájejte, osolte a nechte hodinu odležet. Pak je osušte a orestujte na oleji. Vyjměte. Ve stejné pánvi opečte cibuli, pokrájenou papriku a prolisovaný česnek. Vmíchejte cukety, sterilovaná rajčata, passatu, protlak, oregano a chilli. Duste 15 až 20 minut.

Dochuťte solí a pepřem. Smíchejte ricottu, parmazán, vejce a koření. Troubu zapněte na 180 °C. Na dno zapékací misky dejte trochu ricottové omáčky a na ni vrstvu těstovin. Pak přijde třetina ricotty, část mozzarelly a polovina ratatouille směsi. Zopakujte. Potřete ricottou, posypte parmazánem a oreganem. Pečte 35 až 40 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Houbové lasagne s bešamelem 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 2 lžíce oleje, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 450 g žampionů, sůl, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 300 g (9–12 plátů) lasagní, 120 g nastrouhaného sýra

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte na plátky nakrájené žampiony (pár si jich nechte na ozdobu). Restujte, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte. Na másle zpěňte hladkou mouku a usmažte světlou jíšku. Do té postupně zašlehejte mléko a vařte, až vznikne jemná omáčka. Tu dochuťte muškátovým oříškem a na světě je bešamel. Troubu zapněte na 180 °C.

Pláty lasagní nalámejte na kousky odpovídající velikostí zapékacím mističkám. Na dno zapékací misky rozetřete lžíci bešamelu a první vrstvu lasagní – bude tam tak dobře držet. Pak vrstvěte polovinu žampionů, polovinu nastrouhaného sýra, třetinu bešamelu, lasagne, zbytek žampionů, druhou třetinu bešamelu, lasagne a navrch zbytek bešamelu a druhou část nastrouhaného sýra. Ozdobte několika plátky žampionů. Pečte asi 30 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova. 

Náš tip: Místo žampionů můžete použít hlívu ústřičnou, pokud si chcete dopřát i trochu masa, proložte vrstvy na kousky pokrájenou pečenou šunkou.

Klepněte pro větší obrázek

Jak na dokonalé lasagne?

Ať už budete mezi těstoviny vrstvit cokoli, máme pro vás pár tipů, které vám ušetří někdy čas, někdy práci a někdy vám pomohou přivést vaše lasagne prostě k dokonalosti. 

Co tedy vyzkoušet a dodržet?

  • Ani klasické sušené těstoviny z obchodu není třeba předvařovat. Uvaří se v tekutině z omáček a nasají tak jejich chutě. Se suchými těstovinami se navíc lépe pracuje. 
  • Při výběru lasagní sáhněte po těch silnějších. Příliš tenké plátky pak ve výsledné chuti neucítíte, což by byla věčná škoda. 
  • Světlá omáčka (bešamel, ricotta, mascarpone...) zpravidla plní pojicí funkci. Nejvýraznější chutě má zbytek, ať už je to jakákoli červená omáčka (ragú, omáčka z rajčat a pórku či lilku...), ryba nebo špenát. 
  • Bešamel (tedy jíšku rozvařenou v mléce ochucenou muškátovým oříškem) vařte vždy, až když máte vše ostatní nachystané – rychle tuhne. 
  • Nebojte se bešamel ochutit i něčím jiným než tradičním muškátovým oříškem. Dobrý adept je třeba mletá skořice. I k masu. 
  • Na dno zapékací misky vždy nejdřív rozetřete tenkou vrstvu světlé omáčky. Spodní pláty lasagní přilnou ke dnu a lépe se „uvaří“. 
  • Vrchní vrstva je světlá omáčka. Na ni už přijde jen sýr, kterým rozhodně nešetřete! 
  • Lasagne se dobře zamrazují, takže si je upečte klidně do zásoby. * Horké lasagne se špatně krájejí, proto je lepší je nechat vychladnout a pak znovu ohřát. Chutě se tak navíc rozleží a propojí. 

Foto: Profimedia.cz, Stockfood.cz, Shutterstock.com

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Barbecue, Recept, Protlak, Přebytečná tekutina, Muškátový květ, Muškátový oříšek, Vrchní vrstva, Červená cibule, Lilek, Řeč, Plechovka, Grilovaná zelenina, Mletá skořice