[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, 25 minut
Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, olivový olej, 200 g fazolových lusků, 4 jarní cibulky, 20 g kaparů, 40 g parmazánu, focaccia k podávání
Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte fazolové lusky, odstraňte kraje a příčně je nakrájejte. Cibulku pokrájejte na kolečka. Přidejte ji na pánev k masu společně s kapary a asi 5 minut restujte.
Přendejte na talíře a na pánvi jen zlehka ohřejte rozkrojené listové puky. Maso zasypte nastrouhaným parmazánem a podávejte například s focacciou.
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 400 g těstovin penne, sůl a pepř, olivový olej, 2 pikantní klobásy, 250 g cherry rajčátek, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, tymián a petrželka, 100 g parmazánu
Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus. Sceďte, přendejte do vymazaného pekáčku, zakapejte olivovým olejem, vmíchejte na kolečka nakrájené klobásy, rajčátka, šalotky a česnek. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.
Potřebujeme: 500 g brambor typu B předvařených ve slupce, olivový olej, 2 papriky, 1 cibule, 1/2 květáku, 200 g hrášku, sůl a pepř, 6 vajec, libeček
Předvařené brambory i se slupkou nakrájejte na kolečka. Zapékací formu vymažte olejem, vyložte částí brambor, zasypte na kolečka nakrájenou paprikou a cibulí. Přidejte na růžičky rozebraný květák a hrášek, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem. Opakujte, zakončete bramborami a vše zalijte rozšlehanými vejci.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Nakonec ozdobte čerstvým libečkem. Náš tip: Místo části vajec můžete použít tučnou smetanu, frittata bude vláčnější a lahodnější. Libeček zkuste nahradit jinými bylinkami.
Potřebujeme: 4 silné plátky eidamu, 60 g hladké mouky, 2 vejce, 60 g kukuřičných lupínků, olej na smažení, 100 g polníčku, 400 g cherry rajčátek (mix), 40 g klíčků (mix), 4 listové puky, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl a pepř
Nejdřív obalte sýr v mouce, v rozšlehaném vejci, opět v mouce, poté ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažte na oleji dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte zeleninu, natrhejte a nakrájejte na menší kousky, rozdělte na talíře, obložte smaženým sýrem a klíčky.
Zakapejte dresinkem, který jste připravili z olivového oleje a hrubozrnné hořčice a dochutili solí a pepřem.
Potřebujeme: 4 brambory typu B, 1 řapíkatý celer, 1 pórek, 200 g žampionů, 1 menší brokolice, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, sůl a pepř, kmín a majoránka, čerstvý tymián a libeček
Brambory, řapíkatý celer, pórek i houby očistěte a nakrájejte, brokolici rozeberte na růžičky. Připravte si světlou jíšku z másla a mouky, zalijte ji studeným zeleninovým nebo kuřecím vývarem a rozmíchejte. Vsypte zeleninu a žampiony. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a majoránkou.
Vařte doměkka, asi 15 minut. Polévku naservírujte do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem a libečkem. Podávejte s pečivem.