Maminka.czSlavní rodiče

5 slavných tatínků, kteří vyměnili dědečkovskou roli za otcovskou

Iva Endrychová 29.  3.  2014
Mohli by si už jen užívat důchodu a svých vnoučat, ale mnozí pánové se v tomto věku stávají naopak znovu otci. Mnoho jich najdeme i mezi celebritami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mužů, kteří si pořídí dítě v době, kdy jsou jejich vrstevníci dědečky, přibývá. Chtějí si jen prodloužit mládí, chytili druhou mízu, ale mnozí chtějí jen vyhovět přání své nové manželky. Být otcem v pozdním věku má mnoho výhod. Na druhou řadu je tu i pár nevýhod.

Pro

Vyšší psychická připravenost, většinou už nějaké děti vychovali, drží se spíše doma, koníčků si užili už až až. Starší muži jsou zodpovědnější a nemusí řešit karieru. Většinou jsou už i finančně zabezpečení, takže neřeší mnoho problémů.

Proti

Na druhou stranu už však dětem většinou nestačí ve sportech a zábavě. Puberta dětí bývá bouřlivější, protože už tam není jen rozdíl jedné generace, ale prakticky dvou. Bývají přehnaně pečliví. Starší táta může znamenat pro děti i problém ve škole, kdy ostatní netuší, zda je to táta nebo dědeček. Největší nevýhodou je pozdní věk a možnost, že se nedožijí dospělosti svého potomka.

Přesto si spousta slavných mužů pozdní otcovství užívá.

Slavní otcové

Nejznámějším mužem, který se stal otcem po svých 70. narozeninách, je zpěvák Karel Gott. Je otcem čtyř holek. Do chomoutu jej však dostala až Ivana Macháčková, se kterou má dvě nejmladší Charlotte Ellu a Nellu Sophii. V Českém rozhlase přiznal, že na jejich výchově se podílí i systematičtěji. „Žijeme společně, tak co mi také zbývá,“ smál se a dodával, že jim čte večer pohádky.

Známý skladatel Michal Horáček má z prvního manželství syna a dceru a teď s druhou manželkou má dcerku Julii, která nedávno oslavila své třetí narozeniny. „Další dítě je něco jako zvláštní dárek, něco navíc, něco jen a jen pro radost,“ řekl Horáček. Podle něj takové dítě člověka vytrhuje z klidu, do něhož by se jinak zřejmě ve vyšším věku nořil pořád častěji. „Dítěti otec musí - a dědeček jen může - dát veškerou pozornost, hrát si s ním a rozvíjet jeho schopnosti,“ vysvětluje, ale zároveň si uvědomuje, že je to vždy na úkor něčeho jiného - vlastních koníčků, knih a třeba sportovních přenosů v televizi. „Vlastně je to boj s vlastním sobectvím,“ dokončuje svou stať o rodičovství.

Známý proutník Jan Saudek si nedávno matku svých dvou dětí konečně vzal. S novinářkou Pavlou Hodkovou má dvě děti – Matěje a Annu, obě děti nosí jeho jméno. Z předchozích vztahů má Saudek dalších sedm dětí. Jeho manželka tvrdí, že je skvělý otec, ale on se deníku Aha! krátce před narozením Aničky přiznal, že ani po roce na mateřské neví, jak se dítě přebaluje.

Přečtěte si také: GALERIE: 10 slavných maminek s adoptovanými dětmi

Dalším, kdo si užívá otcovských radostí v důchodu je rocker Petr Janda. Se svou třetí ženou Alicí má dvě holčičky Anežku a Rozárku. V TV Prima se přiznal, že ho to velmi baví. Rád manželce pomáhá, dobře vaří a jezdí s kočárkem.

Také herec a mim Boris Hybner se od své mladší přítelkyně dočkal dvou potomků. V 60 letech se mu narodil Max a o tři roky později dcera Žofie. Z předchozích vztahů má dvě dospělé dcery – Vandu a Lenku. O dětsví dětí říká, že byl plnohodnotný tatínek. „Manželka brzy začala pracovat na částečný úvazek, tak jsem hlídal a rád.“ Sám sebe označuje jako rozmazlovacího a mazlícího tatínka. „Toho není nikdy dost. Tankování lásky je důležitější než cokoli jiného. Dětství musí být plné lásky, pohádek a přírody,“ vysvětluje.


Témata: Slavní rodiče, TV Prima, Karel Gott, Sportovní přenos, JAN SAUDEK, Třetí narozeniny, Děd, Částečný úvazek, Petr Janda, Horáček, Žofie, Sla, Pozdní věk, Slavný muž, Dede, Skvělý otec, Sobectví, Mácháč