Maminka.czzábava

5 skvělých tipů, jak zabavit děti na oslavě. Nejde jen o balonky a bublifuky

Iva Endrychová 30.  5.  2014
5 skvělých tipů, jak zabavit děti na oslavě. Nejde jen o balonky a bublifuky
Bez čeho se neobejde žádná dětská party a narozeninová oslava? Bez dobrot, balonků, dortu a dobré zábavy. A právě inspiraci na skvělou dětskou zábavu najdete v tomto článku. Možná vám přijdou naše tipy vhod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přinášíme několik šikovných nápadů, jak na to, aby narozeninová oslava nebo dětská zahradní party byla nezapomenutelná i pro ty nejmenší caparty.

VIDEO: Dílnička - prázdninové tvoření s dětmi

Pro zábavu na dětské party můžete zvolit několik cest. Jednou z nich je, nechat si ji na míru sestavit nějakou agenturou. Druhá cesta je, že si na oslavu najmete jen animátora, který vám pomůže děti zabavit a poslední možností je, že zábavu zorganizujete sami.

Zabavit děti je tak trochu nevděčný úkol. „Když totiž nemá malé publikum na vaše vtipy a kejkle náladu, ke hře je nepřitáhnete,“ varuje v knížce Dětské oslavy manuál pro přípravu superparty Klára Kotábová.

Vděčné je třeba malování na obličej, bublifiky nebo třeba i výroba zvířátek z balónků a další rukodělné činnosti. Děti však můžete zabavit i různými hrami. Tady jsou tipy na několik z nich.

Hra Zrcadlo

Děti rády opakují věci po druhých a tato hra to umožňuje a všichni si u ní užijí spoustu legrace. Hrát ji můžete už s tříletými dětmi.

Vždy dvojice si stoupne proti sobě. Určí si, kdo z nich bude zrcadlo. Druhý z dvojice je tedy před zrcadlem a vymýšlí si různé pohyby, které ale samozřejmě musí zrcadlo napodobovat. Důležité je nemluvit, zrcadlo přece nemluví!!!

Po vyzkoušení si můžete role vyměnit. Pokud je dětí více, nechtě je několikrát si své „pohyby“ vyzkoušet a poté uspořádejte soutěž, kdy jedna dvojice vždy bude předvádět, a ostatní budou hádat, kdo je zrcadlo. Právě při takové „soutěži“ se děti snaží, aby nikdo zrcadlo neodhalil.

9 tipů, jak zabavit děti: Máme pro vás inspiraci na jednoduché hry s batolaty

Písmena

Na tuhle hru si vzpomínám z tábora. V deštivém dni jsem jí zabavila i pubertální dívky. Podmínkou je, aby alespoň jedno z dětí v dvojici už vědělo, jak vypadají jednotlivá písmenka abecedy.

Utvořte dvojice. A na papírek postupně pište písmena nebo ho dětem pošeptejte. Děti se pak snaží pomocí svých rukou, nohou a těla písmenko ztvárnit a ostatní hádají, jaké písmenko představují.

Hru můžete i různě modifikovat, třeba děti utvoří trojice a představují jednoduchá slova.

Městečko Palermo

Tato hra patří mezi dětmi ke stálicím a užijete si při ní spoustu zábavy.

Děj se odehrává na Sicílii, kde jak známo řádí mafiáni. Hráči se posadí do kruhu a sklopí hlavy. Organizátor (vy) hry potom obchází kruh a dotykem určí mafiány. Těch by měla být zhruba třetina všech hráčů. Potom ještě určí soudce, obvykle dva nebo tři. Ostatní jsou potom prostí občané. Nikdo nesmí říct, čím byl určen, jinak vše ztrácí smysl. A vlastní hra může začít.

Hráči dělají pouze to, co říká organizátor. Nejdříve celé město spí (hráči mají sklopené hlavy) a probouzí se mafie (zvednou hlavy), která potichu (pouze gesty a ukazováním) vybere ze zbylých spících občanů či soudců jednoho, kterého zavraždí. Mafie potom usíná a probouzí se soudci, kteří se rovněž potichu domluví na někom, kdo si myslí, že je vrah. Organizátor jim to pokyvem hlavy buď potvrdí, nebo vyvrátí. Soudci potom opět usínají a probouzí se celé město, kromě toho, kdo byl zabit mafiány. Tento člověk už ve hře nepokračuje a nijak se do ní nezapojuje, pouze tiše sleduje. Stejně se potom chovají ostatní mrtvoly.

Následuje diskuze, všichni hráči se snaží domluvit na jednom, o kterém si myslí, že je mafián. Obvinění se mají možnost obhájit. Největší úlohu zde hrají soudci, kteří mají podezření nasměrovat správným směrem (čili když hráči obviňují nevinného občana, musí jim rozmluvit, že on to není, a nasměrovat podezření na nějakého vraha - vše musí dělat tak, aby na sebe moc neupozorňovali, že jsou soudci). Po pár minutách diskuze a dohadování se si hráči jednoho odhlasují a ten je popraven. Pokud odhlasovali mafiána, je to pro městečko dobře, pokud si zabili nevinného občana nebo nedej bože soudce, jejich chyba. Tento popravený hráč rovněž ve hře nepokračuje a chová se jako mrtvola.

Vše se po odhlasování opakuje, městečko usíná, probouzí se mafie, atd. Hra končí, až jsou zabiti všichni občané nebo všichni vrahové. Hra se může opakovat, kde organizátor pozmění role hráčů.

Tip: Celá hra stojí právě na vypravěči. Ten nemusí používat jen naučené fráze, ale může nechat městečko před usnutím nechat fandit, čistit zuby, sledovat zprávy…

Aktivity pro děti: Jak je zabavit na zahradě?

Provazochodci

Tuto hru si zahrajete i s malými caparty. Podmínkou je, že musí chodit.

Na zem napněte dvě švihadla (lana) a děti rozdělte do dvou skupin. Před každé švihadlo postavte jedno družstvo. Nechte je jednotlivě přejít s rozpaženýma rukama jako provazochodci. Vyhrává to družstvo, které se dostane na druhý konec švihadla nejdříve. Větší děti se na něm mohou pokusit udělat kotrmelec či po něm skákat na jedné noze. Je nezbytné, aby vždy jedna noha byla na švihadle, jakmile není, hráč spadl a musí se vrátit na samý začátek.

Švihadlo však nedávejte přes žádné překážky, vyhněte se tomu, že by konec švihadla byl u nábytku.

Tanec s balónkem

Určitě i část dětské oslavy věnujte tanci. Diskotéka bude vítaným zpestřením. Vzpomeňte si na svoje taneční a tanec s jablkem. Ovoce jen nahraďte balónkem.

Děti rozdělte do samostatných dvojic a každé dvojici dejte nafouknutý balónek. Nejdříve jej nechejte děti mezi sebou držet bříšky, ale postupně můžete polohu balónku měnit (čelo, kolena, stehna, hrudník…). Vyhrává ta dvojice, která vydrží tancovat nejdéle, aniž by jí balónek „utekl“ nebo praskl.

Rada na závěr: U žádné z her nezapomeňte na drobné odměny pro vítěze a také na cenu útěchy pro všechny ostatní.

(Při přípravě tohoto článku byla využita publikace Dětské oslavy manuál pro přípravu superpárty od Kláry Kotábové, která vyšla v nakladatelství Mladá Fronta. Knížku si můžete zakoupit u knihkupců nebo v eshopu Kniha.cz)

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Hry pro děti, Hračky pro děti, zábava, narozeniny, oslava, obvinění, Malý capart, Balónek, Animátor, Dohadování, Vrah, Jak, Celá hra, Správný směr, Vypravěč, Celé město, Tip, Žába, Druhý konec, Písmenko, Hračky na Heureka.cz