Maminka.czKojenec

5 tipů pro zdravé dýchání vašich dětí

redakce 5.  1.  2012
Úporný kašel, lapání po dechu, sípání – typické příznaky chronického onemocnění plic, které dříve postihovalo především starší osoby. Dnes se ale problémy s dýcháním týkají i dětí a mladých lidí. Ti mohou trpět stejnými chronickými nemocemi jako jejich prarodiče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na poškození plicní tkáně a zhoršenému fungování plic se nejvíce podílí cigaretový kouř a to i jeho pasivní vdechování. To může vést až ke vzniku rakoviny plic nebo CHOPN (chronické obstrukční plicní nemoci). Neprospívá ani pobyt v místech s vysokou koncentrací prachu, kouře nebo výfukových plynů.

Děti s dýchacími obtížemi se mohou cítit dříve unavené a mají častou školní absenci. Nezbývají jim síly ani na jejich mimoškolní aktivity. To kromě fyzického stavu negativně ovlivní i jejich psychiku.

5 tipů pro zdravé dýchání

1. Pokud jste kuřáci, nikdy před dětmi nekuřte. Jejich plíce poškozuje i pasivní kouření.
2. Snažte se s dětmi trávit co nejvíce času v přírodě na čerstvém vzduchu, mimo rušné silnice a sídliště.
3. Každou virózu a chřipku je třeba zcela vyléčit, oslabují totiž nejen celé tělo ale především dýchací ústrojí. Vy ani vaše děti nepřecházejte žádnou nemoc.
4.Podporujte děti ve sportování. Jejich organismus bude odolnější a plíce zdravější.
5. Nezanedbávejte se svými dětmi preventivní prohlídky u lékaře, během kterých lze případná respirační onemocnění včas odhalit. Poraďte se s dětským lékařem o vhodnosti očkování (například proti chřipce).

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Pasivní kouření, Dýchání, Vaš, Tip, Plicní tkáň, Dýchací obtíž, Zdraví na Heureka.cz