Maminka.czBatole

5 věcí, kterými rodiče svým dětem nejčastěji brání v rozvoji

Alena Čálková 15.  2.  2017
Dnešní děti jsou sice průbojnější než předchozí generace, ale samostatnější rozhodně nejsou. Přečtěte si, co rozhodně nedělat, aby se děti mohly plně rozvíjet a zvládly pak život v dospělosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Chováme se k nim jako k výhradním osobám

Tvrdíme, že děti nemají pocítit naše problémy a jsme tady pro ně za všech okolností. Tím ale potomek získává zkreslený pohled na svět, v němž buď potíže nejsou, anebo je za něj vyřeší někdo úplně jiný. 

2. Býváme příliš úzkostní a myslíme na nejhorší

Dítě přejede auto, někdo jej unese… Když výroky z obdobné hitparády sdělujeme před dítětem, vytváříme riziko, že bude úzkostné a do vlastních samostatných úkonů se pustí buď ve značné tenzi, nebo vůbec, popřípadě bude chtít rodiči dokázat, jak moc je schopný („Mně se přece nic nemůže stát!“), přecení se – a možné riziko je na dosah.

Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?

3. Nevěříme dítěti, že si poradí samo

A nevěříme ani lidem okolo něj a babičky, učitelky i vychovatelky vybavujeme podrobnými instrukcemi. Tímto přístupem však posilujeme v dítěti pocit, že „rodič věc zvládne líp než já, nechám to tedy na něm“, což je ta největší brzda na cestě k samostatnosti. 

4. Dítě přehnaně a pořád omlouváme

Nemyslelo to tak, ostatní je navedli… Když takový výrok sdělíme nahlas, dítě se ho ochotně ujme a brzy jej uslyšíme z jeho úst. 

5. Nemluvíme s dětmi jasně, stručně a na rovinu

Děti potřebují instrukce, mantinely a definovaný požadavek. To jim dává pocit bezpečí a zvyšuje šanci na úspěch. 

Rozvoj osobnosti dítěte stojí na vás

Tipy, jak rozvíjet samostatnost 

Manuální úkony v rámci domácnosti, ošetření vlastního prostoru (uklizený pokojíček, nachystat si věci podle instrukcí), pomoc při nákupu, akceptování dohod („U paní zubařky si v klidu sedneš a budeš ji poslouchat.“), podpoření komunikace dětí s autoritami, využívání znalostí dítěte (umí-li hodiny, ať si hlídá čas, podle kalendáře zase kroužek), tvořivost, možnost spolupracovat s dospělými (něco natřít, podržet), chválení, zmínky o pokrocích, podněcování odpovědnosti slovy („potřebuji, abys mi…“), čímž dítě vtahujeme do záležitostí dospělých lidí, a to zvyšuje jeho pocit důležitosti, a vždy samozřejmě nesmí chybět poděkování. 

 

Chlapec byl závislý na steroidním krému, po vysazení dostal silnou alergii

4 nápady, zabaví děti i vás. A společně!
Nedělejte vše za děti. Jaké domácí práce zvládne dvouletý, pětiletý nebo desetiletý potomek?
Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Rodina, Rodiče, Pocit důležitosti, Pořad sám, NEJ, Věc, Rozvoj, Brzda, Tvořivost, Domácí práce, Výrok, Desetiletý potomek

Video