Maminka.czDěti

5 věcí, na které musíte myslet při výběru povlečení do dětské postýlky

Reklama 11.  6.  2019
Každé novorozené miminko i akční batole potřebuje klidné, pohodlné a bezpečné místo ke spánku. Kromě vhodné dětské postýlky a matrace je pro jeho ničím nerušený odpočinek důležité také kvalitní ložní prádlo z prodyšného a zdravotně nezávadného materiálu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejmenší miminka prospí denně až 20 hodin a tráví tudíž většinu dne i noci ve své postýlce. Nepodceňujte proto výběr dětského ložního prádla a přečtěte si, na co se zaměřit při výběru prostěradla pro novorozené miminko i při koupi povlečení na peřinu a polštář pro starší děti.

1. Při výběru materiálu zohledněte roční období

Aby se vašemu děťátku dobře spalo, musí pro něj být povlečení příjemné na dotek. Pro pohodlný a klidný spánek v každém ročním období je důležitá i prodyšnost a vysoká savost ložního prádla. Zatímco v zimě se vašemu miminku bude nejlépe usínat v povlečení z hřejivého, měkoučkého flanelu, na zbytek roku zvolte klasickou přírodní bavlnu nebo krep.

2. Zdravotní nezávadnost je prioritou

Stejně jako při koupi dětského oblečení musíte i při výběru ložního prádla dbát na to, aby bylo vyrobeno ze zdravotně nezávadného materiálu, který nedráždí citlivou dětskou pokožku a nezpůsobuje alergie. A protože nejmenší miminka objevují svět kolem sebe doslova všemi smysly, musíte počítat i s tím, že může váš malý průzkumník povlečení ochutnávat.

Ložní prádlo proto vždy kupujte pouze od prověřených českých výrobců. Budete tak mít jistotu, že splňuje přísné požadavky na zdravotní nezávadnost textilních výrobků pro malé děti platné v České republice.

3. Snadná údržba vám ušetří peníze i čas

Zatímco starším dětem stačí vyměnit ložní prádlo jednou za týden, máte-li doma novorozence nebo alergika, budete pravděpodobně prát prostěradla o něco častěji. V každém případě se vyplatí investovat do kvalitního dětského povlečení, které si zachová tvar a barvu i při častém praní na vysokou teplotu. Povlečení z krepu či hladké bavlny navíc rychle schne i bez sušičky a nemusíte jej žehlit.

4. Začněte prostěradlem, přidejte peřinu a nakonec polštář

Prostěradla na dětskou matraci si nachystejte ještě během těhotenství – využijete je totiž hned po návratu z porodnice. Protože budete ze začátku ložní prádlo často měnit, pořiďte si rovnou tři až pět kousků. Nejlepší volbou jsou praktická napínací prostěradla, která netvoří na postýlce záhyby a navíc se snadno povlékají na matraci.

Klepněte pro větší obrázek

Povlečení na dětskou peřinu budete potřebovat až za několik měsíců, kdy už vaše miminko nebude chtít spinkat v zavinovačce nebo ve spacím pytli. O něco později pak využijete i povlak na polštář, který začne vaše děťátko potřebovat až po prvním či druhém roce života.

5. S barvami a vzory klidně experimentujte

Novorozené miminko sice ještě neumí zaostřit na vzdálenější předměty, ale dokáže vnímat odstíny barev ve svém nejbližším okolí. Při výběru prostěradla však můžete kromě oblíbených jemných pastelových tónů zvolit i výraznější barvy, které jsou pro nejmenší miminka lépe rozpoznatelné. Větší děti pak ocení povlečení na peřinu a polštář s veselými obrázky oblíbených zvířátek nebo pohádkových postaviček.

Chcete, aby se děti těšily do postýlky? Nechejte na nich výběr povlečení

Musíte vaše ratolesti každý večer zdlouhavě přesvědčovat, že už je opravdu čas jít spát? Možná by se do postýlky těšily více, kdyby je tam čekalo oblíbené povlečení, které si samy vybraly. Nechejte jim proto volnou ruku při rozhodování o barvě a motivu povlečení, ale dejte jim na výběr jen mezi kvalitními a zdravotně nezávadnými kousky, které si předem vyhlédnete – třeba u textilního prodejce Vesna.

Témata: Děti