Maminka.czVýživa a stravování

6 chutných receptů s houbami

Johana Křížková 15.  10.  2014
Máte rádi houbaření? Pak jste určitě nyní nadšení, že jich jsou plné lesy. Nemusíte se však omezovat jen na ně, pro zajímavé druhy - třeba ty asijské, se stačí vydat do obchodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. 6 chutných receptů s houbami

Houbová polévka s chlebem 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 1 hrst sušených hub, 2 červené cibule, olej, 150 g lišek, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, 2 lžíce portského vína, 4 plátky tmavého chleba, 20 g parmazánu, plocholistá petržel

Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte.

Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí. 

Roláda z červeného zelí 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 6 listů červeného zelí, olej, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 350 g žampionů, 180 g strouhaného perníku, 2 vejce, 150 g kešú oříšků, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl a pepř, 300 ml zeleninového vývaru, 3 hrušky, 150 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany, 100 g gorgonzoly

V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešú, pažitkou, solí a pepřem.

Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste. Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.

Kuře s houbovou nádivkou 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 2 hodiny

Potřebujeme: 100 g staršího pečiva, 100 ml plnotučného mléka, 400 g hřibů, 60 g slaniny, 2 cibule, 1 stroužek česneku, hrst plocholisté petržele, 1 vejce, kůra z 1 citronu, 1 kuře, sůl a pepř, 750 g dýně hokkaidó, olivový olej,100 ml bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce škrobu

Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi 1/4 hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva. Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny.

Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni. Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat.

Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní. 

Koláčky z hub šitake 

Klepněte pro větší obrázek

6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 450 g listového těsta, 150 g hub šitake, 2 stroužky česneku, 10 g zázvoru, 3 jarní cibulky, 160 g mletého hovězího masa, 150 g uvařených brambor, 4 lžíce sójové omáčky, 1 žloutek, olej, pepř

SALÁT: 200 g brokolice, 200 g mrkve, 150 g bílé ředkve, 1 jarní cibulka, 100 g hub enoki, 2 lžíce sezamu, 10 g zázvoru, na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr

Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem.

Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte.

Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem. 

NÁŠ TIP: Nebojte se experimentů a místo čočky použijte třeba cizrnu, hlívu máčkovou pak můžete nahradit jinými asijskými houbami. 

Salát ze zelí, čočky a hub 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 120 g zelené čočky, 40 g slaniny, 200 g červeného zelí, 1,5 lžíce krupicového cukru, 220 ml zeleninového vývaru, 40 ml sójové omáčky, 1 červený dubový salát, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce ořechového oleje, 1 stroužek česneku, 200 g hlívy máčkové a 40 g zeleninových chipsů, olej, sůl a pepř

Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte.

Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy. 

Smažená hlíva s bramborovým salátem 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 1 hodina

Potřebujeme: 400 g brambor typu A, 1 cibule, 150 ml vývaru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 40 g lískových oříšků, 150 g lišek, 2 lžíce pažitky, 5 lžic oleje, sůl a pepř ŘÍZKY: 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, 30 g mletých oříšků, 12 kousků hlívy, 1 lžíce smetanového křenu, 2 lžičky křenu, 4 lžíce brusinkového kompotu, olej 

Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami. 

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, Řeč, Recept, Nastrouhaný zázvor, Roláda, Jarní cibulka, Bramborový salát, Vinný ocet, Sójová omáčka, Červené zelí, Brusinka, Chutný recept, Hlíva, Druh hub