Maminka.czPraktické rady

6 chytrých tipů, jak ušetřit při nákupu oblečení (nejen) pro děti

Simona Procházková 14.  8.  2022
Konec léta a začátek nového školního roku s sebou obvykle přináší provětrání dětského šatníku. Zjišťujeme, z čeho všeho ratolesti vyrostly a které kousky prostě „nepřežily“ akční letní radovánky. Navíc se blíží podzim a je potřeba pořídit teplejší oblečení. Jak na nákupy chytře a kde můžete ušetřit? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti rostou jako z vody, oblečení navíc nijak nešetří, takže každý rodič dobře ví, že pořizování nových kousků je v podstatě kontinuální záležitostí. Ztracená bunda, děravé tepláky, nevypratelné a neidentifikovatelné fleky na tričkách a mikinách... K tomu si, zejména starší děti, které už mají o svém oblékání vlastní představu, přejí a žadoní o konkrétní „trendy“ model.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak učit děti hodnotu peněz

Módní expertka má pro vás pár šikovných a praktických tipů, jak můžete při nákupu dětského oblečení ušetřit, což se v dnešní době více než hodí. Její rady samozřejmě platí rovněž pro nákup oblečení pro vás dospěláky.

Začněte doma

Předtím, než se vydáte na nákupy nebo naplníte košík na oblíbeném e-shopu, začněte u toho, co už doma máte. Projděte pečlivě kousek po kousku ze šatní skříně a udělejte si tak obrázek o tom, co opravdu potřebujete dokoupit nové či jaký model chybí.

“Trik je v tom, že mnoho kousků lze dobře kombinovat s jinými či jinak využít. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet si k oblíbeným džínům tu barevnou košili, kterou si myslíte, že nemáte k čemu vzít. Doplňte outfit oblíbenými doplňky a nový model je na světě,” říká Erika Poštolková, módní expertka ze společností Bezvasport.cz. Vyhnete se tak zbytečným výdajům, protože například nekoupíte znovu stejný kus oblečení.

Vsaďte na kvalitu a nadčasovost

Funkční a zároveň praktický šatník stojí na kvalitních nadčasových kouscích. Jsou to ty kusy oblečení, které jsou univerzální a dobře padnou. V tomto případě se nebojte zabrousit do vyšší cenové kategorie, protože tato investice se mnohonásobně vrátí.  Pokud jde o děti, vyplatí se například investovat do kvalitní zimní bundy, pohodlných venkovních bot a přezůvek do školy nebo sportovních kalhot.

Mezi nadčasové kousky pro maminky pak patří například kožená bunda, trenčkot či džínová bunda. Úplným základem je pak čistě bílá kvalitní košile,” uvádí Erika Poštolková.

Nakupujte přes internet

V minulosti se nákupu oblečení přes internet, prostřednictvím e-shopů, mnozí z nás vyhýbali. Nejistota při výběru velikostí, střihu či barvy byla větší, než možnost nákupu z pohodlí domova. Pandemie covidu nás ovšem internetovým nákupům naučila. Zapříčinila, že jiný způsob, než objednání oblečení online, někteří už ani nevyužívají. Navíc je to také jedna z možností, jak mnohdy ušetřit.

E-shopy často posílají v jejich newsletterech či na sociálních sítích a v internetových reklamách různé slevové kódy či aktuální akce. Pokud byste si přeci jen nebyli jistí, můžete si objednat více velikostí a nepadnoucí pak bez problémů vrátit. Na vrácení zboží máte standardně 30 dní, v některých online obchodech dokonce 60.

Levná dámská obuv: Vyplatí se, nebo je lepší si za kvalitu připlatit?

Nepořizujte zbytečnosti

Vaše ratolest opravdu nepotřebuje desatery tepláky, patery džíny, šest téměř stejných fleecových mikin a hned troje zimní boty. Mluví ze mě vlastní zkušenost. Při kompletní revizi synova šatníku jsem nedávno zjistila, že minimálně polovinu oblečení, které má ve skříni, neměl nikdy na sobě. Zcela nové kousky, které čekaly v zadních řadách zapomenuté na svou příležitost, kterou nikdy nedostaly, jsem téměř se slzami v očích vyřadila do tašky „na charitu,“ protože z nich samozřejmě už vyrostl. Bylo mi neskutečně líto peněz vyhozených v podstatě z okna.

Nenakupujte „do zásoby,“ udělejte si poctivě soupis věcí, které vaše dítko aktuálně skutečně potřebuje na podzimní a zimní sezonu, ostatní můžete vždy operativně dokoupit, podle aktuální potřeby.

Láska na první pohled, nebo spíše na první obléknutí? Při nákupu vlastního oblečení pozor na unáhlená rozhodnutí. Na fotografii v e-shopu nebo v obchodě na ramínku to vypadá jako budoucí nejlepší kousek celého šatníku, ale v kabince se musíte přemlouvat? Pak určitě nebrat. Investujte své peníze pouze do takových kousků, které obléknete a cítíte se v nich pohodlně, mají příjemný materiál a unosíte je právě teď.

Sledujte sezónní výprodeje

Při sezónních výprodejích můžete poměrně výrazně ušetřit. Například letní oblečení míří do slevových výprodejových akcí již v průběhu srpna, tedy právě nyní, zimní kousky pořídíte levněji již od zhruba poloviny ledna. V případě dětí se vyplatí koupit pár kousků ve větší velikosti, které může dítko ještě třeba pár týdnů nosit a ještě mu bez problémů vydrží na příští rok. Platí to zejména pro zimní oblečení, jako jsou bundy nebo lyžařské oblečení, tedy finančně nákladnější položky, kde je sleva skutečně znát.

Správná péče se vyplatí

Další možností, jak ušetřit a nenakupovat stále nové a nové oblečení, je věnovat mu dostatečnou péči. „Pečlivě jej uchovávejte, například sezónní oděvy skladujte ve vakuových pytlích, šetrně ho perte a žehlete. Pokud se budete o oblečení dobře starat, odvděčí se vám tím, že si ho budete moci užívat mnohem déle,“  říká Erika Poštolková z Bezvasport.

Témata: Praktické rady, Peníze, léto, šatník, Dětské oblečení a dětská obuv, Podzim, Finance, Jak ušetřit, Nákupy, Nákupní tipy, Oblečení, Ratolest, Internet, Nejlepší kousek, NEWS, Kousek, Nákup, Bunda, Dětská obuv na Heureka.cz