Maminka.czWeb Ulékaře.cz

6 faktorů, které ovlivňují úspěch umělého oplodnění

Ulekare.cz Ulekare.cz 28.  3.  2013
Přečtěte si, co hraje při pokusech o umělé početí důležitou roli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedaří se vám otěhotnět a přemýšlíte o tom, že si necháte pomoci od odborníků? Přinášíme vám krátký seznam toho, co hraje při pokusech o umělé početí důležitou roli. Některá fakta je totiž dobré znát a vědět o nich ještě předtím, než se na tuto cestu pustíte.

Přečtěte si také: 9 důvodů, proč se vám nedaří otěhotnět

1. Věk

Úspěšnost umělého oplodnění závisí hlavně na množství a kvalitě vajíček. Čím je žena starší, tím má méně zdravých vajíček, proto je u mladších pacientek vyšší procento úspěšných těhotenství.

U žen mladších 35 let dosahuje úspěšnost až 40 %, zatímco ty, kterým je přes 42 let, mají na úspěšné oplodnění v průměru jen 4% šanci.

2. Předchozí těhotenství

Pokud jste v minulosti byla těhotná a otec dítěte byl stejný jako partner, se kterým se snažíte o otěhotnění dnes, šance na úspěch se zvyšuje. Naopak nepříznivé faktory jsou předchozí potraty a různí partneři.

3. Důvod neplodnosti

Ať už je důvod neplodnosti na straně muže, nebo ženy, v obou případech má vliv na výsledek umělého oplodnění. U žen můžou být přítomny děložní abnormality a výrůstky, hlavní roli při snaze o otěhotnění má ale ovulace. Šance na oplodnění snižují vysoké hladiny folikulostimulačního hormonu (FSH), které značí sníženou zásobu vajíček.

4. Darovaná vajíčka

Pokud je vám mezi 35 a 40 lety, darovaná vajíčka mohou zvýšit vaši šanci na miminko. Vajíčka od mladších dárkyň přináší naději i ženám starším 40 let.

5. Životní styl

Ženy kuřačky, které se snaží o početí, by si měly uvědomit, že každá cigareta výrazně snižuje jejich šanci na úspěšné oplodnění. Proč?

  • Potřebují větší množství hormonů pro stimulaci ovarií.
  • Mají menší úspěšnost implantace.
  • Platí pro ně až dvojnásobný počet pokusů na úspěšné otěhotnění než pro nekuřačky.
  • Podstoupí i více neúspěšných fertilizačních cyklů.

6. Výběr centra pro léčbu neplodnosti

Při tomto rozhodování berte v úvahu následující skutečnosti:

  • vzdělání a zkušenosti lékařů kliniky,
  • poměr živě narozených dětí ke všem započatým fertilizačním cyklům,
  • množství vícečetných těhotenství na klinice,
  • hodnocení laboratoře, která s klinikou spolupracuje, a kvalifikaci jejích zaměstnanců,
  • typ přijímaných pacientů, jejich věk a problémy s neplodností.

Toto je samozřejmě jen několik z mnoha okolností, které mohou ovlivnit proces umělého oplodnění. Nezapomeňte, že čím více budete o svém problému vědět, tím spíše s ním můžete úspěšně bojovat.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Neplodnost a IVF, Web Ulékaře.cz, umělé, Úspěch, FSH, Seznam toho, Oplodnění, Předchozí potrat, Úspěšné otěhotnění, Faktor, Fakta