Maminka.czČasopis Maminka

6 mýtů spojených s početím

Regina Rothová 5.  4.  2014
Kolem početí panuje řada omylů a mýtů. Jaké jsou ty nejčastější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Změna životního stylu, touha po kariéře, ale i velká náročnost mladých lidí na volbu toho nejlepšího partnera způsobuje, že stále víc mladých lidí zůstává single a potomka si pořizují až kolem třicítky.

Pochopitelně má tento trend svá pozitiva, ale i stinné stránky. Mladí lidé jsou ekonomicky samostatní, s rozjetou kariérou, životními zkušenostmi, teoreticky tedy často dobře připraveni na novou životní roli. Odvrácenou tváří mohou být potíže se samotným početím dítěte. Dobře známe čísla, kdy až pětina párů má potíže s otěhotněním, ať už ze strany ženy, či muže. A čas utíká, především budoucím maminkám…

Řada Čechů má podle nejrůznějších průzkumů navíc zkreslený názor na početí a například se domnívají, že není problém otěhotnět i v období klimakteria, tedy kolem padesáti let věku ženy. Mají totiž nereálnou důvěru v pokroky lékařství, vybavení klinik reprodukční medicíny a moderní medikamenty. A jak jste na tom vy? Znáte základní mýty a nepravdy o plodnosti a neplodnosti žen?

1. Neplodnost není nemoc

Omyl. Neplodnost byla uznána jako nemoc Světovou zdravotnickou organizací. Charakterizuje se jako neschopnost páru přirozeně počít dítě po roce nechráněného pravidelného styku. V devadesáti procentech má neplodnost diagnostikovatelnou příčinu nebo dokonce kombinaci několika příčin. V ČR je takto postižených asi 15 % dvojic.

2. Neplodnost je ženský problém

Omyl. Asi ve 35 % případů je to ženský problém a ve stejném počtu i mužský. U 20 % případů jde o kombinovanou obtíž páru a v 10 % zůstává příčina neplodnosti neobjasněna. Důležité je proto, aby od začátku léčby podstupovali základní vyšetření oba z páru. Nejlépe, když začíná muž, jeho vyšetření spermiogramu je totiž snazší než testy, které se provádějí u ženy.

Znáte rizika těhotenství v pozdním věku?

3. Věk při oplodnění ze zkumavky nehraje roli

Omyl. Stejně jako je stáří ženy určující pro schopnost přirozeně počít vlastní dítě, je stejně důležité pro léčbu neplodnosti. Při léčbě metodou IVF (in vitro fertilizace) neboli oplodněním ve zkumavce má třicetiletá žena dvojnásobnou šanci otěhotnět než čtyřicetiletá.

Vajíčka se spotřebovávají, protože ženy se rodí s omezeným a definitivním počtem, a každým rokem stárnou. Pak neplní funkci při spontánním početí ani při asistované reprodukci.

4. Léčba bude zdlouhavá a bolestivá

Ano i ne. Mnoho dvojic se děsí nekonečných vyšetření, množství hodin strávených čekáním u lékaře, bolesti i toho, že budou muset okamžitě podstoupit kompletní IVF. Omyl. Víc než čtyřiceti procentům párů dokážou lékaři pomoci jednodušším způsobem, než jaký představuje mimotělní oplodnění.

Někdy stačí ženě upravit hormonální poměry a k tomu se využívá běžného jednorázového odběru krve. Tato léčba vykazuje úspěchy, zabírá velmi rychle a řada pacientek se dočká vytouženého těhotenství už během jednoho či několika málo měsíců. Stejně tak metoda intrauterinní inseminace (IUI) je velmi jednoduchá a zcela nebolestivá.

5. Každý muž přece musí dokázat ženu oplodnit

Omyl. O něm svědčí statistiky s vysokým procentem párů, kterým se početí nedaří. V Česku se léčba týká každého šestého až sedmého páru. V průměru tři miminka ze sta se rodí díky metodě IVF, téměř v každé třídě základní školy tedy najdete takto počaté dítě. Proto je pocit izolovanosti, výjimečnosti vlastního trápení spíš zdání, jen o něm řada lidí vůbec nemluví. Je důležité se se svými obavami svěřovat, ventilovat je. Pomoci mohou webové stránky, chaty na téma neplodnost, poradny, které se práci s bezdětnými páry věnují.

Hledejte pomoc. Psycholog při individuálních konzultacích pomáhá snášet akutní stres spojený s neúspěchem, dlouhým čekáním na otěhotnění, obavami při léčbě a dalších pokusech o IVF. Informujte se o možnostech. Řada center asistované reprodukce nabízí zdarma i služby psychologa, protože psychická stránka hraje při léčbě velmi důležitou roli k dosažení úspěchu.

6. Děti počaté ze zkumavky jsou často nemocné

Omyl. Jsou stejné jako děti počaté přirozeně a v ničem se neliší. Rozdíl tedy není v nemocnosti, náchylnosti k poruchám či vadám, ve vzhledu či povaze. „Původ“ dítěte nikdo rozhodně nepozná. Pravdou je, že se tyto děti rodí častěji předčasně, ovšem to souvisí i se skutečností, že mezi dětmi počatými po IVF je více dvojčat a ta se obecně rodí častěji před řádným termínem.

S ohledem na „vznik“ gravidity jsou ženy obvykle vedeny jako rizikové těhotné, mívají někdy větší obavy o úspěšné donošení potomka, což může ovlivňovat samotný průběh těhotenství a předčasný porod. Ovšem rozhodně se nejedná o pravidlo a žádné ze „zkumavkových dětí“ nemá nikde na čele napsáno, jak bylo počato.

Nedejte tedy na „zaručené pravdy“, které kolem sebe uslyšíte a uvidíte. Nevěnujte pozornost ani poznámkám svých blízkých. Důležité je jen to, že máte vlastního biologického potomka!

Článek vyšel v časopisu Maminka 3/2014

Témata: Než otěhotníte, Časopis Maminka, Neplodnost a IVF, Početí, Inseminace, IUI, Bezdětný pár, Pozdní věk, Počet, Základní vyšetření, Psychická stránka, Vytoužené těhotenství