reklama

6 skvělých čokoládových receptů

Máme tu pro Vás další dávku receptů, kterými potěšíte všechny milovníky čokolády.

Tyto recepty zvládnou úplní začátečníci a parádu s nimi na svém stole udělají i pokročilí cukráři. 

Domácí perník s čokoládou 

1 plech s vyšším okrajem, 40 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 250 g moučkového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžička jedlé sody, 100 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml podmáslí; Na polevu: 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce plnotučného mléka, ½ pudinkového prášku

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozehřáté máslo, vejce, med, mléko a podmáslí. Vymíchejte hladké těsto, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě pečte při 180 °C asi 30 minut.

Zatímco perník chladne, připravte si čokoládovou polevu. V kastrůlku rozehřejte máslo, na malém plameni v něm dohladka rozmíchejte cukr, kakao a mléko s pudinkovým práškem. Hotovou polevou potřete vychladlý perník, zoubkovaným nožem vytvořte ozdobné vlnky a nechte v chladu ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový dort s nadýchaným krémem 

forma o Ø 22 cm; 80 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 200 g kvalitní hořké čokolády, 30 ml silného espresa, 2 lžičky vanilkového extraktu, 300 g hladké mouky, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ prášku do pečiva, 150 g měkkého másla, 250 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 ml podmáslí; Na krém: 3 bílky, 175 g krupicového cukru, 200 g měkkého másla, 75 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí.

Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut. Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému. 

Klepněte pro větší obrázek

Koláč s domácí nutellou 

forma 30 x 15 cm, 30 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 70 g lískových oříšků, 150 ml salka, 100 g kvalitní hořké čokolády (75 % kakaa), 2–3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla (agávový sirup apod.), 1 balení listového těsta, 3–4 lžíce čokoládových hoblinek

Oříšky dejte do mixéru a rozmixujte je – postupně budou na prach, pak se začnou lepit k sobě jako pasta a asi po 5 minutách z nich bude v podstatě tekutina. Smíchejte ji se salkem a nakonec i s rozpuštěnou čokoládou. Podle chuti můžete dosladit třeba medem.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte listovým těstem, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte pečicími fazolemi. Pečte asi 15 minut dorůžova. Těsto vyjměte, fazole s papírem sundejte a na koláč natřete domácí nutellu. Posypte hoblinkami či oříšky a nechte ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový dort s medovou ganache 

forma o Ø 26 cm, 90 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 75 g holandského kakaa, 30 ml silného espresa, 170 ml medu, 270 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 120 g měkkého másla, 120 ml oleje, 120 g třtinového cukru, 150 g krupicového cukru, 3 vejce, 120 ml zakysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu; Na ganache: 450 g hořké čokolády (60–70%), 470 ml smetany ke šlehání, 60 ml medu, 50 g másla, 3 lžíce třtinového rumu, čokoláda na hoblinky

Neděste se množstvím surovin, dort je na výrobu jednoduchý! Troubu zapněte na 175 °C. Dortový ráfek vyložte pruhem pečicího papíru a z papíru udělejte i dno. Do kakaa vmíchejte kávu a med a nechte vychladnout.

Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Máslo vyšlehejte a postupně přidávejte olej a oba cukry. Šlehejte, dokud hmota nebude hladká a nadýchaná. Přidávejte jedno po druhém vejce, smetanu a vanilku. Zašlehejte mouku s práškem do pečiva a po třetinách i kakaovou směs. Těsto nalijte do formy a pečte 40 až 50 minut, dokud špejle nebude po vytažení suchá.

Připravte si ganache. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte a rozmíchejte v ní med, nesmí ale vřít. Nalijte ji na čokoládu, nechte chvíli odstát, a pak vše vymíchejte s kouskem másla a rumem v hladký krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte částí krému. Pak ho přiklopte zpět. Tenkou vrstvou potřete celý povrch, abyste zafixovali drobečky. Nechte ztuhnout a nakonec potřete standardní vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechte ztuhnout v ledničce do druhého dne. Podávejte odleželý při pokojové teplotě. 

Náš tip: Pokud ráfek dortu nejdřív trochu potřete máslem, bude v něm pečicí papír před nalitím těsta lépe držet. 

Klepněte pro větší obrázek

Brownies s ořechy 

forma 20 x 20 cm, 50 minut

Potřebujeme: 110 g másla, 220 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 ml jablečného džusu, 120 ml polotučného mléka, 2 vejce, 220 g celozrnné mouky, špetka soli, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g hořké čokolády, ½ hrnku nasekaných ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem. 

Klepněte pro větší obrázek

Oříšková čokoláda 

1 tabulka příprava: 15 minut + tuhnutí

2 lžíce lískových oříšků, 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti ½ lžičky mořské soli

Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.

Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout.

Náš tip: Místo lískových oříšků můžete použít i vlašské nebo mandle. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes máte divný pocit, že se lidi zajímají jenom o peníze a třeba i o vaše tělo, proto se někdy cítíte energickými kolegy docela…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama