6 skvělých čokoládových receptů

Máme tu pro Vás další dávku receptů, kterými potěšíte všechny milovníky čokolády.

Tyto recepty zvládnou úplní začátečníci a parádu s nimi na svém stole udělají i pokročilí cukráři. 

Domácí perník s čokoládou 

1 plech s vyšším okrajem, 40 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 250 g moučkového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžička jedlé sody, 100 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml podmáslí; Na polevu: 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce plnotučného mléka, ½ pudinkového prášku

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozehřáté máslo, vejce, med, mléko a podmáslí. Vymíchejte hladké těsto, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě pečte při 180 °C asi 30 minut.

Zatímco perník chladne, připravte si čokoládovou polevu. V kastrůlku rozehřejte máslo, na malém plameni v něm dohladka rozmíchejte cukr, kakao a mléko s pudinkovým práškem. Hotovou polevou potřete vychladlý perník, zoubkovaným nožem vytvořte ozdobné vlnky a nechte v chladu ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový dort s nadýchaným krémem 

forma o Ø 22 cm; 80 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 200 g kvalitní hořké čokolády, 30 ml silného espresa, 2 lžičky vanilkového extraktu, 300 g hladké mouky, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ prášku do pečiva, 150 g měkkého másla, 250 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 ml podmáslí; Na krém: 3 bílky, 175 g krupicového cukru, 200 g měkkého másla, 75 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí.

Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut. Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému. 

Klepněte pro větší obrázek

Koláč s domácí nutellou 

forma 30 x 15 cm, 30 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 70 g lískových oříšků, 150 ml salka, 100 g kvalitní hořké čokolády (75 % kakaa), 2–3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla (agávový sirup apod.), 1 balení listového těsta, 3–4 lžíce čokoládových hoblinek

Oříšky dejte do mixéru a rozmixujte je – postupně budou na prach, pak se začnou lepit k sobě jako pasta a asi po 5 minutách z nich bude v podstatě tekutina. Smíchejte ji se salkem a nakonec i s rozpuštěnou čokoládou. Podle chuti můžete dosladit třeba medem.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte listovým těstem, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte pečicími fazolemi. Pečte asi 15 minut dorůžova. Těsto vyjměte, fazole s papírem sundejte a na koláč natřete domácí nutellu. Posypte hoblinkami či oříšky a nechte ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový dort s medovou ganache 

forma o Ø 26 cm, 90 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 75 g holandského kakaa, 30 ml silného espresa, 170 ml medu, 270 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 120 g měkkého másla, 120 ml oleje, 120 g třtinového cukru, 150 g krupicového cukru, 3 vejce, 120 ml zakysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu; Na ganache: 450 g hořké čokolády (60–70%), 470 ml smetany ke šlehání, 60 ml medu, 50 g másla, 3 lžíce třtinového rumu, čokoláda na hoblinky

Neděste se množstvím surovin, dort je na výrobu jednoduchý! Troubu zapněte na 175 °C. Dortový ráfek vyložte pruhem pečicího papíru a z papíru udělejte i dno. Do kakaa vmíchejte kávu a med a nechte vychladnout.

Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Máslo vyšlehejte a postupně přidávejte olej a oba cukry. Šlehejte, dokud hmota nebude hladká a nadýchaná. Přidávejte jedno po druhém vejce, smetanu a vanilku. Zašlehejte mouku s práškem do pečiva a po třetinách i kakaovou směs. Těsto nalijte do formy a pečte 40 až 50 minut, dokud špejle nebude po vytažení suchá.

Připravte si ganache. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte a rozmíchejte v ní med, nesmí ale vřít. Nalijte ji na čokoládu, nechte chvíli odstát, a pak vše vymíchejte s kouskem másla a rumem v hladký krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte částí krému. Pak ho přiklopte zpět. Tenkou vrstvou potřete celý povrch, abyste zafixovali drobečky. Nechte ztuhnout a nakonec potřete standardní vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechte ztuhnout v ledničce do druhého dne. Podávejte odleželý při pokojové teplotě. 

Náš tip: Pokud ráfek dortu nejdřív trochu potřete máslem, bude v něm pečicí papír před nalitím těsta lépe držet. 

Klepněte pro větší obrázek

Brownies s ořechy 

forma 20 x 20 cm, 50 minut

Potřebujeme: 110 g másla, 220 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 ml jablečného džusu, 120 ml polotučného mléka, 2 vejce, 220 g celozrnné mouky, špetka soli, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g hořké čokolády, ½ hrnku nasekaných ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem. 

Klepněte pro větší obrázek

Oříšková čokoláda 

1 tabulka příprava: 15 minut + tuhnutí

2 lžíce lískových oříšků, 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti ½ lžičky mořské soli

Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.

Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout.

Náš tip: Místo lískových oříšků můžete použít i vlašské nebo mandle. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Už delší doby pomýšlíte na to, jaké by to asi bylo vyzkoušet si bungee jumping? Nebo byste si chtěla zkusit seskok s padákem? Budete…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci