reklama

6 skvělých dezertů, které zvládnete bez vážení

Hrníčkové koláče milují snad všichni - nejen strávníci, ale i ti, kteří je pečou. Obejdou se totiž bez vážení, jejich příprava je jednoduchá a jsou tak ideální k pečení i tam, kde nemáte váhu po ruce. Jejich lahodnosti to rozhodně neškodí.

Olejová bublanina s meruňkami 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme na drobenku: 3 lžíce másla, ¼ hrnku hrubé mouky ¼ hrnku mletých mandlí ¼ hrnku krupicového cukru; Na těsto: 2 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek plnotučného mléka, 2 hrnky hrubé mouky ½ hrnku mletých mandlí, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáček, 1 plechovka (400 g) kompotovaných meruněk; 

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo prsty propracujte s moukou, mandlemi a cukrem, aby vznikla drobenka. Vajíčka vyšlehejte s cukrem (trochu si nechte stranou) do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch položte slité meruňky, které zespodu máčejte ve zbylém cukru – tolik se nepropadnou. Posypte drobenkou a pečte asi 35 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Fešácká buchta 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme na těsto: 1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vrchovaté lžíce kakaa; na náplň: 1 balení (250 g) měkkého tvarohu, 1 vejce, ¼ hrnku plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, ½ vanilkového pudinku v prášku, tuk a mouka na pekáček; 

Troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte mléko, máslo a vejce. Pak metlou zašlehejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Tvaroh rozmíchejte s vejcem, trochou mléka, cukrem a vanilkovým pudinkem. Těsto nalijte do pekáčku. Tvarohovou náplň naneste lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže a pečte asi 40 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Tvarohový koláč s hruškami 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme: 3–4 hrušky, 2 lžíce třtinového cukru, ½ biocitronu, 1 lžička skořice ½ kostky (125 g) másla, 1 hrnek moučkového cukru, 4 vejce, 1 kostka (250 g) měkkého tvarohu, 1,3 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na formu; 

Troubu zapněte na 170 °C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Smíchejte je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny, pak přidejte tvaroh, citronovou kůru a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a navrch vmáčkněte hrušky. Pečte asi 40 minut.

Náš tip: Do těsta vmíchejte 100 g pokrájených měkkých karamelových bonbonů. 

Klepněte pro větší obrázek

Jablečná buchta s polevou 

1 pekáček, 75 minut

Potřebujeme: 3 velká jablka, 4 vejce, ½ hrnku krupicového cukru, ½ hrnku oleje, 1,75 hrnku hrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáček, 1 sklenička (400 g) višňové marmelády, 200 g hořké čokolády;

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou polovinu nakrájejte na malé kousky. Vejce o pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte olej. Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehané vaječné hmoty, přidejte jablka a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut. Vychladlý koláč bohatě potřete marmeládou a rozpuštěnou čokoládou. 

Klepněte pro větší obrázek

Jogurtové muffiny 

12 kusů, 35 minut

Potřebujeme: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 kelímku oleje, 1 vejce, 1 lžíce tuzemáku, 1 kelímek krupicového cukru, 2 kelímky polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, kůra ze 1 biopomeranče, hrst rozinek, hrst nasekaných mandlí; 

Jogurt smíchejte se zbylými surovinami a vmíchejte rozinky a většinu mandlí. Těstem naplňte formičky na muffi ny vyložené košíčky. Posypte mandlemi a pečte asi 25 minut dorůžova. 

Klepněte pro větší obrázek

Tip pro zamilované - Red Velvet s Cream cheese

12 kousků, 45 minut

Potřebujeme na těsto: 1 a ¼ hrnku prosáté hladké mouky, 1 lžíce kakaa, půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, ¼ hrnku Hera máslová příchuť pokojové teploty, ¾ hrnku cukru krupice, 1 velké vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ hrnku podmáslí, červené potravinářské barvivo, 1 lžička octa, 1/2 lžičky jedlé sody, Cream cheese krém: 1 vanička krémového sýra typu Philadelphia, půl lusku vanilky, ½ hrnku prosátého cukru moučka, 1 a ½ polévkové lžíce mléka, ¾ hrnku smetany ke šlehání, ½ hrnku Hera máslová příchuť, 1 polévková lžíce šťávy z citronu

Troubu předehřejte na 175 °C a nachystejte si 12 košíčků na muffiny.  Smíchejte v míse hladkou mouku (musí být opravdu prosátá, napřed ji prosejte a pak až odvažte uvedené množství), kypřící prášek, sůl a kakao. V kuchyňském robotu vymíchejte změklý rostlinný tuk Hera máslová příchuť do pěny (cca 2 minuty), přidejte krupicový cukr a šlehejte další 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt tak, aby se vše hezky smíchalo. 

Vedle si smíchejte podmáslí s červeným barvivem (použijte tolik barviva, abyste byli spokojeni s barvou, raději nešetřete, barva se totiž pečením ještě trochu změní). Robota zapněte na nízké otáčky a střídavě přidávejte nejdříve směs mouky a dalších sypkých surovin a podmáslí s barvivem tak, abyste končili moukou. Smíchejte ocet s jedlou sodou, trochu to zasyčí. Pak rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených muffinových košíčků. Pečeme cca 20 minut (max. délka pečení 23 minut).

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, archiv

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Vaše vytoužená meta už je tak blízko, že téměř nejste schopná myslet na nic jiného. Pro vaše blízké je velmi těžké s vámi komunikovat,…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama