reklama

6 skvělých dezertů, které zvládnete bez vážení

Hrníčkové koláče milují snad všichni - nejen strávníci, ale i ti, kteří je pečou. Obejdou se totiž bez vážení, jejich příprava je jednoduchá a jsou tak ideální k pečení i tam, kde nemáte váhu po ruce. Jejich lahodnosti to rozhodně neškodí.

Olejová bublanina s meruňkami 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme na drobenku: 3 lžíce másla, ¼ hrnku hrubé mouky ¼ hrnku mletých mandlí ¼ hrnku krupicového cukru; Na těsto: 2 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek plnotučného mléka, 2 hrnky hrubé mouky ½ hrnku mletých mandlí, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáček, 1 plechovka (400 g) kompotovaných meruněk; 

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo prsty propracujte s moukou, mandlemi a cukrem, aby vznikla drobenka. Vajíčka vyšlehejte s cukrem (trochu si nechte stranou) do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch položte slité meruňky, které zespodu máčejte ve zbylém cukru – tolik se nepropadnou. Posypte drobenkou a pečte asi 35 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Fešácká buchta 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme na těsto: 1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vrchovaté lžíce kakaa; na náplň: 1 balení (250 g) měkkého tvarohu, 1 vejce, ¼ hrnku plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, ½ vanilkového pudinku v prášku, tuk a mouka na pekáček; 

Troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte mléko, máslo a vejce. Pak metlou zašlehejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Tvaroh rozmíchejte s vejcem, trochou mléka, cukrem a vanilkovým pudinkem. Těsto nalijte do pekáčku. Tvarohovou náplň naneste lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže a pečte asi 40 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Tvarohový koláč s hruškami 

1 pekáček, 55 minut

Potřebujeme: 3–4 hrušky, 2 lžíce třtinového cukru, ½ biocitronu, 1 lžička skořice ½ kostky (125 g) másla, 1 hrnek moučkového cukru, 4 vejce, 1 kostka (250 g) měkkého tvarohu, 1,3 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na formu; 

Troubu zapněte na 170 °C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Smíchejte je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny, pak přidejte tvaroh, citronovou kůru a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a navrch vmáčkněte hrušky. Pečte asi 40 minut.

Náš tip: Do těsta vmíchejte 100 g pokrájených měkkých karamelových bonbonů. 

Klepněte pro větší obrázek

Jablečná buchta s polevou 

1 pekáček, 75 minut

Potřebujeme: 3 velká jablka, 4 vejce, ½ hrnku krupicového cukru, ½ hrnku oleje, 1,75 hrnku hrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáček, 1 sklenička (400 g) višňové marmelády, 200 g hořké čokolády;

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou polovinu nakrájejte na malé kousky. Vejce o pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte olej. Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehané vaječné hmoty, přidejte jablka a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut. Vychladlý koláč bohatě potřete marmeládou a rozpuštěnou čokoládou. 

Klepněte pro větší obrázek

Jogurtové muffiny 

12 kusů, 35 minut

Potřebujeme: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 kelímku oleje, 1 vejce, 1 lžíce tuzemáku, 1 kelímek krupicového cukru, 2 kelímky polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, kůra ze 1 biopomeranče, hrst rozinek, hrst nasekaných mandlí; 

Jogurt smíchejte se zbylými surovinami a vmíchejte rozinky a většinu mandlí. Těstem naplňte formičky na muffi ny vyložené košíčky. Posypte mandlemi a pečte asi 25 minut dorůžova. 

Klepněte pro větší obrázek

Tip pro zamilované - Red Velvet s Cream cheese

12 kousků, 45 minut

Potřebujeme na těsto: 1 a ¼ hrnku prosáté hladké mouky, 1 lžíce kakaa, půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, ¼ hrnku Hera máslová příchuť pokojové teploty, ¾ hrnku cukru krupice, 1 velké vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ hrnku podmáslí, červené potravinářské barvivo, 1 lžička octa, 1/2 lžičky jedlé sody, Cream cheese krém: 1 vanička krémového sýra typu Philadelphia, půl lusku vanilky, ½ hrnku prosátého cukru moučka, 1 a ½ polévkové lžíce mléka, ¾ hrnku smetany ke šlehání, ½ hrnku Hera máslová příchuť, 1 polévková lžíce šťávy z citronu

Troubu předehřejte na 175 °C a nachystejte si 12 košíčků na muffiny.  Smíchejte v míse hladkou mouku (musí být opravdu prosátá, napřed ji prosejte a pak až odvažte uvedené množství), kypřící prášek, sůl a kakao. V kuchyňském robotu vymíchejte změklý rostlinný tuk Hera máslová příchuť do pěny (cca 2 minuty), přidejte krupicový cukr a šlehejte další 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt tak, aby se vše hezky smíchalo. 

Vedle si smíchejte podmáslí s červeným barvivem (použijte tolik barviva, abyste byli spokojeni s barvou, raději nešetřete, barva se totiž pečením ještě trochu změní). Robota zapněte na nízké otáčky a střídavě přidávejte nejdříve směs mouky a dalších sypkých surovin a podmáslí s barvivem tak, abyste končili moukou. Smíchejte ocet s jedlou sodou, trochu to zasyčí. Pak rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených muffinových košíčků. Pečeme cca 20 minut (max. délka pečení 23 minut).

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, archiv

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Cítíte, jak může spolupráce vyhovovat vaší kariéře a schopnosti skrze Lunu stoupat po žebříčku důležitosti ve firmě vzhůru. Neměly…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama