Maminka.czTěhotenství

6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat

Klára Kotábová 6.  1.  2010
Těhotenství se nazývá jiným stavem. Jenže i stav vybočující z normálu má svá pravidla a vy byste měla vědět, co je standardní a co už nikoli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

2. Otoky

Nebuďte překvapená, jestliže se prostorově rozšíříte. Nemyslíme tím pouze bříško, subjektivně budete mít pocit, že vám nepadnou prstýnky, začnou vás tlačit boty, takže jako první řešení vyrazíte do obchodu a s překvapením zjistíte, že kupujete lodičky o dvě čísla větší.

Je to proto, že zvyšující se vahou vašeho těla funguje gravitace – rozšiřuje se vám nožní klenba, aby vás unesla. Proto se do menších a užších bot nevejdete. Navíc vaším tělem rychleji proudí krev, srdce pracuje výkonněji, aby zásobilo kyslíkem i miminko, a také z toho důvodu je vaše tělo „větší“.

V některých případech ovšem otoky mohou signalizovat hrozící preeklampsii. Jestliže jste „oteklá“ již od samého rána, nečekejte na nic a vydejte se k lékaři. Dalšími symptomy, které vám mohou zkomplikovat konec těhotenství, jsou dušnost, mžitky před očima, stavy na omdlení, silné bolesti v kříži. Preeklampsie je velice riziková pro vás i vaše dítě, takže pokud máte jeden nebo více z výše jmenovaných příznaků, okamžitě o nich informujte svého lékaře.

Zkuste: Vykašlete se na módu a noste pouze volné oblečení, které vás neškrtí. Nechte si u lékaře udělat testy, zda vaše ledviny pracují, jak mají.

Nedělejte: Vyhýbejte se dlouhému stání, omezte příjem tekutin.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Pozdní potrat, Tmavá moč, Těhotenský symptom, Symptom, Těhotenská průkazka, První řešení, Nik, Průkazka, Nožní klenba, Původní tvar