Maminka.czZdraví

6 tipů jak dítěti ulevit při prořezávání zubů

Iva Endrychová 27.  3.  2014
Když to v dětské puse začíná tlačit a tahat, je i jinak klidné dítě rychle podrážděné. Prořezávání zubů dokáže často pořádně potrápit. Máme tu pro vás pár rad jak svému miminku ulevit od bolesti. Aby vás čas zubů neděsil, máme tu pro vás pár tipů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První zuby má vaše miminko už před narozením. Jen jsou skryté v dásních. Na prořezání tam čeká 20 mléčných zubů. Také některé druhé zuby, které se prořežou teprve mezi 6 a 12 rokem života, tam mají své kořeny ukryté už před porodem.

První zub se u dětí objeví většinou kolem 6. měsíce života. Nejčastěji se jako první prořeže zub ve spodní čelisti. Není ale neobvyklé, pokud první zoubek najdete už ve 12. týdnu života nebo naopak až v prvním roce. Jakmile se objeví první, jde to už rychle. Zuby se objevují asi s měsíčním odstupem. Takže roční nemluvně se na svět směje už se šesti zuby.

Oslabená imunita

U některých dětí ani nevíte, že se jim zuby prořezávají, ale většina dětí si tohle období protrpí, a rodiče s nimi. Nedivte se. Jak se zuby klubou na svět, čelist se napíná a dásně otékají. To svědí a tlačí a jako na potvoru zrovna tehdy, když by chtěly spát. Může se také stát, že dítěti zrudnou tváře nebo má dokonce horečku. Dětský organismus se nyní zcela soustředí na prořezávání zubů a imunita je oslabená. Pokud by však horečka neustupovala, měl by dítě prohlédnout lékař a zjistit, co je její příčinou.

To, že se děťátku začínají prořezávat zuby, spolehlivě prozradí několik drobných detailů. Děti začnou více slintat a strkají vše, co se jim dostane do rukou, do pusy. Instinktivně totiž vědí, že od bolavých dásní jim uleví jediné – žvýkat, žvýkat a žvýkat.

6 tipů jak dítěti ulevit

Nechte je žvýkat – Než aby do pusy strkalo vše, co mu přijde pod ruku, dejte mu do prstů kousek tvrdšího chleba, kousek pevné zeleniny nebo třeba jen studenou lžíci.

Kousací kroužky – Vyrábějí se v různých provedeních. Dejte však pozor aby byly vyrobeny z nezávadných materiálů (neobsahovaly ftaláty). Existují i kroužky, které můžete vychladit a tím dítěti ulevit. Nikdy je však nemrazte, byly by moc studené. Nedoporučuje se ani dávat dětem kostky ledu.

Masáž dásní – Některým dětem pomáhá, když jim dásně masírujete prsty. Existují na to speciální návleky, které můžete později využít i při zubní hygieně. Masáž můžete provádět jak na sucho, tak také vhodnými masážními oleji nebo gely.

Heřmánkový nebo šalvějový čaj – Neslazeným čajem můžete buď vatovou tyčinkou potírat bolavá místa, nebo můžete dítě nechat čaj pít.

Přečtěte si také: Pij, pij... Kolik toho má dítě vlastně vypít?

Studené obklady – Přikládejte je na tváře či na dásně.

Homeopatika– existují i homeopatické preparáty, které dětem od bolesti uleví.

TIP NA VIDEO: Víte, jak si správně čistit zuby? Ve videu to zjistíte!

Témata: Zdraví, Tip, Mléčné zuby, Děti, Nezávadný materiál, Neslazený čaj, Prořezávání, Drobný detail, Zub, Jak, Oslabená imunita, První zoubek, První zub, Zdraví na Heureka.cz

Video