Maminka.czChování a vztahy

6 tipů, jak podporovat hezké sourozenecké vztahy

Martina Machová 21.  2.  2017
Který rodič by si nepřál, aby se jeho děti nepraly, nehádaly, nenadávaly a nedělaly si navzájem naschvály? Jak tomu může elegantně pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sourozence si na rozdíl od přátel a partnera nevybíráme, bratr je nám bratrem a sestra sestrou od narození do konce života. Ať už máme vztahy se sourozenci jakékoliv, obvykle nad nimi – na rozdíl od jiných vztahů –, nikdy nedokážeme úplně mávnout rukou.

„Krev zkrátka není voda,“ říká staré přísloví a má pravdu. Je tedy pochopitelné, že si všichni rodiče přejí, aby jejich děti měly po celý život pěkné vztahy, pomáhaly si, jednoduše aby se měly rády. Ale jak k tomu pomoci?

S trochou nadsázky lze tvrdit, že sourozenecké rivalitě, sporům a soutěžení je možné se vyvarovat jen tehdy, pokud budete mít doma jedináčka.

Sourozeneckým třenicím zkrátka nikdy na sto procent nezabráníme, koneckonců i ony mají v sociálním zrání své důležité místo, nemusíme je však přiživovat a podporovat.

Sourozenecká rivalita nebo jen boj o pozornost?
Péče o dítě a jeho výchova

Sourozenecká rivalita nebo jen boj o pozornost?

6 tipů, jak podporovat hezké sourozenecké vztahy

  • Nikdy sourozence nesrovnávejte! Raději vyzdvihujte individuelní přednosti – naprosto konkrétní snahu, chování i aktuální zlepšení apod. Vždyť každé člověk je originál, má jiný temperament, zájmy, nadání, silné i slabé stránky. Srovnávání se sourozencem či spolužáky si děti „užijí“ dost ve škole, doma by si od takového demotivujícího počínání měly odpočinout. Srovnávání, nevede k ničemu dobrému; jen si vzpomeňte na své dětství! Jak vám bylo srovnávání s druhými „příjemné“, jak vás „motivovalo“, jak „libé“ pocity vůči ostatním vzbuzovalo?
  • Podporujte rozdílné zájmy, zaměření i cíle svých dětí, každé dítě se potřebuje cítit jedinečně. Mimochodem se tak částečně vyhnete zhoubnému porovnávání.
  • Nepodporujte soupeření a soutěžení, možná byste tak sice v určité konkrétní činnosti dosáhli lepšího a hlavně rychlejšího výsledku, avšak soupeření ani soutěžení nemůže ze své podstaty vést k láskyplným vztahům a vzájemné spolupráci – první prostě může být pouze jeden.
  • Do sourozeneckých sporů zasahujte jen tehdy, je-li to skutečně nevyhnutelné, málokdy totiž budete objektivní. Můžete dětem pomoci spor vyřešit, ale neřešte jej za ně. Navíc budeme-li zarytě trvat na tom, že se děti prostě musí navzájem milovat a vždy dohodnout, hádejte, jak to dopadne – láska na povel zkrátka nefunguje! Dejte dětem volnost v tom, najít si ke svému sourozenci vlastní cestu, nenuťte mu tu svou.
  • Není naprosto nutné vychovávat sourozence stejně, každé dítě má své zvláštnosti a specifické potřeby – musí však existovat srozumitelná pravidla, která v rodině platí pro všechny. S většími dětmi můžete samozřejmě pravidla vytvořit společně, taková pravidla se všem zúčastněným dodržují mnohem lépe. Navíc diskuse nad nimi již jednou proběhla, není tedy potřeba se k ní neustále vracet (což představuje i jistou výhodu….)
  • Dávejte všem svým dětem možnost prožívat pocit, že jsou součástí rodiny a zapojujte je do „rodinného provozu“. Každého pochopitelně dle jeho schopností a možností. A pozor, pokuste se vyvarovat stereotypům, mnoho kluků vám rádo pomůže v kuchyni a mnoho holčiček půjde rádo s tátou uklízet garáž.
Rodinné konstelace s Monikou: „Druhé dítě je jiné než první a je potřeba je neporovnávat“
Prvorození jsou náročnější, než jejich mladší sourozenci. Souhlasíte?
Chcete vědět, jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

 

Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Sourozenci, Rodinné konstelace, Jak, Garáž, Vztah, Soupeření, Rivalita, Tip, Porovnávání, Láskyplný vztah, Sourozenecká rivalita