Maminka.czVýživa a stravování

7 tipů, jak zpracovat velikonoční koledu

redakce 7.  4.  2015
Po Velikonocích se v mnoha domácnostech nahromadí vajíčka, ať už vařená natvrdo nebo syrová. Taky bude doma nadbytek čokolády. Inspirujte se našimi recepty jak zužitkovat velikonoční koledu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vajíčková pomazánka je sice jistota, ale je to takové jednotvárné. Zkuste naše recepty, po kterých se i malí vybíraví strávníci budou oblizovat za ušima. 

Na zpracování vajec natvrdo máte asi tak deset dní. Určitě je nenechávejte pro ozdobu na mísách v pokojové teplotě. I vařená vejce patří do ledničky. Lepší je skladovat je v lednici, ideálně v přihrádce, protože ve dvířkách je vyšší teplota.

Vařená vejce

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

1 forma na bábovku, 70 minut

Potřebujeme:320 g hladké mouky + na podsypání válu, 150 g másla, 1 žloutek; náplň: 5 vajec, 300 g mraženého špenátu, 200 g ricotty, 2 žloutky, tymián, sůl a pepř, máslo na vymazání formy.

Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (Lépe se s ním pracuje, pokud ho nejdříve pocákáte trochou vody a zmačkáte). Oloupejte natvrdo uvařená vejce.

Těsto rozválejte na tenký plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená vajíčka a na ně navršte zbytek špenátu.

Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.

Masovo-zeleninové krokety s vejci

2 porce, 45 minut

Potřebujeme:4 malá natvrdo uvařená vejce, 1 mrkev, hrst sladkolisté petrželky, 100 g květákových růžiček, 100 g mletého masa, 2 vejce, 100 g strouhanky, sůl, pepř, olej na smažení.

Oloupejte vejce. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro do měkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto.

V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.

Vaječné jednohubky s řeřichou

4 porce, 20 minut

Potřebujeme:4 vajíčka uvařená natvrdo, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička majonézy, sůl, čerstvý mletý pepř, velká hrst řeřichy, 20 g másla.

Oloupejte vajíčka, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou a rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek.

Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše.

Ze žloutkové hmoty vytvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.

Tip: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo lílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.

Syrová vejce

Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

5 – 6 palačinek, 35 minut

Potřebujeme: 100 g pohankové mouky, 50 g hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, 1 vejce, špetka soli, olej na smažení; náplň: 1 stroužek česneku, 200 g čerstvého špenátu, sůl a pepř, 2 rajčata, 5 plátků šunky od kosti, 5 žloutků, 2 lžíce parmazánu.

Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát.

Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky.
Na oleji osmažte palačinky.

Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.

Sýrové suflé s tymiánem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:75 g másla, 100 g parmazánu, 120 g výrazně tvrdého sýra (např. gruyére), 100 g vyzrálého čedaru, 100 g sýra s bílou plísní na povrchu (brie, camembert), 500 ml plnotučného mléka, 1 menší cibule, koření podle chuti (anýz, hřebíček, bobkový list, nové koření…), 50 g hladké mouky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 snítky čerstvého tymiánu, 6 vajec.

Formičky vymažte trochou másla, dejte je vychladit, znova vymažte, vysypte trochou strouhaného parmazánu a vložte zpět do ledničky. Sýry nastrouhejte. Zbytek másla (asi 50 g) rozmíchejte s moukou a dejte chladit.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mléko přiveďte k varu, přidejte nakrájenou cibuli, koření a vařte asi 5 minut. V mléce rozpusťte máslo s moukou, přidejte hořčici, trochu citrónové šťávy, lístky tymiánu a nechte probublávat asi 3 minuty. Odstavte, nechte zchladnout, a pak zašlehejte žloutky a sýry. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do těsta.

Formičky maximálně do 2/3 naplňte těstem a pečte 18 až 20 minut. Můžete podávat s holandskou omáčkou.

Holandská omáčka

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 60 ml bílého vína, snítka estragonu, 5 velkých vaječných žloutků, 200 ml přepuštěného másla, 3 lžíce citrónové šťávy.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu, pak stáhněte plamen. Na tento hrnec dejte jiný hrnec, aby vznikla parní lázeň – horní nádoba se nesmí dotýkat vody ve spodním hrnci.

Do misky nalijte bílé víno, přidejte snítku estragonu a nechte ho mírně zahřát. Pak metlou vešlehejte žloutky a šlehejte další dvě až tři minuty. Hotová omáčka je vlastně krásná hladká pěna. Aby se vajíčka nesrazila, sundejte občas mísu z hrnce.

Nakonec vyjměte estragon a zašlehejte trochou zchladlého přepuštěného másla, které vlívejte tenkým proudem. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Tip: Holandská omáčka se hodí nejen na suflé, ale skvělá je s losovým steakem nebo jen tak přelitá přes chřest.

Domácí Nutella

Potřebujeme: 90 g cukru, 60 g lískových oříšků, 70 g másla (lze nahradit kokosovým olejem), 1 dcl mléka, 100 g čokolády (na vaření nebo mléčná)

Oříšky pomeleme, čokoládu nastrouháme nebo nalámeme na malé kousky, přidáme ostatní a mírně ohříváme za stálého míchání, až se vše rozpustí a spojí, nevaříme! Potom důkladně promixujeme, dáme do skleniček a vychladíme.

Recept na tradiční velikonoční jidáše naleznete zde>>>

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Bábovka, Nové koření, Bílé víno, Jak, Nutella, Nakrájené máslo, Holandsko, Holandská omáčka, Tip, Nádoba, Velikonoční recept, Camembert