Maminka.czCestování

6 tipů, kam vzít letos děti k moři. Jaká platí opatření kvůli koronaviru?

Chcete si letošní prázdniny okořenit špetkou mořské soli, dobít si baterky žhavými slunečními paprsky a načerpat nové zážitky? Nechte se inspirovat našimi tipy na místa, která nabízejí kromě mořských vln a romantických západů slunce i dostatek zábavy pro celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny následující doporučené země se v cestovatelském semaforu řadí mezi zelené, tedy bezpečné. Ke vstupu ani při návratu tak nepotřebujete dokládat negativní test ani podstupovat karanténu. Opatření v jednotlivých destinacích se ovšem liší, a navíc se průběžně mění. Proto jsme pro vás zjistili vše potřebné.

Tisková mluvčí cestovní agentury Invia, Andrea Řezníčková, nám shrnula ke každé doporučené zemi platná opatření. 

1. V Řecku děti nepláčou

Dostalo vaše dítě do kolébky místo dudlíku cestovní pas a stylový kufřík? Je na čase začít sbírat první cestovatelské zkušenosti. A kde jinde než na místě s nádherně čistým mořem, výtečnou kuchyní i bezbřehou trpělivostí se všemi dětskými vrtochy. Bezpečné koupání v azurově modrých vodách Egejského moře si užijete na ostrově Rhodos, zázemí moderních hotelových resortů nabízí Kréta a Lefkada učaruje zasněnou atmosférou. Ať už se vydáte na kterýkoli z řeckých ostrovů, jedno je jisté, všude vás budou provázet úsměvy, šumění mořských vln a nekonečná pohoda. V Řecku totiž děti nepláčou. Nemají k tomu důvod. 

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Opatření v Řecku: Nejpozději 24 hodin před vstupem na území Řecka je nutné vyplnit oficiální elektronický formulář – tzv. Passenger Location Form, který je povinný pro každého cestujícího. Je třeba uvést všechny plánované pobyty, přesuny a kontakty v Řecku. Po jeho vyhodnocení obdržíte elektronicky unikátní čárový kód, kterým se následně prokážete při vstupu do Řecka. Odkaz na formulář a podrobnější informace najdete zde nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí

„Doporučujeme vygenerovat samostatný QR kód pro každého cestujícího, bez rozdílu věku (tedy včetně dětí), a předejít tak možným komplikacím při odletu.

Na letišti a v letadle jsou roušky povinné, v hotelech můžete být bez ní. Občerstvení formou švédských stolů funguje tak, že vám obsluha naservíruje vámi vybrané pokrmy na talíř. Ve frontě na jídlo je třeba dodržovat dostatečnou vzdálenost. Byla jsem v Řecku začátkem července a kromě roušek v letadle a rozestupů v restauracích jsem žádné zásadní změny nepocítila. Naopak, pláže i turistické atrakce si užijete právě teď víc, bez všudypřítomných davů,“ doporučuje Řezníčková.

2. Malta nezná nudu

Máte doma puberťáka a spíše, než kam pojedete na dovolenou, řešíte, zda s vámi vůbec ještě bude chtít jet? Pro znuděného teenagera je představa týdne stráveného s rodiči srovnatelná s natahováním na skřipec. Nenechte se zviklat otrávenými pohledy a okatým nezájmem a vyrazte na Maltu. V zemi maltézských rytířů není pro nudu místo.

Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?

Selfie v kulisách důvěrně známých ze seriálového mega hitu Hra o trůny, výlety na čtyřkolkách podél pobřeží, všudypřítomná cool angličtina, dobrodružné potápěčské výpravy za historickými lodními vraky, shopping v rušných uličkách metropole Valletta i zasloužený odpočinek v okouzlujícím zálivu Golden Bay Beach spolehlivě udrží na uzdě mladickou revoltu a vám poskytne zážitky, na které se nezapomíná.

Opatření na Maltě: Od července jsou obnovené přímé lety z Prahy, konkrétně každé úterý a sobotu v odpoledních hodinách. Po přistání vám změří teplotu a požádají vás o vyplnění formuláře, kde musíte uvést svůj cestovní itinerář za posledních 30 dnů. Platí obecná hygienická opatření: vzájemný odstup minimálně 2 metry, pravidelná hygiena rukou, povinné použití roušky v uzavřených prostorách a ve veřejných dopravních prostředcích. 

3. Chorvatský evergreen bez davů

Vysoce ceněnou dovolenkovou klasiku si letos užijete v úplně novém světle. Jen si to představte: Chorvatsko bez přeplněných pláží a nekonečných kolon. Je jen na vás, jestli se rozhodnete vyrazit do populárních letovisek na Istrii, nebo zvolíte některý z mnoha ostrovů.

Po cestě si nezapomeňte udělat zastávku u Plitvických jezer. Kromě nespočtu fotogenických míst si můžete zasoutěžit o to, kdo jako první pozná místa, která si zahrála ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Tatínky možná při pohledu na legendární scenérie přepadne vlna sentimentu a zavzpomínají na hrdého náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho věrného přítel Old Shatterhanda.

K moři? Ano, do Polska! Cestu na sever můžeme jedině doporučit

Opatření v Chorvatsku: Jedinou podmínkou přicestování je vyplněný formulář, kde pouze poskytnete své kontaktní údaje. Formulář je lepší vyplnit dopředu online, abyste si ušetřili zdržení na hranicích. Na webu https://entercroatia.mup.hr najdete příslušný formulář a aktuální epidemiologická opatření platná v Chorvatsku. Turisté by si měli každé ráno měřit teplotu. Pokud bude vyšší než 37,2 °C, musí neprodleně kontaktovat místní hygienickou stanici. Na plážích, stejně jako všude jinde, by lidé měli dodržovat rozestupy 2 metry. Ve všech prostředcích veřejné dopravy (včetně trajektů) je nošení roušky povinné.

„Příjezd do chorvatských destinací je letos levnější než v předchozích letech. Například na ostrov Krk přejedete most zdarma. Kromě toho chorvatská vláda rozhodla, že se od 15. června do 14. září nebudou zvyšovat ceny mýtného za dálnice, které jsou obvykle v tomto období o 10 procent vyšší. Celé léto zůstanou mimosezónní ceny. To platí i pro ceny trajektů na ostrovy,“ informuje tisková mluvčí Invia. 

4. Italská dolce vita

Pizza, špagety, rizoto a kopeček té nejlepší smetanové zmrzliny na světě. Nebo radši dva. Italská kuchyně je splněným snem každého dítka, a tak si nemusíte lámat hlavu s tím, čím na dovolené naplníte bříška vašich malých nejedlíků. Prostor v kufru, který je obvykle vyhrazen oblíbeným sladkostem a slaným křupkám, tak můžete s klidem zaplnit některou z vašich neodolatelných kabelek.

RETRO: U Mácháče, v Tatrách nebo u Balatonu – to byly dovolené za socialismu!

Kromě skvělého jídla si Itálie získává srdce malých cestovatelů také dlouhými písčitými plážemi s pozvolným vstupem do moře, množstvím vodních atrakcí, zábavních parků i moderních dětských hřišť. Nekonečné promenády pulzujícího letoviska Lido di Jesolo vyšperkované mnoha lunaparky, dětský vláček projíždějící elegantním Caorle, Lignano zaslíbené cyklistům, animační programy na plážích v Riccione i Cesenatico jako stvořené pro malé piráty. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli část apeninského poloostrova, jedno je jisté. Vaše bambini se tu bude cítit jako v ráji. A vy určitě také. 

Opatření v Itálii: Při vstupech do uzavřených prostor nebo na pláže vám mohou preventivně změřit teplotu a můžete být vyzvání k uvedení kontaktních údajů. Jinak v Itálii platí obecná hygienická opatření: vzájemný odstup 1 metr a více (liší se dle regionů), pravidelná hygiena rukou, povinné nošení roušky v uzavřených prostorách. Na ostrově Capri jsou roušky povinné i venku. Některé oblasti (například Sardinie) mají speciální podmínky pro přicestování.

5. Bulharská pohoda na pláži

Zdá se vám, že jste za posledních několik let strávila na pískovištích více času, než je vám milé, a odchody z oblíbeného hřiště se neobešly bez slziček a káravých pohledů ostatních maminek? Nezoufejte. Architektonické skvosty z dílny vašeho zlatíčka můžete obdivovat z pohodlí plážového lehátka v Bulharsku.

Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout

S barevným drinkem v ruce a výhledem na nekonečnou mořskou hladinu vám bude skřípání písku mezi zuby znít jako rajská hudba. Velmi pozvolný vstup do sluncem prohřátých vod Černého moře i ostříží zrak plavčíků pomůže vypilovat nesmělé plavecké pokusy v čistokrevná prsa, znak i kraul. Příjemné dvě hodiny letu bez problémů vydrží i ti největší rarášci a pak už hurá na nekonečné pláže Slunečného pobřeží, do romantických kulis starého Nessebaru nebo elegantní Albeny.

Opatření v Bulharsku: Při příjezdu je třeba předložit prohlášení, že nemáte symptomy onemocnění COVID-19 a jste seznámeni s epidemiologickou situací a riziky onemocnění. Na základě rozhodnutí bulharských úřadů mohou být cestující po příletu do Bulharska (Burgas, Varna) z důvodu podezření na onemocnění COVID-19 odesláni na zdravotní kontrolu. V takovém případě je cestující povinen na místě uhradit poplatek ve výši 80 EUR. Minimálně do konce července je povinné nosit roušky v uzavřených prostorách, venku jsou ústenky pouze doporučené.

Chceš vylézt na strom? Tak si lez, ale nikdo tě nebude sundávat dolů!

„Než vycestujete, pořiďte si speciální připojištění, které vás chrání proti nesnázím spojeným s COVID-19, a to nejen během dovolené, ale i před ní. Jste krytí, i když vás například nevpustí do letadla kvůli nevyhovujícímu zdravotnímu stavu nebo skončíte v preventivní karanténě,“ doporučuje Andrea Řezníčková.

6. Dobrodružství ve Slovinsku

Chtěli byste, aby vaše letošní dovolená byla výjimečná? Probuďte v dětech touhu po poznávání a vydejte se do Slovinska. Země malé co do rozlohy, avšak velké svými přírodními krásami, kulturními památkami i zajímavou historií.

Malým princeznám zazáří očka při pohledu na romantický kostelík, zdobící ostrůvek uprostřed Bledského jezera, malým mužům učarují 200 miliónů let staré stopy dinosaurů na Zalarově vrchu a všichni společně si užijete výlety zalesněnou krajinou, plavbu magickými jeskyněmi Križna jama, toulky horskými loukami, pohodovou atmosféru přímořských letovisek i koupání v průzračně čistém Jaderském moři.

Dokonalé souznění s přírodou zažijete na vlastní kůži na vysokohorských pastvinách Velika Planina v Kamnicko-Savinjských Alpách na severu země. Panorama horských velikánů s všudypřítomnými pasoucími se kravičkami, čekajícími na pohlazení se bude skvěle vyjímat ve vašem fotoalbu a utvrdí vaše dítka v přesvědčení, že fialová kravička z reklamy nemá s bučící stračenou pranic společného.

Tys ho nechal celý den v pyžamu! Co všechno matky vyčítají otcům

Opatření ve Slovinsku: Na dovolenou do Slovinska můžete vyrazit bez omezení včetně obyvatel Moravskoslezského kraje. Pokud do země vstupujete z Chorvatska, máte 12 hodin na tranzit pouze s nutnými zastávkami, jinak musíte podstoupit dvoutýdenní karanténu. „Pokud chcete mít přehled o aktuální situaci v jakékoli destinaci, doporučuji se před cestou zaregistrovat v systému DROZD. Uvedete pouze kontakt, datum a cíl cesty. Pokud by se cokoli změnilo ve vaší destinaci nebo v Česku, přijde vám tato informace formou SMS,“ vysvětluje Andrea Řezníčková.

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?
Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Dovolená s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, léto, Chorvatsko, Cestujeme, Moře, Tisková mluvčí, Tipy redakce, dovolená u moře, angličtina, Průzkum trhu, rizoto, Léto s tebou, Capri, Fialová, Bambini, Kréta, MOST!, Evergreen, Řecký ostrov, Poklad