Maminka.czKam s dětmi

6 tipů na adventní trhy: Když chcete nasát vánoční atmosféru za hranicemi

Vanda Stöckbauerová 4.  12.  2013
Kouzelný duch Vánoc na vás dýchne na adventních trzích. Že ty v Čechách už jsou okoukané a chtěli byste se vydat s celou rodinou do zahraničí? Žádný problém. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste si užili nejen atmosféru vánočních trhů, ale i zajímavou prohlídku města.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kolín nad Rýnem

Jedinečná adventní atmosféra a sedm vánočních trhů každoročně láká miliony návštěvníků z celého světa. Dominanta města, gotická katedrála sv. Petra a Marie, je zároveň i jednou z nejvýznamnějších památek v celém Německu. Pořádá se u ní největší kolínský trh, kde si můžete prohlédnout práci řemeslníků, ochutnáte tradiční jídlo a pití nebo se pobavíte u více než sta různých vánočních představení.

V srdci Starého Města mezi náměstím Alter Markt a Heumarkt leží „Heimat der Heinzel“ (Domov skřítků). Okouzlující úsměvy andělů a tisíce zářících hvězd vás čekají na Andělském trhu, který leží v přilehlém okolí nejoblíbenější kolínské nákupní zóny v centru města zvané Neumarkt. Jen deset minut chůze od Neumarktu se nachází další z trhů – Vánoční pohádkový trh na Rudolfském náměstí (Rudolfplatz), který vás vtáhne do kouzel pohádek bratří Grimmů a potěší zejména nejmladší návštěvníky.

Nezapomenutelným zážitkem se stane i návštěva vánočního trhu, který se nachází přímo v přístavu u Rýna, v blízkosti Muzea čokolády, kde srdeční „námořníci“ nabízejí rybí i jiné speciality z celého světa společně s kvalitními vánočními předměty. Na kolínském náměstí Heumarkt bude od 25. 11. 2013 do 5. 1. 2014 v provozu obrovské kluziště o rozloze 2000 m2.
Bruslení s výhledem na kolínské Staré Město zaručeně nadchne všechny věkové kategorie.

Od roku 1958 existuje partnerství mezi městy Kolín nad Rýnem a Lille. Díky tomu mohou návštěvníci Kolína letos poprvé poznat, jak se slaví Vánoce v severní Francii. S tímto tématem se setkáte na všech kolínských vánočních trzích včetně procházkové trasy s jesličkami „Následuj hvězdu“ (na 110 místech v Kolíně budou rozmístěny jesličky z celého světa).

Koblenz

Staré římské město Koblenz, ležící v srdci malebné vinařské oblasti na soutoku Rýna a Mosely, se v období adventu zaplní stánky s výtečnými pamlsky a dalšími vánočními specialitami. Vánoční trhy najdete na náměstích Münzplatz, Am Plan, Jesuitenplatz a Rathausplatz. Pro své nejbližší si tu můžete nakoupit rozmanité vánoční dárky od mistrů hrnčířů, šperkařů, dřevořezbářů a dalších.

Kromě stánků nabídnou trhy také pestrý doprovodný program v podobě koncertů a dalších představení. Ve starém jezuitském kostele svatého Johana na náměstí Jesuitenplatz se od 30. 11. do 21. 12. 2013 rozvinou překrásné zvuky festivalu „Christmas Vokal“, kde vystoupí známé hudební sbory. Zajímavá vystoupení nabídne také vstupní hala kostela Liebfrauenkirche. Milovníci nostalgie si zase vychutnají projížďky kočárem. Pokud budete shánět vánoční dárky, za zmínku stojí i pozvánka na nákupy.

V sobotu 14. 12. 2013 zde proběhne nákupní noc, tzv. star shopping, kdy budou obchody otevřeny až do půlnoci.

Düsseldorf

Město módy Düsseldorf, jež v předvánočním čase zdobí tisíce světýlek a vánočních dekorací, vás okouzlí sedmi vánočními trhy. Na náměstí Marktplatz, kde se nachází i düsseldorfská radnice, nahlédnete přes rameno zdejším řemeslníkům. Trh stojí za návštěvu také díky ručně vyřezávanému betlému s figurami v životní velikosti. Velikým lákadlem pro děti a dospělé je také více než 100 let starý kolotoč. Secesně vyzdobený Engelchen Markt (Andělský trh) osvítí moře světýlek na náměstí Heinricha Heineho. Oba trhy spojuje ulice Flingerstraße, ve které najdete trh Bürgermarkt se stánky ve tvaru starých měšťanských domů. K vidění zde bude také tradiční vánoční pyramida.

Sterchenmarkt (Hvězdičkový trh) u Stadtbrückchenu zkrášlí stánky zdobené malbami zimní krajiny. Především rodinám s dětmi je pak věnován trh na náměstí Schadowplatz zaplněný kolotoči a stánky s tradičními sladkostmi. Vaše ratolesti určitě potěší i loutkové divadlo ve vyhřívaném stanu.

A pokud budete mít chuť trochu si zabruslit, stejně jako loni bude na náměstí Gustaf­ ­Gründgens­Platz otevřeno velké veřejné kluziště. V Düsseldorfu si prostě užije celá rodina.

Trevír

Jako v zimní pohádce se budete cítit v romantickém Trevíru. Historické město se pyšní deseti památkami zapsanými na seznamu UNESCO. Kromě pokladů v podobě architektonických pamětihodností zde v období adventu najdete 95 svátečně nazdobených dřevěných stánků, které zaplní vánoční zboží všeho druhu. Nebudou chybět vánoční ozdoby, svíčky, keramika, výtvory ze skla, dřevěné hračky a mnoho dalších výrobků, které poslouží i jako krásné vánoční dárky. A když vás přepadne mlsná, pochutnáte si na lahodných delikatesách.
Za zmínku stojí výtečné německé klobásy, bramborové placky, sladkosti, nejrůznější oříšky, svařené víno a vánoční cukroví.

V rámci doprovodného programu proběhne i zajímavá korunovace německé královny svařeného vína. A jak se pohodlně dostat do Porýní? Využít můžete například služeb nízkonákladové letecké společnosti pro Evropu Germanwings. Letenky je možné zarezervovat na webových stránkách www.germanwings.de

Londýn

Pokud jste ještě nenavštívili Londýn, rozhodně to napravte. Město vás nadchne nejen spoustou historických památek, ale i jedinečnou vánoční atmosférou plnou vůně pečených kaštanů a svařeného vína. Skoro všechny místní katedrály jsou dějištěm vánočních koncertů. Koledy jsou slyšet v podstatě ze všech tržišť, obchodů a náměstí. A kam se vydat? Populárním místem je například Trafalgar Square, kde každoročně stojí nádherný vánoční strom.

Pokud rádi nakupujete, zajděte do Oxford Street, která je plná nejrůznějších obchodů. Po setmění se navíc rozzáří tisíci světel a vánočních stromečků. Za návštěvu rozhodně stojí i Covent Garden, náměstí Piazza a tržiště Central Market. Jedinečný zážitek nabízí také proslulé kluziště na nádvoří klasicistní stavby Somerset House. A jestli chcete zažít něco opravdu netradičního, vydejte se 1. prosince na běh Santa Clausů napříč parkem Battersea. Zaručeně se dobře pobavíte!

Vídeň

Adventní trhy ve Vídni určitě stojí za návštěvu (najdete jich zde okolo 20). Největší z nich se zhruba 150 stánky a „opravdovým“ Ježíškem se pořádá na Radničním náměstí. Starovídeňský vánoční trh na Freyung či adventní trh U Dvora zase sázejí na tradiční řemesla a vánoční hudbu. Tuto zimu se bude poprvé konat malý trh na Štěpánském náměstí, který představí především umělecká řemesla.

Neobvyklé umělecké dárky najdete na řemeslném trhu před kostelem svatého Karla Boromejského, kde se děti mohou zabavit se slámou nebo si vyzkoušet tažení svíček. Vánoční trh na Spittelbergu boduje svými romantickými uličkami. A i mimo centrum dokreslují adventní trhy vánoční náladu, třeba ten v parku Türkenschanzpark nebo u zámku Wilhelminenberg vysoko nad městem. A po procházce historickým centrem a nákupu vánočních suvenýrů si odpočiňte u výborné kávy a dortu. Kam zajít? Na Ringstraße, kde můžete navštívit hned několik malebných kavárniček.

Jednou z nich je i nejstarší vídeňská kavárna Schwarzenberg, která byla založena již v roce 1860. Hotel Imperial se zase pyšní nabídkou lahodných dortů, na kterých si ve své době pochutnával i slavný Sigmund Freud. Naproti tomu Marlene Dietrich nebo Paul McCartney si oblíbili podnik Café Landtmann.

A jak se výhodně dostat do Londýna a Vídně? Autobusový dopravce Eurolines má až do konce roku akci 1+1, během níž zaveze do evropských metropolí dva lidi za cenu jednoho. Jízdenky koupíte on­line na eurolines.cz

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Časopis Maminka, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Advent, Pamlsky,, vánoční ozdoby, Tip, Ulička, Hraní, Tržiště, Veřejné kluziště, Trh, Van, Jedinečný zážitek, UNESCO, Adventní trh, Vánoční trh, Paul McCartney, Svařené víno, Jesličky, Vánoční koncert, Dominanta, Delikatesa, Burger, Tradiční jídlo