Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

6 tipů ze života: Zkušené maminky radí nastávajícím rodičům, co (ne)dělat

Tereza Víchová 12.  3.  2024
Stát se rodičem je bezesporu snad největší životní milník. Dobře míněných rad, které občas stresují, dostanete doslova hromadu. My vám přinášíme šest osvědčených tipů od těch nejpovolanějších a nejodbornějších: rodičů, kteří už mají zkušenosti. Tady jsou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nesrovnávejte

Sociální sítě jsou ošidné. Život většiny lidí na nich vypadá jako dokonalá pohádka. Je pak snadné spadnout do pasti a plakat, že se vám nedaří tak dobře jako vašim vrstevníkům.

Maminka jednoho dítěte Anna:

„Každé dítě dosáhne v různých časech různých milníků. Všechny se nakonec naučí mluvit, jíst a lézt, takže se snažte nestarat se příliš o to, co dělají ostatní děti! A nenechte se znervóznět řečmi ostatních.”

Věřte svým instinktům

Hledání na internetu, srovnávání názorů odborníků. Jeden radí nechat dítě ve vlastní postýlce, druhý, ať si ho vezmete k sobě do postele. Zmatek v hlavě bývá na denním pořádku.

Maminka dvou dětí Kristýna:

„Jako rodiče jsme se pak často hádali, jak všechno udělat. Přitom my rodiče víme, co je pro dítě nejlepší, jen stačí mít sebejistotu. Nakonec jedno naše dítě spalo samo v postýlce a druhé s námi!”

VIDEO: Zorka a Míra Hejdovi: Rodičovstí je krásné, ale náročné

Buďte k sobě laskaví

To je pro novopečenou maminku moc důležité, protože budete tak zaneprázdněná, že budete často zanedbávat své vlastní potřeby. A snažit se být superženou a dělat všechno sama je cesta do pekel.

Maminka dvou dětí Jana:

”Když se narodí dítě, narodí se matka. Takže se o sebe starejte, jak jen můžete. Dobrá, silná a podpůrná pomoc blízké rodiny a přátel je tak důležitá a skvělá, pokud ji máte. Pokud ne, jděte do mateřského centra a sdílejte své radosti i starosti. Uvidíte, že nejste sama, kdo řeší svou nedokonalost.”

Pokud přátelé a rodina nabízejí pomoc, neodmítejte

Ne, není to ostuda, že nestíháte uvařit. Naopak, rodina i přátelé by sami měli přinést polévku, když jste v šestinedělí a jedinou starostí má být péče o miminko a kojení.

Máma tří dětí Katka: 

„Zjistili jsme, že dny ubíhají v kojení a chování náročného miminka a my zapomínáme jíst nebo nemáme energii na vaření. Mít jídlo od přátel bylo záchranou a také jsme ho naštěstí měli plný mrazák.“

Splyňte s rytmem miminka

To se samozřejmě snáze řekne, než udělá. Ale je to to nejlepší, co můžete zkusit, protože za nějaký čas se vše urovná.

Maminka dvou dětí Jessika:

"Bezesné noci, změny v usínání, odmítání určitých potravin, a vaše dítě se k vám najednou přimkne... Většina věcí je fází a pravděpodobně se změní ještě předtím, než problém vyřešíte. Pokud to není přímo zdravotní problém, stačí se s ním na nějakou dobu smířit. Neztrácejte svůj drahocenný volný čas hledáním odpovědí.”

Neexistuje žádná univerzální rada

Budete potěšeni, že nejste jediní, kdo se občas v něčem cítí trochu ztracený a bezradný. To je ostatně věc, která z rodičovství nezmizí nikdy, což potvrdí ti, kdo mají už dospělé děti.

Máma tří dětí Lucka:

„Často jsem si říkala, že na všechno najdu systém a budu znát odpověď na každou otázku. I když je nejstarší dceři už šestnáct, zase tu jsou jiné věci a potíže, o kterých jsem netušila, když jsem ji učila chodit na nočník. Ale právě to je asi na rodičovství to krásné.”

Témata: Rodičovství, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Praktické rady, Výchova, Rodiče, přítel, Rada, Zorka, Tip, Jessí, Netušil, Živo, Katka, Jessika, Anna, Milník, Děti, Maminka, Jan, Internet