Maminka.czChování a vztahy

6 zásad zdravého dialogu: Zařaďte je do povídání s dětmi i partnerem

redakce 13.  8.  2022
Kdy jste si naposledy sedla s partnerem či maminkou a povídali jste si? Musíte přemýšlet? Pak je možná na čase mluvit více. Psycholog Tomáš Kvapilík doporučuje šest zásad zdravého dialogu, které můžete využít s každým – partnerem i dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Najít si čas na povídání je pro každý vztah velmi důležité. Způsobů, jak vyvolat hovor, je nespočet. Nedávno se ke mně dostala zajímavá komunikační technika. Prvních patnáct minut mluví jeden, který popisuje své myšlenky a pocity, a druhý smí pouze naslouchat a nesmí do řeči zasahovat. Dalších patnáct minut mluví ten druhý, aniž by reagoval na to, o čem mluvil ten první. Často máme totiž tendenci při rozhovoru přemýšlet o tom, co druhému odpovědět, jak mu poradit, ale už nemáme prostor mu opravdu naslouchat,“ vysvětluje psycholog Tomáš Kvapilík. 

6 ZÁSAD ZDRAVÉHO DIALOGU

1.     Naslouchejte

Pokládejte otevřené otázky. Vyjadřujte zájem, ne hodnocení. Nechte druhého otevřeně mluvit a poskytněte mu bezpečný prostor, v němž budete pouze naslouchat. 

2.     Buďte konkrétní

Pokud chcete někomu něco vytknout, buďte konkrétní. Poukažte na určitý projev chování či konkrétní pochybení, nehodnoťte či neodsuzujte celého člověka. Jinými slovy – mohu odmítnout tvoje chování v dané situaci, ale zároveň tě mám rád/a jako člověka. 

VIDEO: Jak poznat, že potřebuji psychologa?

3.     Z mého pohledu

Otvírejte komunikaci z pozice tzv. já-formulace. Kritiku, ale i pochvalu je pro některé těžké přijmout, pokud jsou sděleny na úrovni obecného tvrzení „ty jsi takový a makový“. Je-li hodnocení vyjádřeno skrze to, čeho si já na tom druhém všímám, jak já o něm přemýšlím, co se mi na něm líbí, nebo nelíbí, je to snáze přijatelné. 

4.     Jasně a k věci 

Když mluvíme o něčem nepříjemném, často máme tendenci mluvit v náznacích. Protějšek je nemusí pochopit nebo si je vysvětlí špatně. Zkuste si dopředu připravit, co chcete druhému říct, či si představit, jak mu danou věc říkáte. Pomůže vám to pak v reálné situaci. 

Záchvaty zlosti dětem prospívají! Tyhle věty pomáhají zvýšit jejich emoční inteligenci

5.      Parafrázujte 

Tato technika se využívá v komunikaci na pracovišti, velmi funkční je ale i v partnerských vztazích. Když váš protějšek domluví, zkuste stručně a svými slovy zopakovat, co říkal. Sami si tak ještě jednou ujasníte a možná i lépe pochopíte jeho slova. Navíc dáte druhé straně najevo, že jste skutečně poslouchali. 

6.      Konverzace hrou

Jste-li na vážkách, jak otevřít dialog a začít se poznávat, zkuste si zahrát hru, která vás konverzací přirozeně provede. Skvělým pomocníkem je třeba hra Karty, které otevírají srdce. Díky dobře mířeným otázkám lehce otevírá témata, o kterých mluvit, a ukazuje, jak komunikovat s lehkostí a radostí. 

Témata: Láska a vztahy, Rozhovor, Rodina a vztahy, Psychika, Chování a vztahy, partner, Povídání, Zář, Vztah, Zara, Zásada, Psycholog, Tvrzení, Part, Maminka, Dialog, Technika