Maminka.czKojenec

7 bizarních uspávacích rituálů: Žmoulání ucha či štípání nehtíky?

Martina Machová 22.  11.  2018
Také má váš drobeček svůj specifický uspávací rituál? Například s oblibou žmoulá maličkými prstíky váš ušní lalůček, škrábe váš loket či kroutí prsem, který ho zrovna nekrmí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když byla dcera maličká, měla zajímavý uspávací rituál. Během uspávání mě s blaženým výrazem vískala ve vlasech, čechrala je, mazlila se s nimi, probírala je i obtáčela kolem maličkých prstíků. Dělala to i oběma babičkám. Manžela šimrala ve fousech, na kratičké vlasy mu totiž potvůrka mazaná nedosáhla.

Někdy mi to přišlo roztomilé, jindy bych si nejradši narazila na hlavu čepici, ideálně těsnou plaveckou, a vlasy pod ní nepřístupně uschovala. Už si ani nevybavuji, kdy s tím dcera přestala.

Ale mám pocit, že ještě v první a druhé třídě, když jsem si k ní někdy večer lehla a povídaly jsme si, mě občas mimoděk zajela tlapkou do vlasů a za chvíli blaženě oddechovala. Mé slečně je nyní čtrnáct a mé vlasy ji už pochopitelně nechávají chladnou. Ale občas když spí, jdu se na ni potají podívat, zavzpomínat a dojímat se,“ vzpomíná na uspávací rituál své dcery paní Milada.

Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek

Děti milují rituály: I ty, které nejsou v režii rodičů…

Děti milují pravidelně se opakující činnosti, ty jim v útlém věku pomáhají orientovat se v čase a prostoru – například večerní koupel předznamenává, že se blíží sladká porce mlíčka, tatínkova úžasná ukolébavka a nekonečné hlazení až do usnutí.

Nicméně jsou i rituály, které nejsou v rodičovské režii, pravidelně se opakující činnosti, které si děti vytvářejí samy.

Mezi poněkud kuriózní a bláznivé rituály patří ty, které pro děti představují bezpečný můstek do říše spánku. Však to možná znáte…

7 nejbizarnějších uspávacích rituálů

  • Ukojit se do němoty. Ať již jsou názory odborníků či jiných maminek jakékoliv, mnoho dětí usíná u kojení – což vlastně nijak bizarní není. Nicméně některým vítečníkům kojení nestačí, nejenže potřebují zaměstnat ústa, ale i ruce! A tak v některých případech tisknou jeden prsní dvorec dásničkami a druhý žmoulají či drtí v pěstičce.
  • Dej mi vlasy! Míra obliby různého kroucení, tahání, šimrání se i obyčejného přehrabání se maminčinými vlasy prsty je obrovská. Řada dětí usíná s rukou zabořenou v klimbající hlavě svého uspávače.
  • Ta tvá ouška, mami! Co mají společné uši a uspávání? Nečekaně mnoho! Řadu miminek provází ke spánku žmoulání maminčina lalůčku. Příjemně tvárný ušní lalůček je k uklidňujícímu uspávacímu muchlání jako stvořený.
  • Hladili, hladili, až vyhladili. Mnoho dětí uklidňuje a uspává, když vás hladí a laskají na určitém pro ně příjemném místě těla. Někdy je to vaše znavené předloktí, jindy měkká loketní jamka nebo naopak hrubší a špičatý loket. Hlazení má pochopitelně každý rád, ale ne když trvá půl hodiny a je lokalizováno na maximálně centimetru vaší pokožky.
  • Nech ty nehty! Někteří bezelstní kojenečci mají prazvláštní uspávací zálibu; nehladí, nelaskají, ale dloubou a drápou. Velkým hitem bývají nehtová lůžka nebo oblast pod nehty – miminko usíná a svými miniatruními nehtíky rejdí na vaší nehtové kůžičce nebo se snaží vloudit přímo pod nehet.
  • Štíp, štíp, hned je mi líp! Ne každá maminka se nechá v rámci uspávání oštipovat. Ale některé si prostě řeknou, co by pro svého drobečka neudělaly, a v rámci uspávání se nechají láskyplně oštipovat nenechavými prstíky do děťátkem oblíbené části těla.
  • Uspávací trojkombinace. Mnozí kojenci nejsou troškaři a spojí do sebe hned několik bizarních uspávacích rituálů – kojí se, kroutí mamince nejcitlivějším místem prsu a k tomu ji vískají ve vlasech, hladí nebo oštipují na oblíbeném místě.

A jak je to u vás ? Stačí v duchu hesla našich babiček „Pomodlit, vyčůrat a spát!“?

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Miminko, Uspávací rituál, Ukolébavka, Názor odborníků, Must, Loket, Žmoulání ucha, Můstek, Drobeček, Prsa, Oblíbené místo, Loketní jamka, Video návod, Vlasy, První třída, Večerní koupel, Ušní lalůček, Prsní dvorec, Usnutí, Milada, Velký hit, Rituál