Maminka.czDěti

7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!

Martina Machová 2.  5.  2019
Vyčítáte si někdy, že se vám nepodařilo záchvatu dětského vzteku zabránit a předejít mu? Pochybujete v souvislosti s hlučnými „scénkami“ o svých rodičovských kvalitách?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uf, konečně se uklidnil!“ říkáte si a oba jste naprosto vyčerpaní. Na rozdíl od vás se ale malý vzteklounek za chvíli oklepe a rád by se tulil nebo si dokonce chrupnul! S vámi naopak cloumají emoce ještě hodinu i více poté a hlavou vám nejspíš běhají myšlenky typu: „Nepřehnala jsem to? Nebyla to má chyba? Nešlo se všemu nějak vyhnout? Jsem snad špatná máma?“ Možná vás v takové chvíli uklidní několik skutečností o horkých rodičovských chvilkách, kterým se v nějaké podobě nevyhne asi žádný rodič.

Jak přežít období vzdoru? Chce to trpělivost, empatii a nadhled

GALERIE: Matka zapsala 44 důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Neuvěříte!

7 skutečností o záchvatech vzteku:

  • Záchvaty vzteku nejsou ničím patologickým a do jisté míry patří k naprosto přirozenému vývoji každého z nás. Malé batole prostě zatím neumí nahromaděné emoce ventilovat jinak.

  • Batolata obvykle chtějí vše hned, jednoduše: „Tady a teď!“ Ještě neumí počkat a nechápou, že nedostanou vždy to, co chtějí – to je musíme naučit.

  • „Hysteráky“, jak oněm perným chvilkám některé maminky říkají, nejsou zdraví škodlivé, nemusíte se tedy obávat, že si váš křiklounek odnese nějaké psychické trauma.

  • Záchvat není vaší chybou, nenesete za něj odpovědnost! Malé děti nemají své emoce pod kontrolou, teprve se učí, jak s nahromaděnými pocity a emocemi zacházet a jak je přijatelně ventilovat. (A pozor, učí se to od vás…)

  • Záchvaty vzteku nejsou nijak výjimečné, zvláště ve věku od 2 do 4 let. Jejich četnost i intenzita se v některých případech odvíjí od zděděného temperamentu po rodičích! Některé děti si své těžké chvilky odžívají výhradně doma, jiné je s oblibou a rády předvedou před větším publikem.

  • To, že dítě po úporném záchvatu usne, bývá naprosto běžným jevem. Záchvat bývá fyzicky i psychicky velmi vyčerpávající.

  • V některých případech je záchvat vzteku umocněn nedostatkem odpočinku a také hladem, pak stačí už jen opravdu málo a pohár přeteče.

Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů:

Milé maminky, přiznejme si, nebylo by občas úžasně osvobozující se podobným způsobem zcela svobodně zbavit nahromaděného vzteku, frustrace a zoufalství? Jednoduše sebou plácnout o zem, mlátit do podlahy pěstmi, všechno ze sebe vykřičet a pak si jít spokojeně lehnout s vědomím, že mě nikdo nezavrhl a mí blízcí mě stále bezmezně milují?

Nesnesitelné chování batolat. Co je v normě a co už ne?
Jak uklidnit malého vzteklouna? Nechte ho vyvztekat a nespěchejte

 

Témata: Děti, Galerie, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, vztek, Úklid, Přirozený vývoj, Skutečnost, Zach, Scénka, Chvilka, Zac, Maminka, Záchvat vzteku, Malé batole, Podobný způsob, Záchvat, Špatná máma, Vztekloun, Milá maminka, Emoce, Běžný jev, Vyčerpání, Frustrace, Úklidové pomůcky na Heureka.cz