Maminka.czZdraví

7 nových triků pro štíhlé křivky, co jste ještě nezkoušela

Ilona Laužanská 23.  7.  2013
7 nových triků pro štíhlé křivky, co jste ještě nezkoušela
Jen počítání kalorií nestačí. Zařaďte do svého arzenálu nové a neokoukané způsoby, jak vést vítěznou válku s přebytečnými kily!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte pocit, že jsou vaše tukové buňky mimořádně odolné? Nejste sama!
Podle nedávného amerického výzkumu má za sebou žena v pětačtyřiceti mnohdy už přes 60 pokusů o zhubnutí. Většina „dietních pokusů“ skončí zhruba po pěti a půl týdnech. V polovině případů za to může slabá vůle, zatímco další čtvrtina dietářek zjistí, že je při omezování stravy ohrožuje špatná nálada, která vyplývá z pocitu hladu. Vyzkoušejte nové neokoukané triky, jak pohnout s váhou směrem dolů!

1. Veďte si fotodeník

Do klasického repertoáru výživových poradců patří i rada vést si deník, do něhož si budete zapisovat všechno, co během dne spořádáte. Na University of Wisconsin-Madison však proběhl výzkum, který potvrdil, že existuje ještě efektivnější způsob zaznamenávání jídelníčku. Skupina dobrovolníků byla rozdělena na dvě poloviny. Část z nich si zaznamenávala svou stravu písemně, zatímco ti ostatní vždy brali do ruky fotoaparát či mobil a obsah svého talíře si vyfotili. Ukázalo, se že fotografování stravy mělo větší pozitivní vliv na jídelníček účastníků výzkumu. Namísto písemného deníku si tedy zkuste založit fotodeník, do něhož si budete ukládat fotografie svých jídel.

2. Zatněte pěsti

Když vás bude lákat nějaká mimořádně neodolatelná kalorická bomba, zkuste sevřít ruce do pěsti. Právě tohle gesto pomáhá podpořit odhodlání nedat si ani kousek nezdravého lákadla.

V nedávné studii uveřejněné v Journal of Consumer Research se prokázalo, že lidé vystavení pokušení u baru plného lahůdek dokázali odolat právě v případě, že během návalu pokušení sevřeli ruce v pěst na dobu nejméně 30 sekund.

3. Vyvolejte dominový efekt

Zapadli jste do osidel nezdravých životních návyků? Možná máte pocit, že změnit svůj životní styl od základu během běžného provozu je nad vaše síly, a pokud pohnete jen s jedním zlozvykem, nestačí to… Jak tedy ven z bludného kruhu? Psychologové nedávno zjistili, že stačí změnit dva nezdravé návyky a vyvoláte domino efekt – i ostatní složky vašeho života se začnou měnit k lepšímu. Pokud například omezíte čas, který věnujete sledování televize, a zároveň začnete jíst pět porcí ovoce a zeleniny denně, brzy se dostaví viditelné výsledky.

Až 86 % lidí uvádí, že po zavedení dvou pozitivních návyků získali větší sebevědomí a dařilo se jim pokračovat v zdravějším životním stylu i v dalších ohledech.

4. Svačte chytře

O tom, že máme spořádat ideálně pět až šest menších porcí jídla denně, už dnes asi nikdo nepochybuje. Nedávná americká studie ale naznačuje, že ne vždy je však v reálu mezi snídaní a obědem takový časový rozestup, aby se tam vešla dopolední svačina. Pokud holdujete pozdním snídaním a k obědu usedáte už kolem poledne, vměstnat mezi tato dvě jídla svačinu může znamenat spíš zbytečné kalorie navíc než utišení skutečného hladu (mezi účastnicemi studie znamenala svačinka po příliš krátkém časovém rozestupu o 3 % menší úbytek váhy než u ostatních).

5. Jablíčka i se šlupkou

Až budete příště používat jablka při vaření, raději je neloupejte. Vědci z University of Iowa totiž nedávno zjistili, že vás to může podpořit při hubnutí. Právě jedna z látek obsažených v jablečné slupce, tedy kyselina ursolová, totiž pomáhá při odbourávání tuku a zároveň i při stavbě svalové hmoty. Na starém dobrém hesle „jedno jablko denně“ je tedy dost pravdy. Jen by mělo být ideálně i se šlupkou, obzvlášť pokud vám jde o štíhlou linii…

6. Ochlaďte se zevnitř

Polevuje v horkých letních dnech vaše sportovní aktivita na minimum? Vyzkoušejte před sportovní seancí nápoj s ledovou tříští. Má natolik ochlazující efekt, že se po něm vydržíte hýbat až o 10 minut déle než obvykle, tak i spálíte víc kalorií. Navíc se vyplatí mít studenou láhev při sobě a občas na ni přitisknout dlaně. Podle výzkumu Standford University díky průběžnému ochlazení rukou zase o kousek zvýšíte svou sportovní výdrž.

7. Porušte rutinu

Psychologové zkoumali skupinku lidí, která se podrobila zajímavému pokusu. Po dobu dvou týdnů používali k drobným každodenním činnostem druhou ruku než obvykle (praváci tedy levačku a naopak). Po tomto dvoutýdenním experimentu jeho účastníci projevovali při psychologických testech větší inteligenci i větší vytrvalost při řešení různých problémů. Podle psychologů jsou to přesně ty vlastnosti, které potřebujete k úspěšnému „přepnutí“ na zdravý životní styl. Zkuste si někdy čistit zuby, zapínat knoflíky nebo ovládat počítačovou myš levačkou!


Článek vyšel v časopisu Dieta 7-8/2013

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Sportovní aktivita, Madison, Zhubnutí, Úbytek váhy, Dopolední svačina, Gesto, Účastnice, Wisconsin, Trik, Zdraví na Heureka.cz

Video