Maminka.czTěhotenství a porod

7 prvních příznaků těhotenství

Martina Machová 20.  8.  2014
Jaké jsou nejčastější příznaky počínajícího těhotenství? Měly jste je také, nebo patříte k ženám, které o svém těhotenství dlouho nevěděly, protože jim jejich tělo nevysílalo naprosto žádné signály?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, že v dnešní době je nejjednodušší koupit si těhotenský test a objednat k lékaři. Avšak stále je tu několik příznaků, které vám někdy jemně a jindy razantně naznačí, že ve vašem těle vzniká něco nového. (Pro úplnost je nutné podotknout, že mnohé ženy provází některé z uvedených symptomů také před menstruací.)

Příznaky těhotenství mohou být: nedostavila se menstruace, únava a bolesti hlavy, citlivá až bolestivá prsa, nevolnost a pocit plnosti v břiše, přecitlovělost na pachy, přecitlivělost nebo časté močení.

Těhotenství týden po týdnu: podrobný přehled

1. Nedostavila se menstruace

U drtivé většiny žen je právě vynechání menstruace prvním impulsem k tomu, aby si zakoupily těhotenský test. Nicméně nemusí být příznakem prvním, a v některých případech, zvlášť v prvním trimestru těhotenství, se může slabší krvácení ještě několikrát objevit. „Vynechání krvácení se ale nedostaví vždycky. Můžete zakrvácet nebo špinit, a přesto být těhotná,“ tvrdí například gynekolog Petr Kovář.

2. Únava a bolesti hlavy

První trimestr je u mnoha žen obdobím nepřekonatelné únavy. Někdy se dokonce dostavují i bolesti hlavy. Za vše pravděpodobně může stoupající hladina těhotenských hormonů.

3. Citlivé až bolestivé prsy

Nepříjemné pocity v prsou též patří k velmi častým příznakům počínajícího těhotenství. Prsy mohou být bolestivé, nebo jen více citlivé, někdy se dokonce viditelně zvětší, později začnou tmavnout dvorce a vystupují žilní pletence.

4. Nevolnost a pocit plnosti v břiše

Šťastnější z nás prožívají své těhotenské nevolnosti výhradně ráno. Některé nastávající maminky dokonce zvrací, jiné mají „jen žaludek na vodě“. V malém procentu případů jsou nevolnosti celodenní a přetrvávají do pokročilého stádia těhotenství. „Pocit nevolnosti, kterou může provázet i zvracení, se u těhotných žen dostavuje nejčastěji ráno, ale může se projevit kdykoliv v průběhu dne.

Tyto stavy bývají provázeny zvýšenou tvorbou slin,“ uvádí na svém webu lékař a publicista Jiří Pešina. Nevolnost může být doprovázena také pocity nadmutého břicha připomínající období těsně před menstruací.

10 prověřených tipů proti těhotenským nevolnostem

5. Extrémně citlivý čich

Ze dne na den vám „páchne celý svět“, cítíte pachy, které jste dříve naprosto nezaznamenávala, vadí vám některé vůně (např. káva, partnerova kolínská, oblíbený sýr), které vám dříve mohly být dokonce příjemné.

6. Emocionální přecitlivělost

Bouřlivé hormonální změny uvádí některé nastávající maminky do emocionálních stavů, které jsou jim samotným velmi nepříjemné. Vše je nečekaně dojemné, smutné, k zbláznění a hned veselé… až k pláči.

7. Časté močení

Kraným příznakům těhotenství může patřit nutkavá potřeba častěji močit, a to během dne i noci! Samozřejmě, že v počátku těhotenství nejde o tlak rostoucího plodu, ale opět spíše o vliv probíhajících hormonálních změn.

Psychika je však mocná čarodějka, a pokud po miminku žena velmi touží, nebo se naopak dalšího těhotenství kvůli „nehodě“ velmi obává, můžete si některé příznaky doslova vsugerovat.

6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat
Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Co byste měla vědět o těhotenství v prvním trimestru
Témata: Těhotenský symptom, První impuls, První příznaky, Mocná čarodějka, Petr Kovář, Pěšina, Těhotenství týden, Počínající těhotenství, Nutkavá potřeba, Časté močení