7 rad, jak kupovat dětské boty

Nesprávný typ nebo velikost boty můžou dětem trvale poškodit nohu a způsobit další zdravotní problémy. Máme pro vás sedm zásad, podle nichž byste při nákupu měli postupovat.
7 rad, jak kupovat dětské boty

To, že vaše dítě nosí špatné boty, mnohdy nemusíte hned postřehnout. Dětská noha má totiž sníženou citlivost vůči bolesti, a tak klidně i v malých botách vydrží chodit notně dlouho. O to horší jsou však pak dopady na jeho zdravotní stav. Noha malého dítěte roste v průměru o 15 až 18 mm za rok, u starších dětí o 8 až 12 mm. „Kosti malého dítěte jsou chrupavčité, tedy měkké, a špatná obuv tak vede ke vzniku deformací," říká Kateřina Princová ze serveru www.skibi.cz, který se zaměřuje na správné oblékání a obouvání dětí.

1. Špičaté boty nejsou pro děti

Velikostně špatně vybraná obuv není jen ta, která je dítěti malá na délku, ale také na šířku. Vhodné nejsou ovšem ani příliš široké, či dokonce špičaté boty. „V těch dětská nožička klouže dopředu, a naráží tak na stěnu. Špička by proto měla být kulatá a dostatečně prostorná pro prsty. Vyvarujete se tím u dítěte deformací, jakými může být vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty a podobně," upozorňuje Kateřina Princová a přidává ještě jednu raritu: „Například finská značka Reima, která je průkopníkem outdoorového oblékání a obouvání dětí, má na stélce uvnitř boty vždy vyznačeno, kam by měla noha dítěte při koupi sahat. Pokud je vidět ‚smajlík', velikost je správně. Pokud je vidět mračící se obličej, je bota moc malá a je třeba koupit větší velikost."

2. Minimálně centimetr na délku k dobru

Dětská bota by měla mít na délku před prsty v botě volný prostor 10–15 milimetrů. Dítě nechte boty rozhodně vyzkoušet, nedejte však až tolik na jeho tvrzení, že mu ‚sedí'. Stoprocentně není ani tolik oblíbená metoda tlaku na botu v oblasti palce – děti často reflexivně skrčí prsty a palec nenahmatáte ve správné pozici. „Lepší je použít speciální vysouvací metr, jímž změříte chodidlo i vnitřek konkrétní boty. Kvalitní obchody s dětskou obuví ho mají volně k dispozici, stejně jako my v našich prodejnách," dodává Kateřina Princová. Poslední variantou pak je vyndat z boty stélku, položit na ni dítěti nohu a opticky se přesvědčit, zda před prsty je ještě zmíněných 10–15 mm místa. Ale pozor: Velikost boty vždy dítěti měříme vestoje! Dítě nechte ještě projít a sledujte, zda mu boty nekloužou z pat, tehdy nejsou příliš velké.

3. Lehká bota, dobrá bota

Dětské klouby nejsou připraveny na jakoukoli větší zátěž, proto i dětská obuv musí být lehká.

4. Šněrovat, či suchý zip?

Je pravda, že šněrovací obuv nohu lépe drží, je-li ale dítě příliš malé na to, aby si boty dokázalo zavázat, pak raději sáhněte po pevných přezkách nebo suchém zipu. Zejména menším dětem však raději vybírejte boty kotníčkové, nožička musí být co nejvíce, ale pohodlně obepnuta. Pravda ovšem často je, že dítě se nemusí v těchto botičkách cítit právě pohodlně, když je v nich celé odpoledne třeba na pískovišti. Obecně tedy platí, že u uzavřených bot je dobrý pevný opatek a boty pro nejmenší by měly být alespoň trochu vyvýšené.

5. Přírodní useň zabrání plísním

V Česku odborníci dlouho zastávali názor, že nejlepší materiál pro svršek dětské boty je přírodní useň. Nyní se však jejich pohled trochu mění. „Protože na toto téma máme hodně dotazů od rodičů, ptali jsme se na to vývojářů z finské značky Reima, jejichž boty pro nejmenší většinou nejsou celé přírodní, ale často kombinují přírodní a umělé materiály. Přírodní materiály totiž mnohdy nemají nejvhodnější vlastnosti pro určité místo na botě, umělé mohou být prodyšnější nebo třeba oděruvzdornější," vysvětluje Kateřina Princová.

6. Nárazy při chůzi tlumte

Dětské nohy jsou mnohem náchylnější na otřesy, které způsobuje kontakt s tvrdým podkladem. Dostatečné tlumení je proto jednou ze základních věcí, na které byste měli myslet. Zajistí ho podešve ze styroporu, pryže, termoplastického elastomeru či polyuretanu a kvalitní stélky.

7. Žirafa a evropské certifikace jsou zárukou

Rozhodně se vyhněte nákupu neznačkové dětské obuvi neznámého původu na tržištích! Zárukou kvality a zdravotní nezávadnosti je u českých výrobců značka „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro vaše dítě", již symbolizuje visačka s obrázkem žirafy. „Přísná kritéria však musí splňovat před uvedením na trh v EU také obuv vyráběná v zahraničí," upřesňuje Kateřina Princová s tím, že neméně důležití jsou dobře vyškolení prodejci, kteří by rodičům při výběru dětských bot měli aktivně pomáhat.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články