Maminka.czFinance

7 tipů, jak na dovolené platit bezpečně

Dita Mrázková 7.  7.  2021
Vstupy na památky, nezbytná zmrzlina a další dobroty pro nejmenší, platba za pronájem auta nebo zapůjčení plážového vybavení. Letní aktivity i letos provětrají naše peněženky, ať už strávíme léto aktivně nebo odpočinkově. Prosluněný týden na pláži, poznávací zájezd nebo pohodový pobyt v kempu vyžadují mít peníze po ruce. Víte, jak si letní placení zjednodušit? Poradíme, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. S hotovostí to nepřehánějte

Bezhotovostní placení je dnes na drtivé většině míst standardem. Není proto nutné, abyste před odjezdem na dovolenou vzali útokem bankomat a v hotelu či penzionu pak nervózně přemýšleli, kam tak velký obnos schováte. Případně se trápili v zahraničí pocitem, jestli jste si ve směnárně nechali vyměnit dostatek peněz v hotovosti ve chvíli, kdy vám vaše banka dá stejně výhodný kurz při placení kartou. Vyrazit zcela bez hotovosti však není rozumné nikdy. Pokaždé si tedy pár bankovek vezměte. Jaké je rozumné množství? Ideálně takové, abyste mohli koupit jídlo na jeden den a zaplatili si i střechu nad hlavou.

2. Možnosti karty před cestou eliminujte na minimum

Při placení na dovolené doma i v zahraničí už většina z nás volí právě platební kartu. Je to pohodlný způsob, ale paradoxně s sebou nese vyšší riziko. Jakmile o kartu přijdete, nemáte často možnost dostat se rychle k penězům, navíc vždy hrozí zneužití. Nastavte si proto před dovolenou na kartě nižší limity na jednorázové výběry i platby. Pokud máte karet víc, zvažte, která je nejméně riziková. A v internetovém bankovnictví si nastavte upozornění notifikací na všechny realizované platby. Nezapomeňte, že pokud si někdo údaje z karty opíše, může s ní zkusit zaplatit i ve chvíli, kdy ji držíte v ruce. Adam Kolesa z MALL Pay doporučuje začít používat aplikaci své banky v mobilu, díky které oceníte kontrolu nad svou kartou přímo z mobilu.

3.  Vyzkoušejte skipovací kartu neboli chytrou kreditku

Taková kreditka není provázána s vaším účtem, ale je napojená na účet poskytovatele. Platby, které s ní uskutečníte, se vám tak jednoduše a zdarma odloží na přesně stanovené období a vy je zaplatíte způsobem, který vám vyhovuje nejvíce. A to klidně až po návratu z dovolené. Skipovací karty v Česku vydává například společnost MALL Pay. Umí odložit až 50 tisíc korun na padesát dní a pořídíte si ji zcela on-line. A funguje úplně stejně jako jakákoliv jiná karta – zaplatíte s ní na internetu, v kamenných obchodech nebo vyberete z bankomatu, a to v Česku i v zahraničí.

4. Dejte pozor, ať vás bankomat nebo terminál „nenatáhnou“

Ano, je to tak. I bankomat nebo terminál vás můžou při výběru peněz v cizině pěkně „ošulit“. A to zcela legálně. Může za to trik nazvaný „dynamic currency conversion“. Pokud bankomat nebo terminál detekují, že vaše karta byla vydána v jiné zemi, než se nacházíte, může vám nabídnout dvě varianty výběru peněz, respektive platby. S konverzí nebo bez konverze (with conversion / without conversion). A to tak lišácky, že logičtější se zdá výběr s konverzí, který je ostatně nabídnut tam, kde byste čekali tlačítko pro pokračování transakce. Tyto částky jsou ale velmi nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. A pozor, může se vám to stát i u bankomatu od banky, která patří do stejné skupiny, jako je doma ta vaše. Když zvolíte variantu bez konverze, použije se aktuální kurz, který vám nabídne vaše domácí banka. Sice není nejvýhodnější, ale rozhodně je férový a srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou.

5. Nahrajte si kartu do mobilu nebo rovnou používejte virtuální

Nejnavštěvovanější turistické destinace jsou rájem kapesních zlodějů, ať jste v Českém Krumlově nebo u Niagarských vodopádů. Neulehčujte nenechavcům práci a noste s sebou na dovolené jen minimum cenných věcí. Využijte bezpečnostní pouzdra na peníze a doklady, která můžete mít přímo na těle, a ostatní zbytné věci nechte uzamčené na hotelu. Kde to je možné, plaťte na bezkontaktním terminálu mobilem nebo hodinkami s biometrickým ověřením. Nemusíte se pak bát, že kartu někde ztratíte. „Virtuální karty a bezkontaktní platby pomocí smartphonu nebo hodinek jsou díky biometrickému ověření vysoce bezpečné. Bezkontaktní platby oceníme například při výletu na pláž – stačí mít s sebou jen chytré hodinky a nemusíme se bát o věci zanechané na dece. Peněženku tak lze nechat s klidem doma nebo bezpečně uzamčenou na hotelu,“ doplňuje Adam Kolesa.

6. Dejte pozor na „výhodné“ nabídky

Chcete si na dovolené půjčit auto na jednodenní výlet nebo si rezervovat loď? Neskočte po první levné nabídce, která se objeví.  Každoročně se během letní sezóny vyrojí řada podezřelých webů, které se pod záminkou extra výhodných služeb snaží získat vaše osobní údaje včetně čísla karty. Každou nabídku nejdřív prověřte, omrkněte recenze a nikdy nenakupujte pod tlakem. Když už platíte kartou, dělejte tak jen přes ověřené a zabezpečené platební brány. Pozor dávejte na podvodné stránky, které se můžou lišit třeba jen drobnou změnou názvu a které sází na nepozornost.

7. Utrácejte s rozmyslem

Na dovolené se většina z nás chce tak trochu rozmazlit a dopřát si i věci, které si přes rok odpíráme. Především dětem jen těžko vysvětlíte, že stejné autíčko, panenku nebo plyšáka má doma v krabici hned dvakrát. Bezhlavé utrácení nikam nevede, ovšem může se stát, že se nákupy suvenýrů zkrátka prodraží a najednou je třeba zaplatit trochu větší obnos, než se kterým jste počítali. Pokud víte, že se zkrátka „neudržíte“, nastavte si předem limit, který nechcete přesáhnout. K zodpovědnosti veďte i děti, kterým můžete určit přesné kapesné a naučit je tak i na dovolené lépe hospodařit s penězi a útratou. A pokud limit překročíte, druhý den naopak útratu omezte.

Dluh kvůli prázdninám? Finanční kroky, které se nevyplácí
Cestování s dětmi aneb jaké cestovní pojištění se vyplatí?
Příběhy z cest: Trapasy, na které se nezapomíná
Témata: Dovolená s dětmi, Cestování, Naše tipy, Maminka cestuje, Finance, Cestujeme, Recenze, Platební karta, Platební terminál, Platba, Podvod, Utrácení, Zmrzlina, Karta, Bankomat, Česká republika, Jáva, Zájezd, SUV, Hotovost, Český Krumlov, Internet, Zloděj, Banka, Placení