Maminka.czRodina

7 tipů jak trávit čas spolu s partnerem i když máte už děti

Dana Packová 29.  3.  2015
Jste rádi, že máte děti, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Ale někdy se vám přece jen zasteskne po větší romantice, po ničím nerušeném milování, více spánku a troše volného času… Nabízíme vám několik tipů, jak tohle všechno aspoň občas vrátit do vašeho společného života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Manželská erotika není můj koníček,“ chvástá se před kamarády jeden z hrdinů českého filmu S tebou mě baví svět. A pak večer na běžkách pospíchá přes hory a doly na schůzku ne s milenkou, ale se svou vlastní ženou, po které i po letech manželství pořád touží. Vy se za to, že chcete být se svým partnerem, stydět nemusíte. Co všechno můžete udělat, abyste spolu byli rádi a stále to mezi vámi jiskřilo? 

Na rande do zoo, ale sami 

Určitě má i vaše rodina pár míst, která kvůli dětem navštěvujete poměrně často. Zoologická nebo botanická zahrada, akvapark, muzeum, místní cyklostezka a třeba i nákupní galerie, proč by ne. Máte zajištěné hlídání a chcete ten vzácný čas strávit spolu? Co se vydat právě tam, kde to dobře znáte! Věřte nám, že návštěva známého místa, ale bez dětí, dostane úplně jiný rozměr. Jen si to představte: Zimní zoologická zahrada v sobotu odpoledne, drobně sněží, procházíte se ruku v ruce a nikde nikdo, jen v pavilonu hrochů pár batolat s rodiči – a vy dva si ani nemusíte tajně krást pusy, protože se o vás vůbec nikdo nezajímá. Stačí takto strávit dvě tři hodiny a budete mít pocit, že jste vztahové „baterky“ dobili opravdu pořádně. 

Noc v hotelu

Rodinné domlouvání dobře dopadlo a potomka si od pátečního odpoledne do sobotního večera vezme k sobě babička. Co uděláte? Jistě, můžete otevřít láhev vína, pustit si film na DVD a jen tak se povalovat. Pokud si ale chcete opravdu odpočinout a vystoupit z ubíjejícího stereotypu, dopředu si zamluvte noc v hotelu. Vytipujte si raději něco nedalekého, ať jste dostupní, kdyby se náhodou něco dělo. Nemusí se jednat vysloveně o romantický hotel. Důležité je, aby vám vybrané místo bylo příjemné. Rezervujte si pokoj a pak se těšte! Do plánované akce zasvěťte jen pár kamarádů, anebo nikomu nic neříkejte. O to víc vás bude vzrušovat, že sdílíte společné, trochu „lechtivé“ tajemství. Kupte si nové hezké prádélko, vyrazte na lehkou večeři a užijte si to! Tahle noc patří jen vám dvěma. 

V pyžamu i pro rohlíky 

Strávit volný den bez dětí doma je také příjemné, a navíc nemusíte nic plánovat a zařizovat. Ale když už nevytáhnete paty, doveďte společné odpočívání k dokonalosti: Celý den zůstaňte v pyžamu a dělejte jenom to, co vás baví. Vytřít koupelnu k takovým činnostem nejspíš nepatří, tak to odložte na zítra. Nenakupujte ani neuklízejte. Pokud musíte mít čerstvé pečivo, ať se galantně obětuje partner, snadno pyžamo schová pod kalhotami a svetrem. Máte chuť vařit? Pojměte to s nadhledem, který si s dětmi někdy nemůžete dovolit. Protože dneska se nic nemusí. Ani jíst zdravě, ani slušně stolovat, natož pak mýt nádobí. A odpoledne strávené s knížkou, u filmu, seriálu nebo třeba u počítače je přesně to pravé. 

Za kulturou 

Dřív jste byli zvyklí chodit na koncerty, do divadla nebo do kina každou chvíli. Když se někam vypravíte teď, je to malý svátek. A přitom na společné zážitky tohoto druhu někdy vzpomínáte celá léta. Rozhodně si nenaplánujte, že vám děti někdo pohlídá jen dvě tři hodinky. Každou chvíli byste totiž kontrolovali mobil, jestli je vše v pořádku, a z populárního muzikálu byste utíkali pět minut před koncem. Chce to uvolnit se od dětí na celou noc. Zážitky je přece dobré nechat v klidu doznít! 

Jezte exoticky

Stýská se vám po čínské, indické nebo thajské kuchyni? Chybí vám jídlo, které si s malými dětmi nemůžete dát, protože pro ně vůbec není vhodné nebo by jim ani nechutnalo? Domluvte se s přáteli a buď v restauraci, 5 nebo doma si dopřejte silně kořeněné, pálivé, rybí a všechny jiné speciality, jež máte rádi nebo které toužíte vyzkoušet. Předjaří je sice vhodná doba pro nejrůznější čisticí kúry, tak si určitě nějakou brzy naplánujte. Ale ne teď, když jste si urvali aspoň chvilku bez dětí. 

Ruční práce

S tím, jak děti také u nás v posledních měsících doslova propadly pletení z barevných gumiček, slaví velký návrat i klasické ruční práce. Pokud ráda pletete, háčkujete nebo vyšíváte a pokud si váš partner potřebuje doma trochu „zakutit“ (opravit zásuvku, vyvrtat díru do zdi, zatmelit okno…), naplánujte si aktivní odpoledne bez dětí a pracujte spolu. A možná z vlastní zkušenosti víte, že takhle strávený čas funguje jako bezvadná milostná předehra… 

Hýbejte se spolu

V zimě spalujeme mnohem víc kalorií než v jiném ročním období. Tak proč to nevyužít, abyste si trochu zpevnili tělo. Chcete se přece jeden druhému líbit! Zvolte si hezkou vycházkovou trasu a pak si dejte do těla, žádné pomalé procházení, ale pěkně ostrou chůzi. Můžete si jít i zaplavat, pokud oba bruslíte, vyrazte na kluziště, nejlépe venkovní a s hudbou, kde spojíte romantiku s pohybem na čerstvém vzduchu. Anebo se rozejděte na hodinku ve fitcentru, a až skončíte, sejděte se v oblíbené kavárně. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina, Jen pro maminku, Jen pro tatínka, partner, S tebou mě baví svět, Par, Páteční odpoledne, Jíst muž, Čerstvé pečivo, Ruční práce, Pár, Domlouvání, Botanická zahrada, Pavilon, Zoologická zahrada, Máť, Cyklostezka, Volný den, Akvapark, Čas, Jak, Vzácný čas, Vhodná doba

Video