reklama

7 tipů, jak zpracovat velikonoční koledu

Po Velikonocích se v mnoha domácnostech nahromadí vajíčka, ať už vařená natvrdo nebo syrová. Taky bude doma nadbytek čokolády. Inspirujte se našimi recepty jak zužitkovat velikonoční koledu.

Vajíčková pomazánka je sice jistota, ale je to takové jednotvárné. Zkuste naše recepty, po kterých se i malí vybíraví strávníci budou oblizovat za ušima. 

Na zpracování vajec natvrdo máte asi tak deset dní. Určitě je nenechávejte pro ozdobu na mísách v pokojové teplotě. I vařená vejce patří do ledničky. Lepší je skladovat je v lednici, ideálně v přihrádce, protože ve dvířkách je vyšší teplota.

Vařená vejce

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

1 forma na bábovku, 70 minut

Potřebujeme:320 g hladké mouky + na podsypání válu, 150 g másla, 1 žloutek; náplň: 5 vajec, 300 g mraženého špenátu, 200 g ricotty, 2 žloutky, tymián, sůl a pepř, máslo na vymazání formy.

Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (Lépe se s ním pracuje, pokud ho nejdříve pocákáte trochou vody a zmačkáte). Oloupejte natvrdo uvařená vejce.

Těsto rozválejte na tenký plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená vajíčka a na ně navršte zbytek špenátu.

Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.

Masovo-zeleninové krokety s vejci

2 porce, 45 minut

Potřebujeme:4 malá natvrdo uvařená vejce, 1 mrkev, hrst sladkolisté petrželky, 100 g květákových růžiček, 100 g mletého masa, 2 vejce, 100 g strouhanky, sůl, pepř, olej na smažení.

Oloupejte vejce. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro do měkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto.

V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.

Vaječné jednohubky s řeřichou

4 porce, 20 minut

Potřebujeme:4 vajíčka uvařená natvrdo, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička majonézy, sůl, čerstvý mletý pepř, velká hrst řeřichy, 20 g másla.

Oloupejte vajíčka, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou a rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek.

Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše.

Ze žloutkové hmoty vytvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.

Tip: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo lílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.

Syrová vejce

Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

5 – 6 palačinek, 35 minut

Potřebujeme: 100 g pohankové mouky, 50 g hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, 1 vejce, špetka soli, olej na smažení; náplň: 1 stroužek česneku, 200 g čerstvého špenátu, sůl a pepř, 2 rajčata, 5 plátků šunky od kosti, 5 žloutků, 2 lžíce parmazánu.

Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát.

Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky.
Na oleji osmažte palačinky.

Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.

Sýrové suflé s tymiánem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:75 g másla, 100 g parmazánu, 120 g výrazně tvrdého sýra (např. gruyére), 100 g vyzrálého čedaru, 100 g sýra s bílou plísní na povrchu (brie, camembert), 500 ml plnotučného mléka, 1 menší cibule, koření podle chuti (anýz, hřebíček, bobkový list, nové koření…), 50 g hladké mouky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 snítky čerstvého tymiánu, 6 vajec.

Formičky vymažte trochou másla, dejte je vychladit, znova vymažte, vysypte trochou strouhaného parmazánu a vložte zpět do ledničky. Sýry nastrouhejte. Zbytek másla (asi 50 g) rozmíchejte s moukou a dejte chladit.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mléko přiveďte k varu, přidejte nakrájenou cibuli, koření a vařte asi 5 minut. V mléce rozpusťte máslo s moukou, přidejte hořčici, trochu citrónové šťávy, lístky tymiánu a nechte probublávat asi 3 minuty. Odstavte, nechte zchladnout, a pak zašlehejte žloutky a sýry. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do těsta.

Formičky maximálně do 2/3 naplňte těstem a pečte 18 až 20 minut. Můžete podávat s holandskou omáčkou.

Holandská omáčka

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 60 ml bílého vína, snítka estragonu, 5 velkých vaječných žloutků, 200 ml přepuštěného másla, 3 lžíce citrónové šťávy.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu, pak stáhněte plamen. Na tento hrnec dejte jiný hrnec, aby vznikla parní lázeň – horní nádoba se nesmí dotýkat vody ve spodním hrnci.

Do misky nalijte bílé víno, přidejte snítku estragonu a nechte ho mírně zahřát. Pak metlou vešlehejte žloutky a šlehejte další dvě až tři minuty. Hotová omáčka je vlastně krásná hladká pěna. Aby se vajíčka nesrazila, sundejte občas mísu z hrnce.

Nakonec vyjměte estragon a zašlehejte trochou zchladlého přepuštěného másla, které vlívejte tenkým proudem. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Tip: Holandská omáčka se hodí nejen na suflé, ale skvělá je s losovým steakem nebo jen tak přelitá přes chřest.

Domácí Nutella

Potřebujeme: 90 g cukru, 60 g lískových oříšků, 70 g másla (lze nahradit kokosovým olejem), 1 dcl mléka, 100 g čokolády (na vaření nebo mléčná)

Oříšky pomeleme, čokoládu nastrouháme nebo nalámeme na malé kousky, přidáme ostatní a mírně ohříváme za stálého míchání, až se vše rozpustí a spojí, nevaříme! Potom důkladně promixujeme, dáme do skleniček a vychladíme.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Udobřete se s rodinou, situace by pak díky Marsu měla být příjemná. Změny, které byste udělaly ve svém citovém životě, se vám…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama