Maminka.czDěti a mateřství

7 věcí, které dobří rodiče dětem (ne)dělají

Klára Kotábová 23.  12.  2013
7 věcí, které dobří rodiče dětem (ne)dělají
V dnešním světě je prakticky nemožné kličkovat mezi 150 TV kanály, násilnickými hrami na konzolích a dětskou obezitou. Potěšující je, že existuje pár detailů, kterými můžete jako rodič zpříjemnit svým dětem období, kdy by neměly mít starosti. Jaké to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Především je nutné si říci, že jde opravdu o detaily, které na první pohled vypadají zcela běžně. Vlastně tak uvažujete. Takže hurá, jste dokonalý rodič! Pozor, než se začnete poplácávat po zádech, jak dobrá/ý jste, zeptejte se potomka na jeho názor. Možná se nebudete stačit divit.

1. Kreativní jméno

Chcete, aby vaše dítě bylo od narození výjimečné, proto ležíte v knize doktorky Knappové a přemýšlíte, jestli je lepší Selma, Brunhilda, nebo Zoe, protože je vám jasné, že s takovým jménem bude vaše zlatíčko jediné ve třídě. Jste si ale jistý/á, že vám za superoriginalitu váš potomek poděkuje? Spíš počítejte s tím, že ne.

Nebo třeba krásné české jméno Kazi – dát ho můžete, ale počítejte s tím, že vaše rozkošná dcera bude od první třídy Kazi, která všechno zkazí… Děti jsou ošklivé a rýmovačky na jména jim jdou skvěle. Pokud jste tedy chtěli svému dítěti dopřát něco extra, sáhli jste jistě nakonec po jménu, které není na škodu, nevyčnívá a dá se s ním žít v bankovním sektoru stejně jako na prknech znamenajících svět.

2. Naučte ho být sebou samým

Chce se prosadit za každou cenu, vy mu chcete dopřát volnost, takže na základce spolu ochutnáte cigaretu, projdete internetovými střílečkami a ve třetí třídě má vaše dcera vlasy odbarvené nafialovo, protože tak vyjadřuje vlastní osobnost? Realita je taková, že děti potřebují mantinely a vy byste se neměla přizpůsobovat jim, ale ony vám. Myslíte si, že něco není vhodné? Pak to zakažte, od toho jste totiž rodič. Pokud to tak už u vás doma funguje, pak máte další plusové body.

3. Nechte potomka sportovat…

…ale netlačte na pilu. Myslíte si, že vaše děti zbožňují dvoufázové tréninky a sní jako vy před lety o zlaté olympijské medaili za… cokoli? Skutečnost může být taková, že vaše dcera nechce být baletkou a syn považuje Jágra za starou vykopávku a navíc ví s jistotou, že živit vás na stará kolena nehodlá. Podporujte tedy svoji ratolest ve sportech, které baví ji, nenuťte ji do těch, které zajímají vás. A že se jí čas od času nechce dělat vůbec nic? Respektujte to a rodičovskou laťku nasadíte hodně vysoko.

4. Co nejdřív do školy

Moderní je odklad, nebo nástup do školy v pěti letech? Co byste si jako malý/á vybral/a vy? Tak vidíte. Dopřejte dítěti alespoň chvíli dětství, než mu nastanou povinnosti. Takové rozhodnutí však konzultujte nejen s ním, ale i s psychology, kteří hravě rozpoznají génia a ujasní vám, že vaše touha mít doma malého Einsteina je sice chvályhodná, ve většině případů ale nereálná.

5. Pozor na divné cizince

Varování je namístě, pokud ale budete děti strašit bubáky, můžou se začít počurávat, případně koktat.
Pozor tedy na zvolená slova. Jestli chcete jako rodič bodovat, dejte své ratolesti na kroužek Wing Tsun a uvidíte, jak snadno si samy ochrání osobní zónu. Tip pro moderní rodiče: nemluvit s nepřítelem, nemá to cenu. Jestli tohle vaše dítě pochopí, jste hvězda. Pokud to nevezme od vás, vyškolte ho u odborníků.

6. Princeznovské mudúry

Zakazujete dítěti, aby doma chodilo v kostýmu oblíbeného hrdiny, nedej bože aby tak šlo do školy? Vzpomeňte si na své dětství a pochopíte, jak moc je trikot s Hello Kitty důležitý. A uvolněte ho i pro běžné denní nošení. Mimochodem – psychologové tvrdí, že děti, které si v předškolním věku vybírají samy, co na sebe, bývají v životě kreativnější. Dopřejete vy takový život svému zlatíčku? Pokud totiž ano, jste tolerantní hvězda.

7. Videa edukativního charakteru

Myslíte si, že jen ta jsou pro vaše dítě vhodná? Cože, vy snad pracujete neustále? Nechte svého potomka „placatit se“, u čeho chce, klidně mu stále dokola pouštějte stupidní pohádky pro batolata. Děti mají rády rituály, z dětských pohádek se rády učí písničky a vy jim do toho laskavě nekecejte. Jak by asi bylo vám, kdyby večer, kdy si chcete pustit pěkný horor, vaše zlatíčko najednou přišlo a přepnulo vám na pořad o páření slonů? Taky byste neměla radost. Proto přemýšlejte, než zmáčknete EJECT. Jedině jestliže pochopíte své dítě po všech stránkách, pak z vás bude ten nejlepší rodič na světě.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Děti, Rodiče, Hello, Zoe, Jágr, Moderní rodič, Denní nošení, Věc, Nové cd, Hello Kitty, Dokonalý rodič, České jméno, Šelma