Maminka.czPraktické rady

Nebojte se! Potíže, které mohou zaskočit novopečené rodiče, ale vy je zvládnete

Radka Walerová 24.  2.  2021
Porodila jste své první dítě a jste nervózní z toho, jak všechno zvládnete? Přemýšlíte, jak správně přebalovat, jak pečovat o pupík nebo jak vyměňovat plenky? Ano, někdy i ty nejzákladnější úkoly můžou novopečené matky znervóznit či vyděsit. Naučte se o dítě pečovat jako profík a úzkost zmizí jako mávnutím kouzelného proutku!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čištění pupíku

OBAVA: Co když se zanítí a dojde k infekci?

Po porodu pupečník přestane plnit svou funkci a pro dítě už nemá význam, takže uschne a odpadne. Pokud jde o péči o pupečník, názory se různí. Někteří pediatři doporučují čistit ho po každém přebalování, druzí radí nechat pupečník na pokoji a nijak zvlášť o něj nepečovat. No a někteří říkají, že stačí o pupečník pečovat jen občas, třeba po koupání. Autorka knihy Průvodce pro přežití matky lékařka Tanya Altmannová uvádí, že nové doporučení Americké pediatrické společnosti zní: Ignorujte ho!

Ohrňte plenky tak, aby okraj nepřekrýval pupík, nebo používejte vysoce senzitivní pleny (ideální jsou textilní pleny, které „dýchají“). Dokud se pupík nezahojí, nekoupejte miminko, jen ho otírejte. Jestli je oblast pupíku zvlhčená, jemně ji vysušte, ale není třeba ji extra mýt nebo čistit dezinfekcí. Do dvou týdnů by měl pahýlek odpadnout. Vytéká z pupíku tekutina? Pár dní po porodu je to normální. Trvá-li výtok déle nebo je oblast červená, případně má dítě horečku, jděte k lékaři a ujistěte se, že nejde o infekci.

PŘI KOUPÁNÍ MĚJTE VŠECHNO PO RUCE A NIKDY NEPŘECHÁZEJTE PO BYTĚ S MOKRÝM DÍTĚTEM.

Témata: Video, Časopis Maminka, Novorozenec, Po porodu, Mateřství, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Šestinedělí, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Strach, Jizvy, Pupečník, Plenka, Alexandra Vidnerová, Špička, Předkožka, Koupání, Infekce, Pupík, Textil, Novopečený rodič, Zadeček, Teploměr