Maminka.czVýživa a stravování

7 zdravých dobrot, které si zamilují i děti

Kristýna Kalinová 17.  2.  2015
Existují vůbec dobroty, které potěší chuťové pohárky a nebudou mít negativní dopad na zdraví? Ano! Zkuste naše dezerty, které kromě dobré chuti obsahují také živiny a zdravé tuky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina lidí si život bez sladkého snad ani nedokáže představit. Problém je v tom, že většina běžně dostupných dobrot obsahuje příliš velké množství cukru, ztuženého tuku a bílé mouky. Takové pochutiny nám nedají žádné živiny a naše tělo jen zatěžují.

Pokud si je dopřáváme často a v hojné míře, hrozí nám navíc cukrovka, nadváha, demineralizace organismu nebo snížení imunity. V našem jídelníčku najdete recepty na dezerty, na kterých si nejen pochutnáte. Obsahují totiž i živiny, zdravé tuky a nenajdete v nich bílou mouku ani cukr. 

Čokoládovo-fazolový koláč

8 porcí, 45 minut

Potřebujeme: 350 g vařených nebo konzervovaných černých fazolí, 60 ml rýžového mléka, 2 vejce, 2 lžíce panenského kokosového oleje, semínka z vanilkového lusku, 40 g holandského kakaa, 60 g špaldové celozrnné mouky, 1 a půl lžičky kypřicího prášku bez fosfátů, ¼ lžičky sody bikarbony, 100 g nerafinovaného třtinového cukru, špetka soli, 50 g nasekané kvalitní čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70 %)

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru rozmixujeme fazole a rýžové mléko, které podle potřeby můžeme přidat. Směs vlijeme do mísy. Vmícháme kokosový olej, vejce a semínka z vanilkového lusku.

V jiné míse smícháme kakao, mouku, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Suché ingredience vmícháme do fazolové směsi a poté přidáme nasekané kousky čokolády. Dortovou formu vymažeme trochou kokosového tuku nebo jiným olejem, vlijeme těsto a pečeme zhruba půl hodiny.

Tip: Místo špaldové mouky můžete použít rýžovou – vznikne tak bezlepková varianta dortu.

Klepněte pro větší obrázek

Banánová lízátka

2 porce, 30 minut + mražení

Potřebujeme: 120 g banánu, 10 g sekaných ořechů, 40 g kvalitní dřevěné špejle hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70 %),

Banán rozkrojíme napůl, do každé půlky zastrčíme dřevěnou špejli (od zmrzliny) a dáme na chvíli do mrazničky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou poté vlijeme do vysoké sklenice. Do čokolády namočíme špičku banánu.

Ořechy nasypeme na talíř a banán v nich obalíme. Necháme ztuhnout v ledničce, případně v mrazničce, pokud chceme vytvořit zmrzlinový efekt.

Tip: Místo ořechů můžete banán také obalit ve strouhaném kokosu.

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládovo-kokosové kostky

16 porcí, 60 minut

Potřebujeme: Čokoládový „korpus“: 200 g mandlí, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě, 100 g datlí, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě, 50 g strouhaného kokosu, 20 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů, špetka soli

Krémová náplň: 60 g panenského kokosového oleje, 100 g kešú ořechů, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě, 3 lžíce sirupu z agáve, 60 g kokosového krému, semínka z vanilkového lusku

Poleva: 100 g kešú ořechů, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě, 40 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů, 120 g panenského kokosového oleje, ¼ hrnku sirupu z agáve

Veškeré ingredience z každé části celého dezertu vždy rozmixujeme a dáme stranou (tedy např. ingredience na čokoládový korpus společně rozmixujeme, dáme stranou a pokračujeme ingrediencemi na krémovou náplň atd.).

Do menšího pekáče nebo obdélníkové nádoby vtlačíme připravený čokoládový korpus. Pomocí stěrky uhladíme na korpus i připravenou krémovou náplň. Vrstvení dokončíme čokoládovou polevou.

Nakonec vše zabalíme do potravinové fólie a vložíme do mrazáku na tři až čtyři hodiny. Po vyndání nakrájíme dezert na tyčinky. Uchováváme v mrazáku.

Tip: Kokosový krém získáte tak, že plechovku s kokosovým mlékem vložíte na pár hodin do ledničky a z vršku odeberete nejtučnější část.

Klepněte pro větší obrázek

Nízkotučný dezert a la creme brulée

2 porce, 35 minut

Potřebujeme: 4 vaječné bílky, semínka z vanilkového lusku, ¾ lžičky práškové stévie, 250 ml řeckého jogurtu, 250 ml mandlového nápoje, 4 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do hlubšího pekáče vložíme vhodné zapékací misky. Bílky, semínka z vanilkového lusku a stévii vyšleháme. Přidáme jogurt, mandlový nápoj a vše řádně promícháme. Směs vlijeme do připravených nádobek.

Do pekáče vlijeme mezi misky vodu a dáme péct do trouby asi na 25 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout. Nakonec posypeme třtinovým cukrem a pomocí kuchyňské hořící lampy vytvoříme křupavou krustu.

Tip: Můžete podávat s čerstvým ovocem.

Klepněte pro větší obrázek

Banánovo-jahodová zmrzlina

1 porce, 20 minut + mrazení

Potřebujeme: 120 g mraženého banánu, 100 g mražených jahod, 7 g medu, pár kapek citronové šťávy

Mražený banán i jahody vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Chvíli to trvá a občas budete muset ovoce promíchat a odstranit od stěn mixéru, ale výsledek stojí za to. Pomoci si můžete i podlitím trochou vody. Ochutíme medem a citronovou šťávou.

Hladký krém můžeme ihned podávat nebo přelít do nádoby vhodné k mražení a dát do mrazáku na dvě až tři hodiny, abychom mohli vytvořit typický kopeček zmrzliny.

Tip: Místo jahod můžete použít jakékoli jiné ovoce nebo k banánu přidat kakao a vytvořit díky tomu čokoládovou variantu.

Klepněte pro větší obrázek

Tofu tiramisu

8 porcí, 25 minut + 24 hodin na ztuhnutí

Potřebujeme: 200 g špaldových cukrářských celozrnných piškotů, 500 g neochuceného tofu, 230 g sójového vanilkového pudinku, 40 g medu, 100 g mandlového másla, 20 g amaretta, 1/3 hrnku silné kávy, 1 lžíce holandského kakaa

Na dno obdélníkového skleněného pekáče rozložíme jednu polovinu piškotů. Uvařenou kávu smícháme s amarettem a polovinu použijeme na jejich pokapání.

Tofu, pudink, med a ořechové máslo rozmixujeme dohladka a polovinu rozetřeme na piškoty. Zbývající piškoty pokapeme kávovým nápojem s amarettem a poklademe na vrch.

Vrstvení zakončíme tofu směsí a posypeme kakaem. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 24 hodin do ledničky, aby se veškeré chutě spojily.

Tip: Mandlové máslo si můžete vyrobit sami – opražené mandle jednoduše mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

Klepněte pro větší obrázek

Avokádový vanilkovo- medový pudink

2 porce, 20 minut

Potřebujeme: 200 ml mandlového mléka, 5 g mandlí na ozdobu, 200 g zralého avokáda, 14 g medu, 10 g chia semínek, semínka z vanilkového lusku

Avokádo zbavíme slupky a spolu s medem, chia semínka a podáváme ve sklenicích ozdobené mlékem a semínky rozmixujeme dohladka. Vmícháme mandlemi.

Tip: Mandlové mléko můžete nahradit rýžovým.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis Dieta, Mražení, Hladký krém, Kypřicí prášek, Dobro, Jahodová zmrzlina, Demi, Třtinový cukr, Ořechové máslo, Kypr, Tiramisu, Vyndání, Kakaový bob, Mrazení