Maminka.czMiminko

8 kuriózních uspávacích prostředků: Myčka, fén nebo digestoř?

Martina Machová 14.  4.  2018
Už jste si všimli, jak uklidňujícím zvukem je pro některá maličká miminka pro nás dospělé tak nepříjemný zvuk, jaký vydávají například vysavač nebo fén?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některá miminka se k spánku ukládají, jiná se musí ke spánku doslova „ukojit“. Další vyžadují houpání, zpívání či natřásání nebo se naopak domáhají absolutního ticha, kdy musí být všechna okna utěsněna a členové rodiny se v domácnosti pohybují s doslova zadrženým dechem a jako myšky.

Jenže pak tu jsou děti (a není jich málo!), jejichž uspávací rituál je poněkud výstřední – naprosto spolehlivě je uspí kupříkladu zvuk digestoře, fénu či dokonce vysavače! Kupodivu nejde o žádné budoucí masochisty, ale o úplně normální miminka, která si zkrátka dobře „pamatují“ jak to chodilo u mámy v bříšku.

Jak na uspávání miminka?
Pediatrie (poradna)

Jak na uspávání miminka?

U mámy v břiše nebylo tiše!

Možná se budete divit, ale u maminky v břiše nemělo žádné miminko klid a ticho – naopak! V děloze je slušný randál! Dominantními zvuky však kupodivu nejsou „zvuky zvenčí“, ale doslova symfonický orchestr maminčina těla.

„… Slyší mohutnou zvukovou kulisu složenou z tlukotu matčina srdce, šumění její krve ve velkých cévách, zvuků trávení v žaludku a střevu a také dýchání,“ vysvětluje porodní asistentka a publicistka Iris Goze-Hänelová.

Bylo změřeno, že zvuky maminčina těla mnohdy dosahují až neuvěřitelných 100 decibelů! Což lze srovnat například se zvukem sekačky na trávu či s hlukem z blízké dálnice. Vzhledem k tomu, že je vývoj ouška děťátka dokončen již v 20. týdnu těhotenství, je děťátko víc než polovinu svého prenatálního života na neustálý hluk zvyklé.

A to i přestože jsou všechny zvuky částečně tlumeny plodovou vodou v ouškách a také o něco silnějším bubínkem. Novorozenec tedy ze svého prenatálního života nezná ticho tak, jak jej chápeme a známe my – jeho tichem i „bezpečným zvukem“ je vcelku hlasitý šum!

Jak naučit dítě správně usínat

8 kuriózních uspávacích prostředků

V uvedených souvislostech se tedy nelze divit, že mnoho maličkých kojenců uspávají tak hlasité a dospělým uším vcelku nepříjemné zvuky, jaké vydává kupříkladu vysavač či digestoř! A jaké další kuriózní uspávací prostředky se v některých domácnostech osvědčují?

  • Digestoř
  • Fén
  • Vysavač
  • Myčka (hlasitá)
  • Tekoucí voda
  • Větrák v koupelně
  • Šumění v rádiu či v jiném přístroji
  • Jedoucí auto

Koneckonců není náhoda, že jako výzvu k tichu a zklidnění zcela intuitivně používáme slovíčka jako: „Pšššš, tssss…“ a podobná.

VIDEO: Otec uspal dítě pomocí ubrousku za necelou minutu

VIDEO: Návod jak uspat miminko do minuty
Témata: Miminko, Miminko, Vysavač, Ticho, Zvuk, Maličké miminko, Absolutní ticho, Uklidňující zvuk, Zpívání, Hluk, Fén, Uspávací rituál, Šumění, Uspávací prostředek, Fen, Prenatální život, Uspávání, Orchestr, Zadržený dech, Porodní asistentka, Ouško, Digestoř, Tekoucí voda, Symfonický orchestr, Maličký kojenec