[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
"Význam výživy je nejsilnější v tzv. oknu příležitosti, které nastává okamžikem početí a trvá do 2 let věku dítěte. Výživa se v tomto období silně uplatňuje v rámci nutričního programování, tedy může ovlivnit, do jaké míry bude dítě odolné vůči vnějším vlivům, zejména civilizačním onemocněním, jak mu bude fungovat imunitní systém, jaké budou jeho chuťové preference a tak podobně," říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.
Ta dále dodává, že se z těchto důvodů v poslední době změnil pohled na výživu těhotných žen (žena v těhotenství nemá jíst za dva, ale dvakrát lépe), změnila se i doporučení týkající se zavádění příkrmů.
Karolína Hlavatá uvádí, že příkrmy by neměly být podávány dříve než v ukončeném 4. měsíci věku, ale neměly by být odkládány déle než do 6. měsíce věku. "Do jídelníčku mohou být zařazovány i potraviny považované za alergizující – lepek, citrusy, ryby. Stěžejní je dbát na pěstování správných stravovacích zvyklostí, zaměřit se na pestrost ve výběru potravin a pravidelný jídelní režim," doplňuje Karolína Hlavatá , která také radí, na co si v jídelníčku dát pozor a také sestavila třídenní ukázkový jídelníček vhodný pro osmiměsíční dítě.
Tabulka: Doporučené průměrné nutriční hodnoty pro příjem energie, tuků a bílkovin ve věkové kategorii 4.–11. měsíc věku (Zdroj: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. 2011.)
Energie
1900–2000 kJ
Tuky
35–45 % z celkového příjmu energie
(průměrně 18–21 g tuku)
Bílkoviny
1,1 g/kg tělesné hmotnosti/den