Maminka.czJen pro maminku

8 nejlevnějších prostředků proti stárnutí

Jana Potužníková 4.  6.  2013
Většina produktů slibujících, že s nimi (nikdy) nezestárnete, je nesmírně drahá. Ale existuje i spousta cest, jak pozastavit čas, aniž byste musela vůbec jen otevírat peněženku! Jaké to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Užívejte si slunce

Slunce hřeje, svítí, předznamenává příchod optimistického léta a přináší také dobrou náladu, ale z pohledu vašich snah zastavit čas je daleko důležitější informace, že právě díky slunečním paprskům se příznivě zvedne množství vitaminu D ve vašem těle (především UVB záření). A ten je opravdu důležitý! Posiluje imunitu, snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje tvorbu a obnovu kožní tkáně a pomáhá ke správnému využití vápníku – což mimo jiné znamená zdravější kosti, nehty a zuby. Protože je ovšem přemíra slunění škodlivá a může vést naopak ke stárnutí pokožky, vzniku pigmentových skvrn nebo řady závažných onemocnění včetně rakoviny, dbejte na to, abyste se na slunci bez ochranných prostředků pohybovala maximálně 15 minut denně (to pro získání vitaminu D bohatě stačí!). Pro delší pobyt na slunci se vybavte opalovacími krémy s UVA i UVB filtrem… A myslete na to, že na dodání vitaminu D stačí i polojasné počasí, takže na přímém, ostrém slunci se vystavovat nemusíte nikdy!

2. Doplňujte antioxidanty

Takzvané antioxidanty jsou látky, které si dokážou poradit se škodlivými volnými radikály, jež se do těla dostávají nevhodnou stravou, ze špatného ovzduší a množí se také vinou stresu. V buňkách pak v rámci oxidace způsobí jejich větší opotřebení, stárnutí a také degenerativní změny, které mohou vést až k rakovinným procesům. Prostě – volné radikály je lepší omezovat, a to umějí právě antioxidanty. A dobrá zpráva je, že ani za ně nemusíte utrácet peníze, protože nejlépe působí stejně ty, které se vám do těla dostanou v přirozené podobě prostřednictvím jídla. Mezi ty nejúčinnější patří vitaminy C a E, betakaroten a minerální látky, jako je selen nebo zinek. Zaměřte se tedy na čerstvou zeleninu a ovoce, přísun mořských i sladkovodních ryb, zařaďte kvalitní zelený čaj. Co se antioxidačního působení týče, nemůžeme nezmínit také látky, kterým se říká flavonoidy. Najdete je třeba v čokoládě (respektive kakau), ve víně (sem tam sklenka opravdu neškodí!), olivovém oleji nebo lékořici.

3. Pravidelně zavlažujte

Dodržovat pitný režim vás „nutí“ každý návod na zdravý životní styl. Ale dostatečný příjem vody je důležitý také z hlediska anti-aging opatření. Všimla jste si třeba, že některé ženy vypadají daleko starší, než jsou? Můžete se vsadit, že málo pijí. A stárnutí pokožky je asi nejviditelnějším projevem tohoto nedostatku. Voda totiž tvoří 75 % našeho těla, je součástí každičké buňky, a pokud jí není dost, jednotlivé buňky se scvrkávají a skutečně rychleji stárnou. Voda navíc znamená pro tělo velkou očistu, a když se tělo nezbavuje odpadních látek, výsledkem může být třeba také celulitida, nefunkční lymfatický systém a jiné potíže. A protože vody, respektive hydratace není nikdy dost, myslete na ni také při výběru pleťového krému. Na den si určitě vybírejte především krém hydratační, aby pleť dostávala vláhu zevnitř i zvenčí. (Mimochodem, víte, kolik toho vlastně máte vypít právě vy? Přibližně 30–35 ml vody na každý kilogram vašeho těla. To dáte!)

4. Škatulata, hejbejte se!

Naprosto zadarmo můžete každý den chodit také na procházky. A jsou to právě ony, nikoli náročné, stresující cvičení ve fitku, které vám prospějí nejen z hlediska postavy, ale také prodloužení mládí a fyzické i psychické svěžesti. Na čerstvém vzduchu si vyčistíte hlavu a zbavíte se stresu, který – jak už jsme se zmínili výše – přispívá k tvorbě volných radikálů. Kromě toho vám doslova přidělává vrásky, zvyšuje riziko infarktu, vzniku rakoviny a dalších závažných onemocnění, která zkracují život. Procházky posílí vaši imunitu, srdce, zvětší kapacitu plic, prokrví pokožku, nastartují regenerační procesy v celém těle, nemluvě o tom, že vám také umožní lépe usínat a prohloubí i kvalitu spánku, který je pro obnovu těla nezbytný!

5. Pořádně se (do toho) obujte

Nejen na zmíněné procházky pak vybírejte pořádné botky. Pokud toho nachodíte denně hodně nebo pravidelně běháte, je prokázané, že byste své tenisky měla vyměnit každé tři měsíce (ano, měsíce, nikoli roky!). Hodně přemýšlejte i u volby bot na každodenní nošení do práce. Důvod? Správné boty šetří vaše klouby, nedeformují chodidla, nebortí klenbu, šetří vás bolesti i degenerativních změn v držení těla. A určitě nám dáte za pravdu, že vypadá lépe chodit hezky vzpřímeně a svižně, s úsměvem na tváři, než se hrbit a trápit na každém kroku. Chodit pohodlně rozhodně neznamená nosit boty nevzhledné a zastaralé! Jen vybírejte boty kvalitní a dobře ušité. Investice se vyplatí.

6. Otevřete se životu

Ne nadarmo se říká, že důležité je být mladá hlavně „na duchu“. Dostatek životní energie, nadhledu, optimismu a ochoty jít pořád dál, to je možná vůbec nejúčinnější anti-aging medicína na světě. A v tom vám pomůže spousta věcí. Fakt, že budete chodit do společnosti, mezi ně určitě patří. Do společnosti lidí, které máte ráda, kteří dělají věci vám příjemné, baví vás jejich nápady, cíle, záliby… Pookřát na duši vám dovolí určitě i to, když sem tam vyrazíte za uměním, hudbou nebo si půjdete zatančit. Nuda mladistvému vzhledu moc nepřeje. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na lásku včetně její fyzické podoby, protože láska a sex, to je zaručený zdroj mnoha užitečných hormonů (serotoninu – hormonu štěstí, adrenalinu – který vás dokonale prokrví, dopaminu – hormonu blažených pocitů, který přináší kromě zamilovanosti také třeba dobré jídlo). Stejně jako je třeba zdůraznit, že výborný anti-aging efekt přináší také sebeláska, sebedůvěra a sebevědomí. Tři „sudičky“, díky nimž převálcujete nejen údaje z občanky!

7. Okuste virtuální realitu

Určitě se nevyhýbejte sociálním sítím. Navštivte Facebook, Twitter, Badoo – a už nikdy vám neunikne nic ze života vašich přátel ani žádné světové novinky. Právě prostřednictvím sociálních sítí objevíte nové zájmy, dostanete pozvánky na společenské akce, rozšíříte okruhy svých známých nebo zajímavých pracovních kontaktů, budete ve spojení s těmi ze svých blízkých, kteří jsou aktuálně na druhém konci, a snadno navzdory jakémukoli svému věku udržíte tempo se světem kolem. A i o tom je anti-aging!

8. Usmívejte se!

Daleko lépe určitě vypadají a cítí se optimisté – lidé, kteří nevidí za překážkou nepřekonatelný problém, ale skvělou životní výzvu, kteří se nerozbrečí po každém zakopnutí, ale dokážou se smát sami sobě, zvednout se a jít zase dál. K „věčnému mládí“ prostě patří i humor, schopnost nadsázky, sebeironie… Takže odhoďte vrásky z mračení a starostí a dejte prostor těm od spokojeného úsměvu.

Témata: Jen pro maminku, Časopis Dieta, Životní energie, Správné využití, Dopamin, Star, Lymfatický systém, Nepřekonatelný problém, Blažený pocit, Stárnutí, Celulitida, NEJ, Sebeláska