Maminka.czPéče o zuby

8 tipů, jak děti motivovat k čištění zubů. Zapojte fantazii

Čištění zubů je věc, která u dětí nebývá příliš oblíbená. Trvá to dlouho, tolik práce, žádná zábava… Zkuste následující tipy, třeba vám některý z nich pomůže a vaše dítě začne o své zoubky pečovat přece jen s větší chutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě v generaci našich rodičů se věřilo, že o mléčné zuby není třeba nijak zvlášť pečovat, protože přece vypadají a místo nich přijdou nové. Je to ale přesně naopak – zanedbaná péče u mléčného chrupu vede k problémům s tím trvalým, protože zubní kaz mléčného zubu se dostane do zubních kanálků a nakazí i zuby budoucí. Při špatné péči se mohou objevovat i další potíže – záněty, bolesti dásní. A pokud například přední zuby vypadnou z mléčného chrupu kvůli poškození příliš brzy, zadělají dítěti na potíže se správnou artikulací.

Mléčné zuby sice vypadají, i tak ale potřebují péči. Jakou a proč?

Tohle všechno jsou důvody, proč bychom neměli péči o zuby podceňovat ani u těch nejmenších. Nehledě na to, že čím dříve dítě získá správný návyk, tím snáze ho bude dodržovat. Pokud dítě necháte několik let zuby šidit, těžko ho pak ze dne na den přeučíte.

A jak tedy na to, aby si dítě čistilo zuby rádo?

1. Vytvořte příběh

Využijte bohaté dětské fantazie a představivosti a vyprávějte prckovi příběh o zubním broukovi, který miluje dětské zoubky. Nejradši je okusuje, pokud děti předtím mlsaly, a tak je potřeba ho z pusy vyhnat. Pomocí kartáčku, pasty a pak i spousty vody, která brouka spláchne jako nic! Na závěr můžete malým zrcátkem zkontrolovat, jestli se tam opravdu žádný neschovává.

To je jen jeden z námětů pro inspiraci, můžete si samozřejmě vymyslet jakýkoli vlastní příběh nebo pohádku. Jen pozor, děti by měly poučit a pobavit, ale ne vyděsit a způsobit jim trauma.

2. Pomozte si knížkou

Děti knížky milují, obzvlášť pokud mají hodně obrázků, a ty s příběhy z běžného života, jaký samy znají, patří mezi nejoblíbenější. Zapátrejte v knihkupectví, knížek s motivem čištění zubů v nich najdete až nečekaně dost. Děti se zábavným způsobem dozvědí, proč a jak se o zoubky starat, a možná to od kamaráda v knížce přijmou lépe než od vás.

Náš tip: Příběh veselých zoubků od Kateřiny Gančarčíkové.

3. Vyberte dobře pomocníky

Jestliže vaše dítě miluje pohádkové postavičky a musí je mít na všem, pořiďte mu i zubní kartáček s obrázkem oblíbeného hrdiny. Čištění hned bude veselejší! Při výběru zubní pasty vsaďte spíše na chutnou příchuť. Děti mají nejraději malinovou nebo jahodovou. Stejně tak volte příchuť ústní vody. 

Neošetřený kazivý zoubek může nakazit další chrup, říká zubní lékařka

4. Pusťte oblíbenou písničku

Aby byly zuby opravdu dobře vyčištěné, měli bychom je kartáčkem opečovávat aspoň dvě minuty. To může být pro malé dítě opravdu nesnesitelně dlouhá doba! Zapojte tedy hudbu a zaveďte rituál v podobě dvouminutové oblíbené písničky. Je jedno, jestli ji budete zpívat nebo ji pustíte z mobilu, čas s ní rozhodně uteče jako nic.

5. Přiberte hračku jako kamaráda

Hlavně nejmenším dětem se bude líbit, když si s nimi zoubky vyčistí i jejich plyšový parťák nebo jiná oblíbená hračka. Možná nějakou můžete pořídit už se zřetelem na funkci zubního pomocníka – a podle toho ji i vybírejte. S viditelnými zoubky, případně otevřenou pusou nebo tlamou, kam se vejde kartáček. A počítejte s tím, že budete za loutku i mluvit a budete komentovat, jak se zuby čistí.

6. Měřte čas

Děti mají rády přesné časové úseky. Hudbu už jsme zmínili, ale co si na pomoc přizvat třeba přesýpací hodiny? Seženete jich spoustu druhů, můžete je postavit na poličku nebo přilepit třeba nad umyvadlo. Pak už stačí jen odstartovat a dítě fascinované tekoucím pískem si ani nevšimne, že dvě minuty jsou pryč.

7. Zapojte technologie 

Ano, i při čištění zubů můžete zapojit aplikace v telefonu či tabletu. Některé ukazují, kde si má dítko přesně čistit, jiné pomáhají zubní víle porážet nepřátele ve formě kazů. Pozor jen, aby se dítě plně soustředilo na čištění zubů, nikoliv na hru.

Nejčastější chyby v péči o dětský chrup

8. Buďte tím nejlepším vzorem

Čistit si zuby správně se dítě musí naučit, k tomu potřebuje vzor a cvičení. A protože nejlépe se děti učí nápodobou a nejvíc od nás rodičů, je úplně přirozené, že nejlépe uděláme, když si zuby budeme čistit společně s nimi. Děti často čistí jen přední zuby, které rychle odbydou, a na zadní zapomínají úplně. Je na nás, abychom jim předvedli význam kruhových pohybů, stírání shora dolů a všechny polohy kartáčku a zdůraznili, že se čistí opravdu všechny zuby. Že dítě jde spát v sedm a vy až o půlnoci? Nevadí, častějším čištěním svým zubům jedině prospějete.

Nejčastější chyba při péči o chrup dětí? Rodiče dětem nedočišťují zuby
Témata: Zdraví, Děti, Zuby, Hry pro děti, Naše tipy, zábava, Fantazie, Péče o zuby, Mléčné zuby, Oblíbený hrdina, Čištění, Přední zub, Heroes, Pasta, Jak, Špatná péče, Pohádková postavička, Běžný život, Zábavný způsob, Velká chuť, Tip, Nejlepší vzor, Zubní kartáček, Představivost, Zubní pasta, Zdraví na Heureka.cz