Maminka.czZdraví

8 tipů jak předcházet zubnímu kazu u dětí

Martina Machová 24.  2.  2014
8 tipů jak předcházet zubnímu kazu u dětí
Zubní kaz je nekorunovaným králem dětských stomatologických onemocnění, v současnosti by se dalo mluvit takřka o epidemii tohoto onemocnění. Nicméně zubnímu kazu, a tedy i nepříjemnému ošetření a léčbě, lze vcelku jednoduše předcházet!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Preventivní péče o dětské zoubky není časově, finančně ani technicky náročná, nároky na nás rodiče jsou naprosto jednoduché; musíme být důslední a o zuby našich dětí se starat s železnou pravidelností.

8 tipů, jak předcházet zubnímu kazu

1. Zoubky čistěte ihned, jakmile se prořežou, a to 2 x denně; po snídani a před spaním. V batolecím věku nic nezkazíte ani čistěním před delším poobědním spaním.

2. Nikdy neolizujte špinavý dudlík, nebo třeba lžičku, kterou jej krmíte apod.
Bakterie, které se podílejí na vzniku zubního kazu, jsou prokazatelně přenosné!

3. V noci dítěti nepodávejte slazené nápoje, ale pouze vodu. Dokonce i časté noční kojení je mnoha odborníky v současnosti považované za rizikový faktor přispívající ke vzniku zubního kazu. Někteří stomatologové v těchto souvislostech doporučují, otřít dítku po nočním kojení zoubky navlhčeným kapesníkem.

4. Sladké nápoje batolatům nepodávejte ani před denním spánkem.

5. Snažte se své „zubaté“ dítko naučit pít co nejdříve z hrníčku. Mnoho dětí je fixováno na lahev a neustálé upíjení – bohužel často doslazovaného nápoje.

6. Nedávejte dětem mezi jídly sladkosti. Chcete-li „odměnit“ sladkostí, ideální doba je ihned po jídle. Pak by měly následovat zhruba 2 hodiny bez sladkostí a jídel s převahou sacharidů (sliny po tuto dobu neutralizují kyselé prostředí, které svědčí nežádoucím bakteriím).

7. Zhruba 1x za 2 – 3 měsíce kupte dítku nový dětský kartáček.

8. O způsobu čistění dětských zoubků i vhodném kartáčku vás nejlépe poučí dentální hygienista, investice do jeho návštěvy se jednoznačně vyplatí (nejen u dětí)!

Méně známým faktem je, že ke kazivosti zubů mohou nepřímo přispět i problémy s nosní mandlí! Malý pacient se zvětšenou nosní mandlí obvykle spí s otevřenou pusou, ústní sliznice je pak suchá, málo prosliněná. Jenže právě dostatek slin je jednou z podmínek procesu tzv. remineralizace odvápněné zubní skloviny.

Je mnohdy fascinující, jak je v lidském těle vše propojeno a naprosto se tedy nevyplatí podceňovat a vytrvale přehlížet jakékoliv zdravotní problémy, které tělo trápí. Víte například, že dlouhodobě neléčený zánět zubu může v některých případech souviset třeba se zánětem slepého střeva?

Témata: Zdraví, Děti, Jak, Zubní kaz, Tip, Neléčený zánět, Zub, Kaz, Kyselé prostředí, Zdraví na Heureka.cz