Maminka.czNaše tipy

8 tipů na rozvoj hrubé motoriky vašeho děťátka

Jitka Hemolová 16.  3.  2017
Hrubou i jemnou motoriku si samozřejmě musí nacvičit vaše dítě. Vy mu ale jako maminka můžete významně pomoci tím, že mu dodáte takové podněty, které jej v procvičování obou motorik pomohou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, jak podpořit správný vývoj a rozvoj motoriky vašeho děťátka? Odborníci se shodují na tom, že nejlépe tím, že jim dáte volnost a nesvážete je do lehátek, hopsátek či chodítek. Maminky by měly pečlivě dbát na správnou manipulaci s miminkem, protože si v pozdějším věku ušetří trable se správným držením a symetrií těla. Také je třeba pozorně sledovat vývojová stádia, kterými dítě prochází. Je možná obdivuhodné a prima, že se ze sedu rovnou postaví a vykročí do světa, pro správné fungování motoriky, ale potřebuje projít všemi fázemi, přičemž nezbytné je lezení. To například stimuluje jemnou motoriku. Vůbec nejlépe uděláte, když budete dítěti nablízku, ale necháte ho, aby se rozvíjelo "samo", přirozeně se se zájmem. 

Zásady správné manipulace se spokojeným miminkem

Jak tedy rozvíjet hrubou motoriku?

1. Stimulujte chůzi dráhou z různých materiálů

 

Klepněte pro větší obrázek

 

Stimulovat chůzi můžete již od batolat. Stačí si doma vytvořit dráhu po různorodých materiálech - chlupatý koberec, plastové puzzle, dlažba, parkety...Pamatujte, že je třeba, aby batole ťapkalo hlavně NABOSO.

2. Kutálej se, kutálej 

Klepněte pro větší obrázek

Kutálejte si s dětmi obyčejně s míčem mezi nohama. Nejen, že tím podpoříte vzpřímený sed, ale tímto cvičením připravíte vašemu dítku oči na pozdější dovednost jako je čtení.

3. Plazení pod židlemi stimuluje ramenní svaly 

Klepněte pro větší obrázek

 

Plazení se vpřed mezi dvěma židlemi s  nízkou překážkou - to je přesně ten moment, kdy rozvíjíte především svaly v oblasti ramenních a kyčelních kloubů. Navíc tahle dráha batolata velmi baví. 

VIDEO: Jak malým dětem pomáhat se sedem, lezením a chůzí? 

4. Skáču, tedy jsem 

Klepněte pro větší obrázek

Skákání, poskakování, vyskakování a později přeskakování, to je ten nejlepší základ pro pozdější běhání. Kupte malou trampolínku, skákejte po gauči, pořiďte si molitanové žíněnky. A nejrpve trénujte skok do hloubky, později i do dálky. 

Zásady bezpečného skákání na trampolíně, nejzranitelnější jsou děti do 6 let

5. Klády, chůdy, bosu: rozvíjíte obratnost a stabilitu 

Klepněte pro větší obrázek

Překonávání překážek je psina. Můžete tak učinit třeba pomocí balančních podložek, bosu, chůd, nějaké klády apod. Chůdy si můžete vyrobit doma třeba z plastových květináčů a provazů, stačí trocha šikovnosti. Možná se vám to ani nezdá, ale tím vším trénujete sebejistou  koordinovanou chůzi, tříbíte dětskou obratnost, stabilitu a rovněž smysl pro rytmus.

6. Válejte sudy, posilujte břišní a zádové svaly

Klepněte pro větší obrázek

Válejte sudy! Doma na koberci, venku na trávě, kdekoli to jde. Válením sudů dítě posiluje břišní a zádové svaly a jejich souhru, která je důležitá pro vzpřímenou chůzi.

7. Házení míčkem trénuje odhad 

Klepněte pro větší obrázek

Vezměte míček a vyzvěte dítě ke hře. Určitě se rádo přidá. Házejte s dítětem míček třeba do odpadkového koše a  postupně zvyšujte vzdálenost.

8. Nevyhýbejte se pohybu v jakékoli podobě

Klepněte pro větší obrázek

V zásadě jakýkoliv pohyb je prostě prima. Ať už vaše dítě objeví kouzlo odrážedla, tříkolky nebo koloběžky či bude do omrzení lézt na skluzavku a prolézat kdejaké skuliny, případě řádit na trampolině - trénuje souhru pohybů. A to je správně. 

Dětské nohy mohou zdeformovat příliš úzké ponožky, stejně jako nevhodná obuv
Kdy má dítě umět kotoul? Jaký pohyb je vhodný pro roční, tříleté nebo šestileté děti?
Tlusté, nebo ještě roztomilé dítě? Kdy a jak řešit váhu dětí
5 věcí, kterými rodiče svým dětem nejčastěji brání v rozvoji

 

 

 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Hry pro děti, Naše tipy, Trocha šikovnosti, Plazení, Nevhodná obuv, Bezpečné skákání, Volnost, Běhání, Puzzle, Květináč, Kyčel, Obratnost, Dlažba, Motor, Míček, Vaš, Nejlepší žák, Koberec, Kyčelní kloub, Trable, Skákání, Tip, Správný vývoj

Video