Maminka.czKojenec

8 tipů pro super snídaně

Vanda Stöckbauerová 12.  5.  2012
8 tipů pro super snídaně
Říká se, že snídaně je základ dne. Něco na tom bude, protože nejen odborníci na výživu, ale i psychologové upozorňují, že společně strávené chvíle u rodinného stolu jsou důležité a dětem dávají dobré návyky pro jejich budoucí život. Jak na to, abyste si pochutnali, a navíc i užili zábavu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co si budeme povídat, ranní vstávání během pracovního týdne je pro dítě (a často i rodiče) dost stresující, zvlášť když se celá rodina budí na poslední chvíli a zbývá čas jen na hygienu, obléknutí a jídlo se odbude sušenkou.
Jistě souhlasíte, že to není zrovna ideální.

Snídaně sice slouží jako prevence nadváhy, ale konzumovat ji pár minut po probuzení a ve spěchu je pro trávicí trakt nevhodné a nepřirozené. Proto je lepší trochu si přivstat, uvařit čaj, namazat všem obloženou bagetku a v klidu se sejít u společného stolu. Nemusíte hned vyvařovat pět chodů, od toho jsou přece víkendy :-) Snažte se ale dodržovat pravidlo, že když už je na společnou snídani čas, pořádně si ji užijete!

1. ZAVEĎTE SI SVŮJ RITUÁL

Zkuste jeden den v týdnu vymyslet něco originálního, na co se budete těšit nejen vy, ale i vaše děti. Co takhle každou neděli posnídat v posteli? Říkáte si, že tam budete mít drobky a prostěradlo upatlané od marmelády? A od čeho jsou pračky? Zachumlejte se do peřin a po snídani se ještě chvíli jen tak koukejte na pohádky.
Uvidíte, že děti z toho budou nadšené a váš partner také, když si bude moct chvilku přispat. Pokud nemáte dostatečně velkou postel nebo vás tento způsob „stolování“ neláká, vymyslete si vlastní rituál. Můžete třeba každý týden zkoušet nové recepty, jednou posnídat po anglicku, jindy zase po francouzsku nebo americku. Dětem tím přiblížíte tradiční pokrmy jednotlivých národů a užijete si legraci.

2. JDĚTE PŘÍKLADEM

Chcete, aby váš potomek ráno jedl vždy nutričně vyvážené jídlo, zatímco vy se pravidelně odbýváte koblihou „na stojáka“? Uznejte, že pokud u něj chcete vybudovat správné stravovací návyky, budete muset změnit svůj přístup. Raději si přivstaňte a připravte všem ovesnou kaši s čerstvým ovocem a oříšky a společně si na ní pochutnejte.
Hlavně žádný stres. Uvědomte si, že pro dítě jste vzorem, tak se snažte jít mu příkladem.
A i v tomto případě platí pravidlo, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.

3. EXPERIMENTUJTE

Děti jsou ve svých chutích spíše konzervativní. Když si oblíbí povidlové buchty, vyžadují je pak dennodenně. I když bílá mouka a cukr jednou za čas neuškodí, existuje mnoho zdravějších snídaňových variant. Zkuste v kuchyni použít trochu fantazie a vymýšlejte dobroty, které budou nejen chutnat, ale navíc budou zdravé a pěkné na pohled. Mističku s jogurtem naservírujte ozdobenou čerstvým ovocem, ze sendviče udělejte jednohubky a zapíchněte do nich vlaječky.

Nezapomínejte ani na syrovou zeleninu, kterou můžete servírovat v různých úpravách. Nakrájejte kousky mrkve, okurky, řapíkatého celeru a papriky a připravte k nim do mističek ochucený dip, který vytvoříte třeba z bílého jogurtu, lučiny nebo našlehaného tvarohu s čerstvými bylinkami a kapkou olivového oleje.

4. NEŠKLEBTE SE

Jestliže chcete, aby vaše dítě jedlo nějaký nový pokrm, předveďte, že i vám moc chutná. Pokud budete sami ohrnovat nos nad pohankovou kaší, jen stěží ji dostanete do svých ratolestí. Dopředu si tedy s partnerem připravte strategii a jídlo chvalte, jak je dobré, a s chutí si ho přidejte. Když vaše ratolest uvidí, Úšklebky a citoslovce „fuj“ do kuchyně nepatří.

5. VYBÍREJTE KVALITNÍ SUROVINY

jak si pochutnáváte, sama bude chtít zkusit, co že to máte za dobrotu. Dejte si záležet, aby snídaně byla připravená jenom z kvalitních surovin. Vyhněte se polotovarům, uzeninám (výjimku tvoří bio šunka či kvalitní dětská šunka), paštikám a dalším konzervovaným produktům. Nenabízejte místo jídla pamlsky s vysokým obsahem tuku a cukru. Naučte děti jíst celozrnný chléb, zakysané mléčné výrobky (bez přídavku cukru, nikoli však „light“), čerstvou zeleninu a ovoce (ideálně sezonní v bio kvalitě), čerstvé sýry (lučina, žervé, cottage), ovesné vločky (ve formě kaše nebo domácího müsli). Nemusíte se vyhýbat ani moučníkům, ideální jsou například nekynuté lívance nebo závin plný jablek a ořechů. A velikost porce? Nabízejte raději menší s tím, že přidat si můžete vždycky.

6. HODNĚ PIJTE

Nezapomínejte, že je po ránu nutné doplnit tekutiny.
Dětský organismus je ztrácí intenzivněji než dospělý, navíc děti často ani nepociťují žízeň. Ideálním nápojem je čerstvě vymačkaná šťáva z kvalitního zralého ovoce zředěná vodou na dvojnásobek. Před samotnou přípravou ovoce dokonale oloupejte a omyjte. Klasikou je samozřejmě čaj. Dětem od ukončeného 2. roku můžete nabídnout slabý černý čaj, který dochutíte trochou glukózy nebo třtinovým přírodním cukrem a citronovou šťávou.

7. NEVYHROŽUJTE

Netrvejte na tom, že ze stolu musíte odnést vždy prázdné talíře. Pokud už dítě nechce jíst, nenuťte ho. Akceptujte, když bude jíst jen některý z nabízených pokrmů. Snídaně by měla vždy probíhat v klidu, napětí ke stolu jednoduše nepatří. Dávejte si však pozor na to, aby si dítě nezvyklo poroučet, co bude jíst. Připravovat každý den makový závin přece nebudete.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012

8. POVÍDEJTE SI

Že se při jídle nemluví? A odkdy? Možná si vzpomínáte na větu: „Dobré chutnání a žádné povídání“. Jenže uvolněná atmosféra a přátelské hovory ke stolování prostě patří.

Myslete na doporučení, že k pocitu sytosti je třeba jíst aspoň 20 minut, takže na rychlé pětiminutovky, kdy do sebe jídlo beze slova nahrnete, zapomeňte. Víkendová snídaně je ideální příležitostí, kdy si můžete všichni popovídat. Vyhněte se však konfliktům a řešte raději „lehká“ témata. Dětem můžete vysvětlit, jak je pestrá strava důležitá pro jejich růst a zdraví.


Lívance s jahodami a ricottou

Ingredience:
3 celá vejce, 400 ml polotučného mléka, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké pšeničné mouky, 1 bio vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, řepkový olej na smažení, jahody a ricotta

Postup:
Vejce ušlehejte s mlékem a vanilkovým cukrem. Postupně přimíchávejte mouku a prášek do pečiva. Poté nechte těsto chvilku odstát. Smažte na trošce řepkového oleje dozlatova. Jahody omyjte a rozmixujte nahrubo. Ozdobte jimi lívance a přidejte ricottu, tu můžete nahradit i klasickým měkkým tvarohem, zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Nakonec ozdobte čerstvou meduňkou nebo stévií sladkou.

Tip: Jahody v receptu nahradíte sezonním ovocem, například banány, kiwi, pomeranči nebo mandarinkami.

Doporučení: vhodné pro děti od 1 roku bez intolerance na lepek

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Obléknutí, Lívanec, Tip, Ideální nápoj, Paštika, Uvolněná atmosféra, Zralé ovoce, Lučina, Snídaně, Super, Mandarinka, Bílá mouka, Domácí müsli, Sup, Vymačkaná šťáva