Maminka.czChování a vztahy

8 věcí, na které by se nemělo zapomínat při výchově prvorozených

Martina Machová 29.  9.  2015
Být prvorozený není vždy snadné, na jaké věci bychom ve výchově prvorozených dětí neměli zapomínat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Pořadí narození dětí v rodině má velký vliv na utváření osobnosti, na výběr zaměstnání či výběr partnera a samozřejmě také na pozdější výchovu vlastních dětí. Sourozenecká konstelace má bezesporu zásadní význam na utváření a formování celé osobnosti,“ tvrdí populární psycholog, publicista a autor mnoha bestselerů Kevin Leman.

Mnoho odborníků, pedagogů a vychovatelů a nakonec i rodičů mu v tom dává za pravdu. Z tohoto pohledu jsou právě prvorození (a často také jedináčci) označováni jako zodpovědní a systematičtí jedinci, mající rádi věci na svém místě. Prvorození prý přirozeně tíhnou k perfekcionalismu a vyznačují se pozoruhodnou úrovní sebekázně.

Okouzlující benjamínci, rození manipulátoři

Samozřejmě existují také výjimky, a pochopitelně též nelze k lidským bytostem přistupovat jako k předvídatelným strojům, u nichž by se jejich vlastnosti daly vtěsnat do nějakého manuálu. Nicméně jisté je, že prvorození, kteří musí mimo jiné obvykle velmi rychle dospět, si zaslouží, abychom jim jejich mnohdy náročnou pozici v rodině ulehčili.

8 věcí, na které nezapomínejte při výchově prvorozených

  1. Příchod dalšího dítěte do rodiny nemusí všem jejím členům přinést výhradně radost. Narození mladšího sourozence pro prvorozeného zpravidla znamená „sesazení z trůnu“, více povinností a méně pozornosti. Taková situace je sice přirozená, avšak pro malé dítě nelehká. Proto byste v takových případech rozhodně neměli podcenit přípravu na příchod sourozence.
  2. Jistě nezapomínáte prvorozenému připomínat, jeho odpovědnost. Nezapomínáte ale i na určitá privilegia? Vaše nároky by měly být v tomto ohledu vyvážené a kompenzované.
  3. Má-li váš prvorozený skutečně sklony k perfekcionismu, pokuste se netlačit v tomto směru ještě více na pilu. Vychovali byste z něj stále nespokojeného, možná dokonce frustrovaného jedince, který se celý život požene za nemožným – vždyť jen málokdy bude vše perfektní!
  4. Každé dítě v rodině vás někdy potřebuje jen pro sebe. Pozor, nezapomínejte tedy, že i starší a „samostatný“ prvorozený tuto potřebu cítí, byť o ní třeba nemluví.
  5. Jistě jste si první dítko nepořídili jako „au-pair“ pro mladšího sourozence, proto se k němu tak nechovejte! Samozřejmě, že občas pohlídá, vyzvedne, obstará, ale rodičem jste vy!
  6. Dědit se nemusí pouze oblečení a hračky, ale také povinnosti! I nejstarší sourozenec může z některých povinností jednoduše vyrůst a předat je mladším – nezapomínejte na to. Nejstarší dítě by se nemělo cítit jako „poskok“ všech.
  7. Prvorození jsou dle psychologa Lemana velmi citliví na kritiku, poučování a neustálé opravování. Spíše snesou, když je necháte, aby se s problémem vypořádali dle svých sil sami. Nevnucujte jim zbytečně svou pomoc.
  8. I přestože je nejstarší a nejrozumnější, dovolte mu být dítětem. Ostatně, vždyť jím stále je!

Mohlo by vás také zajímat: 

Sourozenecké konstelace
Chování a vztahy

Sourozenecké konstelace

Témata: Chování a vztahy, Pair, Populární psycholog, Kevin Leman, Velký vliv, Věc, První dítko, Sourozenecká konstelace