Maminka.czNeplodnost a IVF

9 důvodů, proč se vám nedaří otěhotnět

Michaela Karavarakis 17.  11.  2012
Snažíte se, ale stále to nejde. Jaké jsou nejčastější příčiny problémů s otěhotněním?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S partnerem jste se rozhodli, že přišel ten správný čas. Přestala jste používat antikoncepci, a i když to nijak nehrotíte, s přibývajícím časem vítáte každou další menstruaci se stupňující se frustrací. Příroda má o vašem správném čase evidentně jinou představu. V čem může být problém?

1. Stres

Představa, že si vlastní neplodnost způsobuju sama vlastní hlavou, se nelíbí nikomu. Ale příklady z historie dokazují její pravdivost. Osobně znám tři páry, které z důvodu neschopnosti zplodit vlastního potomka dítě adoptovaly. Stres z neustálého snažení a selhávání potom pominul a všechny tři mámy „zázračně“ otěhotněly.

Zkuste se vystříhat přehnané fixace na každoměsíční příchod menstruace a pocitům nenávisti vůči ní. Najděte si nového koníčka nebo oprašte ty staré. Začněte dělat něco, co vás bude opravdu bavit, způsobovat vám radost a přitom po okraj naplní váš volný čas.

2. Nepřítomnost ovulace

Je velmi často příčinou problémů u žen s nepravidelnými měsíčky. Vaječníky v danou chvíli prostě neuvolní vajíčko. Příčinou může být opět stres, ale také genetické predispozice či vrozené vady. Léčba je poměrně jednoduchá a účinná, spočívá v podání léků na podporu ovulace.

Michaela: Zazvonil telefon a do pěti dnů jsme měli miminko doma

3. Neprůchodnost vejcovodů

Neprůchodnost bývá způsobena srůsty po zánětlivých procesech v dutině břišní. Mohou to být třeba opakované záněty v oblasti malé pánve, komplikovaná operace slepého střeva apod. Další možnou příčinou je endometrióza.

Neprůchodnost vejcovodů se zjišťuje buď vstříknutím kontrastní látky do dělohy a rentgenovým snímáním jejího průchodu vnitřními pohlavními orgány, nebo endoskopicky (přístrojem s kamerou).

Neprůchodnost vaječníků prý může za problémy s otěhotněním u 30 až 50 % neplodných párů. Dá se odstranit laparoskopicky, tedy operací, nebo se dá obejít umělým oplodněním.

Přečtěte si také: 6 faktorů, které ovlivňují úspěch umělého oplodnění

4. Porucha imunity ženy

V posledních letech stoupá procento žen, u nichž je porucha plodnosti způsobena nesprávně řízenou imunitou. 

Děložní hrdlo každé ženy vylučuje tzv. cervikální hlen. V některých případech je ale tento hlen „naprogramován“ tak, aby nemilosrdně likvidoval partnerovy spermie. Nelze se tomu zas až tolik divit. Spermie či následně zárodek jsou z pohledu imunity ženy cizorodé a tudíž nepatřičné. Bez „ochranných opatření“, které právě v těchto případech chybí, nemají v ženském těle šanci.

Léčba probíhá nasazením příslušných léků, několikaměsíčním vysazením nechráněného pohlavního styku a případně i umělým oplodněním.

Kineziologie hledá psychické příčiny nemocí. Tím zbavuje bolesti i řeší vztahy. Jak probíhá?  

5. Množství a pohyblivost partnerových spermií

Nepodléhejte dojmu, že chyba musí být vždy na ženské straně. U mužů je za problémy s otěhotněním nejčastěji zodpovědná tzv. oligospermie neboli nízký počet spermií. Případně jejich špatná pohyblivost či abnormální tvar.

Úprava životosprávy, vyřazení cigaret, vzdušné spodní prádlo,… to vše jsou metody, které sice mohou pomoci, ovšem pozitivní výsledek těhotenského testu nezaručí. Při setrvalém špatném stavu se doporučuje inseminace – asistovaná metoda přímého zavedení spermií do dutiny děložní v době ovulace ženy.

6. Varikokéla

Mezi častou příčinu neplodnosti mužů patří varikokéla. Je to onemocnění způsobené rozšířenými žílami v oblasti jednoho či obou varlat, což způsobuje městnání krve a zpomalování krevního oběhu v šourku. V konečném důsledku to vede až k impotenci. Naštěstí pomoc není složitá a operační odstranění varikokély patří k poměrně jednoduchým zákrokům.

7. Porucha imunity muže

Protilátky proti spermiím může vytvářet i muž. Někdy jsou příčiny známé, například zánět varle po prodělané infekci či úrazu, jindy ne. Protilátky se navážou na hlavičky spermií a zabraňují v jejich splynutí s vajíčkem. Při běžném vyšetření vypadají takto postižené spermie jako zdravé a tuto vadu odhalí až speciální test.

Dříve se lékaři snažili autoimunitní reakci muže proti vlastním spermiím léčit, dnes se ji snaží spíše obejít. Někdy stačí inseminace, někdy se musí přistoupit k umělému oplodnění.

8. Endometrióza

Při tomto onemocnění se tkáň děložní sliznice objevuje na jiných orgánech, jako jsou například vaječníky. Její výskyt ale není omezen jen na oblast malé pánve. Kromě srdce a sleziny se může nacházet prakticky kdekoli.

I když je tkáň mimo dělohu, neustále reaguje na hormonální změny a každý měsíc „krvácí“. Krev ovšem nemůže normálně odtékat a tak způsobuje záněty, srůsty a cysty, které jsou pak příčinou neplodnosti. Možnost léčby je hormonální nebo chirurgická.

Syndrom polycystických ovarií: častý problém na cestě za miminkem

9. Další důvody

Naše tělesná schránka je zařízení tak složitá, že samozřejmě může dojít i k dalším poruchám, které ve výsledku vedou k problémům s otěhotněním. Může to být například ucpání chámovodů u muže, vrozené poruchy dělohy nebo poruchy děložního čípku u ženy, chromozomální či hormonální problémy u obou z partnerů či neobjasněná neplodnost.

Problémy s početím? Upravte si jídelníček a pijte "čaj plodnosti"
Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Zánětlivý proces, Chámovod, Abnormální tvar, Tělesná schránka, Selhávání, Cervikální hlen, Operační odstranění, Speciální test, Důvod, Neplodný pár, Špatná pohyblivost, Inseminace, Schránka