Maminka.czTěhotenství

9 tipů, jak se hodit do pohody v těhotenství. Vyzkoušejte zvukové koupele a další vychytávky

Michaela Láchová 17.  1.  2023
Hlavně se nestresuj! Mysli na miminko! Snaž se být co nejvíc v pohodě… Také slýcháváte podobné věty od svého okolí? No jo, jenže jak toho docílit? To už vám jen tak někdo neporadí. Ale od toho tu máte nás!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že má psychika obrovský vliv na naše zdraví, víme všichni. A v době očekávání miminka to platí dvakrát tolik. Ani fazolce v břiše stres neprospívá, a proto byste se ho měla vyvarovat, co vám vaše "hormony rozhozené síly" stačí. Pokud kromě rostoucího bříška a zmenšujících se kalhot řešíte nějaké zásadnější nepříjemnosti nebo starosti, zkuste se odreagovat a zrelaxovat. Způsobů je naštěstí mnoho!

VIDEO: Potravinové doplňky v těhotenství

Zvukové koupele

Tenhle nový trend v oblasti wellness vás dokáže zbavit úzkostí a stresu a navodit vám relax a harmonii, balanc a vnitřní klid. Tahle alternativní metoda přitom funguje ve východních kulturách už několik tisíc let. V Tibetu například tuto techniku používali k mírnění bolesti a úzkosti. Cílem je navodit hluboký stav relaxace a uvolnění. Používají se k tomu všemožné hudební nástroje jako třeba gong nebo tibetské mísy, ale i šamanský buben nebo zvonkohry. „Koupat se“ nebudete tentokrát ve vodě (ta horká ani není v těhotenství doporučována), ale v rozličných zvucích. Na tuhle "koupel" se můžou vydat i začátečníci, kteří nemají zkušenosti s jógou nebo meditací.

Aromaterapie

Vedle sluchu můžeme intenzivně zapojit i další smysly, třeba čich. Uvolnění a relax nám může přinést v tomto případě aromaterapie. Je ale potřeba velké opatrnosti při používání esenciálních olejů, protože se mohou dostat přes placentu k miminku. Je proto dobré vždy se poradit se zkušeným aromaterapeutem, který zohlední případné kontraindikace, nebo můžete upřednostnit květové vody, které jsou jemnější.

Těhotenské požitky: Kávu si zakažte, po čokoládě bude dítě pozitivně naladěné

Všeobecně jsou bez kontraindikací například citrusy (grep, citron, limeta, mandarinka, tangerinka, pomeranč i pomerančový květ neroli). Rozhodně by se ale v období těhotenství éterické oleje neměly užívat vnitřně. Stále oblíbenější jsou také takzvané Bachovy esence z různých květů a rostlin, které pomáhají člověku zvládnout nejrůznější záporné emoce a harmonizovat mysl. Bachovky můžete užívat během těhotenství i porodu, právě v jeho průběhu třeba skvěle funguje Krizová esence (Rescue Remedy), což je směs speciálně namíchaná tak, aby pomáhala při pocitech úzkosti, rozrušení, ztráty kontroly či slabosti.

Smích léčí!

Zkuste se občas inspirovat i od dětí. Všimněte si, jak často se smějí a jak moc si dokážou užívat maličkostí a přítomnosti „tady a teď“. Smích zkrátka léčí a zbavuje tělo negativních pocitů, ovlivňuje vylučování serotoninu, který má antidepresivní účinky, a smích údajně dokáže i tlumit bolest a snižovat hladinu cukru v krvi. Nemusíte hned docházet na nějaký kurz a na povel se chechtat na celé kolo. Začněte třeba tím, že se na sebe usmějete, až příště půjdete kolem zrcadla.

Jóga jako všelék

Hodně se o ní mluví, stále ale málo na to, co všechno s námi dokáže za zázraky. Jógu lze cvičit i v těhotenství, samozřejmě s ohledem na bříško. Obecně byste se měla vyhnout polohám, které vytváří tlak na břicho a utlačují dělohu, a také uzavřeným rotacím. Pokud se cítíte dobře a po poradě s lékařem budete chtít v józe, kterou jste praktikovala už dřív, pokračovat i v prvním trimestru, není důvod tak neudělat. Pokud jste ale začátečnice nebo vás trápí nevolnosti, počkejte až po konci prvního trimestru.

Těhotenská jóga má mnoho výhod. „Ženy se často věnují v těhotenství józe i kvůli tomu, že se po porodu dostanou dříve do formy. Podle mě je jóga v mateřství báječná také díky tomu, že ženu už během chvilky dokáže přivést k uvolnění, odpočinku a příjemnému protažení, což se v každodenním kolotoči péče o děti a domov opravdu hodí,“ vyzdvihuje lektorka jógy Tereza Nolet. Jóga podle jejích slov odbourá přebytečné napětí a stres a přirozeně přivádí do těla i mysli svěží energii.

Jestliže se vám nechce docházet na některý z kurzů, můžete se do jógy pustit i on-line. „Mít před sebou lektora naživo má své nepopsatelné kouzlo. Já sama učím živé i on-line lekce a naštěstí i virtuální lektor díky dnešním technologiím může ženě poskytnout vynikající péči prostřednictvím pravidelných on-line vysílání. Často se mi podaří dostat se do hlubšího a pravidelného kontaktu s těhotnou ženou,“ dodává lektorka. Až sedmdesát procent žen se s jógou setkává právě až v těhotenství, není proto důvod se do ní nepustit!

Nepřestávejte cvičit ani v těhotenství! Jóga podle trimestrů vám udělá dobře

Kraniosakrální biodynamická terapie

Jednou z dalších možností, jak si bezpečně i v těhotenství navodit stav rovnováhy, je kraniosakrální biodynamická terapie. „Naše tělo, mysl a duch jsou propojeny, jedno s druhým je ve zdraví v dokonalé rovnováze. Pokud nás něco z této rovnováhy vyvede, projeví se to jako tělesné, mentální nebo emocionální obtíže. Kraniosakrální biodynamika je terapeutická metoda, která celostním a bezpečným přístupem pomáhá našemu systému najít cestu k rovnováze, tedy zpět ke zdraví,“ vysvětluje terapeutka Tereza Králová.

V těhotenství je tato metoda vhodná jako podpora a příprava na porod. Skvělá je ale i ke zmírnění bolestí a chronických potíží pohybového ústrojí, při migrénách nebo hormonální nerovnováze, chronické únavě a v mnoha dalších případech. Harmonizuje nervový systém a zmírňuje stres a napětí. Terapii většinou předchází rozhovor, aby odborník zjistil váš stav, následuje samotné ošetření na lehátku, které trvá zhruba hodinku. Obvykle tedy na terapii strávíte hodinu a půl. Samotná terapie probíhá tak, že vám odborník přikládá ruce na nebo pod tělo, abyste se mohla začít pozvolna uvolňovat, dostáváte se do stavu hluboké relaxace, a tělo tak regeneruje své energetické zdroje.

Uvolňující těhotenská masáž

Tohle si rozhodně dopřejte! Pravidelná masáž usnadňuje průběh těhotenství i porodu, působí blahodárně na psychiku, a tím i na miminko. Oproti běžné masáži je ta těhotenská jemnější. Pokud nemáte žádné komplikace, určitě se nechte masáží rozmazlit. Raději ale počkejte do konce prvního trimestru, který bývá většinou kontraindikací. Nejpříjemnější pozice pro nastávající maminky je vleže na boku, obvykle na tom levém, kdy není utlačována dolní dutá žíla. Ideální doba masáže je od třiceti do devadesáti minut. Po celou dobu byste se měla cítit uvolněně, můžete i pospávat.

Jídlo pro dobrou náladu

To, co jíme a pijeme, má na nás mnohem větší vliv, než si jsme schopni připustit. A v těhotenství bychom si na to měly dávat obzvlášť pozor, protože přece jen už to není „jen o nás“. Také u zdravých potravin je fajn dbát na jejich původ a kontrolovat možné chemické ošetření u ovoce a zeleniny. Nezapomínejte ani na kvalitní bílkoviny, obiloviny a tuky.

Snažte se upřednostňovat přirozené, lokální potraviny před polotovary a průmyslově zpracovanými potravinami. Vhodné jsou listová zelenina, plnotučné jogurty, kuřecí a hovězí maso, tepelně upravená vejce a ořechová másla. Pozor na rafinované cukry, pokud vás honí mlsná, zobněte si třeba kousek kvalitní vysokoprocentní čokolády. Myslete i na dostatek tekutin, ideálně v podobě čisté vody – obecně by příjem neměl klesnout pod dva litry. Uvidíte, že pestrý jídelníček plný všeho, co vašemu tělu prospívá, vám udělá jen a jen dobře.

VELKÝ PRŮVODCE: Vegetariánství při kojení, v těhotenství i s dětmi. Jak sestavit jídelníček?

Zhluboka se nadechněte…

První trimestr těhotenství nebývá žádný med, zkuste ale i v případě, že vás trápí nevolnosti a únava, zařadit do svého denního programu pravidelné procházky. Ve druhém a třetím trimestru to půjde určitě snáz, každopádně vždycky vám pohyb na čerstvém vzduchu udělá zaručeně dobře. Pokud máte možnost, vydejte se načerpat energii do lesa. Zastavte se a zhluboka dýchejte. Nic nedokáže zklidnit tělo a mysl tak jako správný dech. A nezapomeňte, že váš poklad, který nosíte pod srdcem, všechno vnímá!

…A sladké sny!

Poslední, co vám zaručí krásný a pohodový den, je spánek. Hezkému dni zkrátka musí předcházet klidná noc. Snažte se ulehat do postele v podobnou dobu a nezapomeňte si před spaním pořádně vyvětrat ložnici, ideálně i peřiny, jako to dělávaly naše babičky. A pokud se cítíte unavená, odpočiňte si i přes den. „Do foroty“ si sice spánek nepořídíte, ale odpočatá máma, i ta nastávající, je zaručeně mnohem pohodovější!

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Psychika, Jídelníček, Spánek, jídlo, Jóga, Masáže, Aromaterapie, Králová, Masáž, Krizová esence, Stres, Koupel, NAŽIVO, Bach, Mysl, Průmysl, Tibet, Zdraví na Heureka.cz