Maminka.czKrása a styl

9 tipů, jak správně používat pleťovou a tělovou kosmetiku

Jana Knaislová 19.  11.  2015
Víte, jak často dopřát pleti peeling, pro jaké vlasy není příliš vhodný kondicionér nebo proč je v zimě nutný výživnější krém? Odpovědi nejen na tyto otázky vám pomohou lépe se zorientovat v péči o pleť i vlasy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak často používat peeling?

Peeling je velmi účinný pomocník při obnově kůže, zbaví pleť odumřelých buněk, dokáže ji pročistit, projasnit, zjemnit, vyhladit, osvěžit i zlepšit prokrvení. „Peeling vybírejte podle typu a aktuálního stavu pleti. Peeling provádějte krouživými pohyby, zpravidla jednou týdně na dobře očištěné pleti, smyjte, dočistěte pleťovou vodou a aplikujte ještě pleťovou masku nebo váš běžný krém,“ popisuje Hana Doubravová, kosmetická poradkyně a majitelka salonu La Sultane de Saba.

Opatrnost je na místě u velmi citlivé pleti, protože ta je choulostivá na jakékoli mechanické dráždění. Peeling se nedoporučuje na pleť s výrazným akné nebo s vyrážkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nezapomínejte ani na tělový peeling. Ten provádějte přibližně jednou týdně během sprchování. Z vlhké pokožky se lépe odstraní suché šupinky kůže a pokožka se prokrví.

Jak často používat pleťovou masku?

Pleťových masek existuje několik druhů, například hydratační, liftingová, čistící, rozjasňující, vyživující… Záleží na tom, co vaše pleť nejvíce potřebuje. Čisticí nebo hydratační masku můžete nanášet na pleť častěji, ideálně dvakrát týdně, ty ostatní postačí jednou týdně. Po smytí masky je třeba ještě pleť ošetřit hydratačním krémem, který pleť zvláční a znásobí účinky masky.

Klepněte pro větší obrázek

Musíme vždy používat hydratační krém?

Podle aktuálního stavu pleti. „Dokonalá hydratace pleti je jedním z nejdůležitějších faktorů udržení zdravé pokožky, hraje významnou úlohu v uchování kvality epidermis a optimální funkčnosti jejích bariérových funkcí. Hydratace pokožky je tedy důležitá během celého roku,“ objasňuje Hana Doubravová. Hydratační krémy bývají také ideální jako podklad pod make-up, zvláčňují, vyhlazují pleť a dobře se tak pojí s make-upem. Také mastná pleť vyžaduje vláhu, dopřejte jí ji v podobě lehkých hydratačních krémů, které se dobře vstřebávají, nezatěžují mastnou pleť. Naopak suchá pleť prahne zároveň po výživě a tak jsou pro ni vhodnější intenzivnější a hutnější hydratační krémy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Je třeba na pleťové sérum použít ještě krém?

Rozhodně ano. Pleťová séra mají mnohem vyšší koncentraci účinných látek než krém, dokážou vyhladit vrásky i zlepšit hydrataci pleti. „Pleťová séra mají lehkou konzistenci, do pleti se tak snadno vstřebávají, ale neplní ochrannou funkci. Proto je třeba přes sérum nanášet ještě krém, aby ochránil pleť před působením škodlivých vlivů, v létě nejlépe s UV filtrem jako ochranou před působením UVA a UVB záření,“ upřesňuje Hana Doubravová.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Proč se na zimu doporučuje používat mastnější krém?

V zimním období stoupají nároky pleti na výživu a hydrataci. Proto je třeba používat přípravky, které tyto vlastnosti mají. Zima, mráz, vítr i přechody z tepla do zimy a naopak pokožce vůbec nesvědčí, dráždí ji i vysušují, zejména pak suchou a citlivou pleť. Zvláčňující přípravky s vyživujícími a hydratačními účinky pomohou pokožce vyrovnat se s nadměrnou ztrátou vody, ochrání ji před dalším vysoušením a tak udržují její elasticitu.

Je nutné čistit pleť, i když není nalíčená?

Samozřejmě ano. Přece si nenanesete krém na nevyčištěnou pleť… Hana Doubravová vysvětluje: „Čištění pleti je základ péče, i když nepoužíváte žádná líčidla. Pleť produkuje maz a během dne na ní ulpívá prach, pyl i další nečistoty. Večer je očista pleťovým mlékem, čistícím gelem, pěnou nebo micelární vodou a následně tonikem naprosto nezbytná.“ Pokud tedy budete čištění pleti zanedbávat, mnohem častěji se na ní budou tvořit zanícená místa i pupínky.

Klepněte pro větší obrázek

Jak často používat masku na vlasy?

Záleží na kvalitě vašich vlasů a také na tom, jak často jste zvyklá si mýt vlasy. Masky mají koncentrované složení účinných látek, pronikají do hlubších vrstev vlasů a efekt jejich působení by měl vydržet i několik dalších umytí. Jsou jakýmsi doplňkem k běžné péči (šamponům a kondicionérům), a tak je rozhodně není třeba používat po každém umytí. Maska se ideálně nanáší na umyté vlasy. „Šampon vlas otevře, vyčistí a připraví pro následnou péči,“ říká Lenka Stehlíková, školitelka a kadeřnice Alcina Academy.

Klepněte pro větší obrázek

Četnost používání masky záleží na tom, jak moc máte vlasy vysušené, poškozené nebo třeba narušené. Zpočátku masku klidně používejte dvakrát týdně, u velmi jemných a rychle plihnoucích vlasů jen jednou týdně. Jakmile zpozorujete zlepšení kvality vlasů, postupně interval prodlužujte a pak masku používejte třeba jen jednou za dva až tři týdny. Častější regeneraci si vlasy zaslouží po barvení či návštěvě bazénu. „Po aplikaci vlasové masky je dobré použít kondicionér s kyselým pH. Ten vlas uzavře a vytlačí z něj nadbytek pěstících látek. Ty by totiž vlasy zbytečně zatěžovaly a byly by pak příliš jemné a rozlétané,“ vysvětluje Lenka Stehlíková.

Je nutné používat kondicionér po každém mytí vlasů?

Ano, protože kondicionér dodá vlasům výživu, lesk, uhladí je, usnadní jejich rozčesávání a plní také funkci ochrannou – vlasy nejsou tak náchylné k poškození ani k třepení. Intenzivnější účinky má kondicionér, který je třeba z vlasů opláchnout, expresní bezoplachové kondicionéry mívají lehčí složení, ale jejich výhodou je rychlejší aplikace.

Klepněte pro větší obrázek

Je třeba použít kondicionér i na krátké vlasy?

Ano, ale kvalitní péče o vlasy začíná již jejich správným umytím. „Šampon má zásadité pH, vlas otevírá a při prvním mytí čistí. Při druhém mytí se do vyčištěného vlasu dostávají pěsticí látky obsažené v šamponu,“ objasňuje Lena Stehlíková a pokračuje: „Kondicionér s kyselým pH vlas naopak uzavírá a zamyká vše uvnitř. Vždy je dobré nechat si u odborníka poradit, co by doporučil pro váš typ vlasů. Použití kondicionéru je důležité jak u dlouhých, tak u krátkých vlasů. Pouze v případě velmi jemných a plihnoucích vlasů bych kondicionér nedoporučila.“

Foto: archiv

Témata: Tělo, Krása a styl, pleť, Mastná pleť, Tip, Mechanické dráždění, Kos, Koš, Maska, Vráska, Sérum, Krátký vlas, Suchá pleť, Jak, Řepa, Škodlivý vliv, Doubravová, Saba, Účinný pomocník, Yves Rocher, Sephora, Celé rok, Mytí vlasů, Nivea, Lena